В Україні створять Віртуальний музей української діаспори

В Україні створять Віртуальний музей української діаспори

17:45,
1 Серпня 2023
1261

В Україні створять Віртуальний музей української діаспори

17:45,
1 Серпня 2023
1261
В Україні створять Віртуальний музей української діаспори
В Україні створять Віртуальний музей української діаспори
На платформі експонуватимуть колекції оцифрованої культурної спадщини від музейних інституцій та діаспорних осередків.

В Україні планують створити Віртуальний музей української діаспори для об’єднання оцифрованих колекцій різних інституцій, що збирають українську культурну спадщину. Міжнародний благодійний фонд світових українців «Діаспора» підписав угоду на реалізацію проєкту з Українським культурним фондом.

Для проєкту створять платформу, де на першому етапі розмістять оцифровані експонати з колекції Музею української діаспори та Осередку української культури та освіти Ванкувера. Йдеться, зокрема, про архівні матеріали перших українських поселенців у Канаді, останнього Президента УНР в екзилі Миколи Плав’юка та видатного диригента й композитора Олександра Кошиця, а також документи та мистецькі твори династії Кричевських, Олекси Булавицького, Людмили Морозової, українських художників з Австралії.

«Ми ставимо на меті створити і поступово наповнювати віртуальний ресурс, який об’єднає діаспорні колекції кількох музейних та архівних інституцій. Наразі ми активно співпрацюємо з "Осередком української культури та освіти" (Канада) та УВАН (США). Щиро запрошуємо до співпраці й інші українські та закордонні організації», — зазначила шефредакторка проєкту, директорка Музею української діаспори Оксана Підсуха.

У проєкті беруть участь відомі фахівці в галузі діаспорознавства, зокрема докторка історичних наук Олена Подобєд, кандидатка історичних наук Ольга Сухобокова, провідна наукова співробітниця Музею української діаспори Ганна Лексіна.

Нагадаємо, фольклорний гурт «ЩукаРиба», культурна діячка Марія Озірна та Музей Івана Гончара створили спільний проєкт «Поки картини в сховищах…», щоб через соцмережі залучити українців до вивчення колекції народного малярства, яка перебуває у сховищах музею для її захисту від російських ракетних атак.

Фото: «Новинарня»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду