Британський музей повністю оцифрує свою колекцію

Британський музей повністю оцифрує свою колекцію

14:35,
19 Жовтня 2023
882

Британський музей повністю оцифрує свою колекцію

14:35,
19 Жовтня 2023
882
Британський музей повністю оцифрує свою колекцію
Британський музей повністю оцифрує свою колекцію
Поштовхом до проєкту оцифрування стало викрадення артефактів улітку 2023 року.

Британський музей 18 жовтня заявив про намір повністю оцифрувати всю його колекцію, щоб забезпечити відкритий доступ до неї. До цього рішення вдалися після того, як улітку стало відомо про зникнення понад 1 тис. артефактів, повідомило Euronews.

У серпні Британський музей виявив, що предмети, датовані з 1500 року до н. е. до 19 століття, які включають ювелірні вироби із золота та напівкоштовних каменів, були викрадені або пошкоджені. Після того, як вибухнув скандал, музей спершу звільнив куратора середземноморської культури. Потім пішов у відставку тодішній директор Гартвіг.

«Після виявлення того, що об’єкти були вкрадені з колекції, ми вжили заходів для покращення безпеки і тепер впевнені, що подібна крадіжка більше ніколи не повториться», — повідомив тимчасовий директор Британського музею Марк Джонс.

Він запевнив, що музей не має наміру задля безпеки колекції замикати її.

«Я вважаю, що єдиною найважливішою відповіддю на крадіжки є розширення доступу, тому що чим краще колекція відома — і чим більше вона використовується — тим швидше помічаються будь-які відсутності, — сказав Марк Джонс. — Ось чому, замість того, щоб закривати колекцію, ми хочемо зробити так, щоб вона була … найпопулярнішою у світі».

Повідомлено, що проєкт з оцифрування триватиме впродовж п’яти років, при цьому 2,4 млн записів потрібно буде завантажити або оновити. Колекція музею налічує щонайменше 8 млн об’єктів.

Нагадаємо, ЮНЕСКО оголосила про намір відкрити у 2025 році перший віртуальний музей викрадених культурних артефактів для підвищення обізнаності громадськості щодо проблем торгівлі культурними цінностями та унікальної важливості культурної спадщини.

На фото: Британський музей

Фото: Nicolas Lysandrou / Unsplash

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду