Митці «оживили» картини фонду Музею Івана Гончара

Митці «оживили» картини фонду Музею Івана Гончара

13:40,
14 Липня 2023
1977

Митці «оживили» картини фонду Музею Івана Гончара

13:40,
14 Липня 2023
1977
Митці «оживили» картини фонду Музею Івана Гончара
Митці «оживили» картини фонду Музею Івана Гончара
Проєкт «Поки картини в сховищах…» спонукає до вивчення мистецького спадку українських художників та художниць в умовах війни проти російських окупантів.

Фольклорний гурт «ЩукаРиба», культурна діячка Марія Озірна та Музей Івана Гончара створили спільний проєкт «Поки картини в сховищах…», щоб через соцмережі залучити українців до вивчення колекції народного малярства, яка перебуває у сховищах музею для її захисту від ворожих російських ракетних атак.

Наразі на сайті музею Івана Гончара зібрано понад 300 оцифрованих зразків народного малярства. Учасники проєкту втілили мистецьку фантазію на тему: «А що ж роблять портрети у сховищах, поки ніхто не бачить?».

«Нехай ці твори народного малярства оживуть у нашій уяві, а культурна спадщина викликає ще більше бажання до перевідкриття та вивчення», — зазначила в коментарі Divoche.Media ініціаторка проєкту Ярина Сізик.

«Непрофесійні художники, що так влучно та реалістично зображали життя людей та побут свого часу, ілюструють багатство народної уяви та фантазії. В цих роботах невимовний трепет та любов до свого краю та людей. Ця серія стала провідником у світ наївного малярства, а поки портрети сплять, ми “вартуємо” їх майбутнє…» — додала Марія Озірна.

Короткі відеоролики, у яких митці «оживлюють» сцени з народного живопису, обрамлюючи їх народними співами, викладають на сторінках музею в соцмережах та на сторінках гурту «ЩукаРиба». Для проєкту «Поки картини в сховищах…» відібрали такі картини:

  • Народна картина «Портрет подружжя Усиків — Ганна Ониськівна та Тарас Григорович», Ярмоленко Панас Миколайович, 1943 рік, село Мала Каратуль, Переяслав-Хмельницький район (нині Бориспільський), Київська область. Полотно, олія.
  • Пісня «Годі тобі, та й зозулинко», записана Галиною Лукʼянець та Дмитром Лебединським у селищі Гоголеве Полтавської області 1990 року.
  • Народна картина «Молоді люди», Нелеп (Косогон) Марія Яківна, Київ. ДВП, олія
  • Пісня «Над лугами і над нивами», запис Українського радіо у передачі «Золоті ключі». Народна пісня на слова Дмитра Луценка.
  • Народна картина «Портрет Данила Крикуна», Орел І. С., Черкаська область, Драбівський район (нині Золотоніський), село Бирлівка, початок XX століття. Полотно, олія.
  • Чумацька пісня «Шпориш по дорозі», Київська область, Макарівський район, село Козичанка, виконує Мироненко Микита Сергійович, 1918 року народження, записана Ганною Коропніченко у 1995-му.

Додамо, молодіжний фольклорний гурт «ЩукаРиба» утворився при Музеї Івана Гончара наприкінці 2018 року. Учасники розповідають про українську культуру, відтворюють старовинні українські пісні та влаштовують танцювальні вечірки в Києві.

Нагадаємо, внаслідок російського підриву Каховської ГЕС зазнав підтоплення та руйнування будинок-музей художниці Поліни Райко в Олешках та низка інших музеїв на Херсонщині.

Фото: honcharmuseum / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду