У Музеї книги і друкарства України оцифровують колекцію

У Музеї книги і друкарства України оцифровують колекцію

13:35,
9 Серпня 2023
1237

У Музеї книги і друкарства України оцифровують колекцію

13:35,
9 Серпня 2023
1237
У Музеї книги і друкарства України оцифровують колекцію
У Музеї книги і друкарства України оцифровують колекцію
Будівлю Лаврської друкарні, де функціонує музей, відсканують.

У Музеї книги і друкарства України оцифрують найцінніші артефакти: чотири рукописні книги, 120 стародруків і тисячу зразків графіки. Разом із науковими описами в подальшому вони ввійдуть до електронного видання «Каталог рукописних книг і стародруків Музею книги і друкарства України».

Оцифровану колекцію розмістять на сайті музею в розділі «Колекція онлайн». Проєкт здійснюватимуть за підтримки УКФ.

До створення наукових коментарів до пам’яток залучили широке коло спікерів, зокрема докторку історичних наук Наталю Старченко, архиєпископа Ігоря Ісіченка, академіків Миколу Сулиму, Миколу Жулинського, заступника директора Інституту літератури НАН України Сергія Гальченка, докторку історичних наук Галину Ковальчук, письменника Валерія Шевчука, доктора мистецтвознавства і богословських наук Дмитра Степовика, воєнного історика Ігоря Полуектова, науковиць української діаспори Марину Траттнер, Оксану Юрчишин.

Вирішили оцифрувати і старовинні співи, зафіксовані у книгах. Для цього здійснять їх запис в озвученні народного артиста Тараса Компаніченка.

У межах проєкту передбачене лазерне сканування історичної будівлі музею — колишньої монастирської друкарні — та створення її 3D-моделі, що має на меті зробити доступнішою пам’ятку з переліку ЮНЕСКО.

Також з нагоди 50-річчя музею, яке виповнилося торік, його працівники готують віртуальну виставку «Музейна магія чисел», для якої обрали 50 експонатів, що розкривають найцікавіші аспекти історії творення книги та становлення українства як самобутньої ідентичності.

Нагадаємо, у Музеї книги та книгодрукування в Острозі працюють над створенням каталогу цифрових копій 40 найцінніших кириличних стародруків із колекції музею.

Фото: Kyivmaps

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду