Фонд «Голоси дітей» дав поради щодо запобігання суїцидальним намірам у підлітків

Фонд «Голоси дітей» дав поради щодо запобігання суїцидальним намірам у підлітків

20:37,
25 Жовтня 2023
219

Фонд «Голоси дітей» дав поради щодо запобігання суїцидальним намірам у підлітків

20:37,
25 Жовтня 2023
219
Фонд «Голоси дітей» дав поради щодо запобігання суїцидальним намірам у підлітків
Фонд «Голоси дітей» дав поради щодо запобігання суїцидальним намірам у підлітків
У TikTok розповсюджуються фото та відео дітей з багатоповерхівок під пісню російської виконавиці. Окрім цього, у мережі поширюють світлини тих, хто вже скоїв самогубства цієї осені.

У TikTok розповсюджується тенденція, яка може бути пов’язана з останніми випадками підліткового самогубства. Діти публікують фото та відео з багатоповерхівок у соцмережі під пісню російської виконавиці. У мережі також поширюють світлини тих, хто вже скоїв самогубства цієї осені. Такі відеоролики набирають сотні тисяч переглядів. Про це повідомив благодійний фонд «Голоси дітей». 

На думку члена правління фонду та правозахисника Андрія Черноусова,  самогубство — це реакція на недієві соціальні норми.

«Під час війни та інших соціальних потрясінь, коли послаблюються традиційні соціальні норми, виникає явище, яке називають аномією. Коли це відбувається, то трапляється сплеск самогубств та злочинності. Повернення до унормованості й звичного порядку речей, коли ролі та функції кожного чітко окреслені й виконуються  цей сплеск прибирає», — пояснив правозахисник.

Черноусов зазначив, що не варто звинувачувати соцмережі, батьків чи вчителів. Натомість потрібно діяти превентивно. Як наголошують фахівці фонду «Голоси дітей», важливо співпрацювати з підлітками, школами та батьками, щоб попередити подібні випадки.

Психологиня фонду Антоніна Сорочинська радить батькам, які помітили у поведінці дитини «червоні прапорці», спершу констатувати факт: «Ми побачили пост на твоїй сторінці, це нас дуже стурбувало, ми переживаємо за твою безпеку. Давай поговоримо про те, що тебе хвилює».

Батькам необхідно з любов’ю та підтримкою побудувати діалог без маніпуляцій та тиску, не порушуючи кордони підлітка та будучи з ним в емоційному контакті.

«Якщо батьки дізналися про суїцидальні тенденції в дитини, думки, наміри або навіть спроби, то перший крок — спроба поговорити про це з самою дитиною. Якщо ж розмова заходить у глухий кут і такі думки в дитини нікуди не зникають, батькам важливо звернутися за підтримкою до фахівця.

Щоб в дитини не виникало відчуття тиску чи примусу, запропонувати: "Я хвилююся за тебе, хочу допомогти"»пояснює психологиня.

Підліткам, у яких з’являються думки про самогубство, радять поговорити з кимось, кому вони довіряють, не залишатися наодинці та не підхоплювати загальний тренд, пам'ятати, що завжди є вихід.

Якщо ви помічаєте якісь ознаки суїцидальних намірів, телефонуйте на лінію психологічної допомоги фонду «Голоси дітей», де безкоштовно допомагають дітям та батькам, які переживать досвід війни: 0800210106.

Національна «гаряча» лінія для дітей та молоді: 116111, 0 800 500 225.

Teenergizer також надає онлайн-консультації для підлітків за телефоном 066 136 33 14.

Нагадаємо, у вересні цього року у Франції батьки 15-річної Марі, яка наклала на себе руки у 2021 році в Кассі, подали позов на китайську соціальну мережу «ТікТок», звинувачуючи її у смерті своєї доньки

Дівчина транслювала відео, в яких згадувала про самогубство, і отримувала відповідний контент. «Але ці відео не піддавалися цензурі з боку платформи, вони транслювалися на широку аудиторію, а отже, ТікТок був винен у поширенні цього контенту», — стверджує мама загиблої.

MediaSapiens також писав про те, що в жовтні 2022 року у США окружний суд у Філадельфії відхилив позов Тавайни Андерсон до TikTok та компанії ByteDance, у якому мати дівчинки звинуватила соцмережу у сприянні її смерті.

Найла Андерсон померла 12 грудня 2021 року від травм, отриманих під час участі в Blackout Challenge, заклик до якої вона побачила в тіктоку. Цей челендж пропонував учасникам затримати подих або душити себе, доки людина не знепритомніє.

Суд постановив, що компанія має імунітет від позову відповідно до розділу 230 федерального «Закону про пристойність», який захищає інтернет-платформи від будь-яких позовів на основі вмісту, опублікованого їхніми користувачами.

Фото: «Голоси дітей» 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду