В Острозі створять електронний каталог кириличних стародруків

В Острозі створять електронний каталог кириличних стародруків

12:20,
20 Липня 2023
976

В Острозі створять електронний каталог кириличних стародруків

12:20,
20 Липня 2023
976
В Острозі створять електронний каталог кириличних стародруків
В Острозі створять електронний каталог кириличних стародруків
На сайті музею оприлюднена Острозька Біблія.

У Музеї книги та книгодрукування в Острозі створять каталог цифрових копій 40 найцінніших кириличних стародруків із колекції музею, повідомило «Читомо», посилаючись на інформацію заступника директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника в Острозі Андрія Брижука.

До каталогу ввійдуть видання Острозької, Львівської, Почаївської та Київської друкарень XVI–XVIII століть.

«Ці стародруки демонструють самобутність українського книжкового мистецтва та багатогранність духовної культури українців. Створення цифрового каталогу сприятиме збереженню та популяризації книжкової спадщини України, її інтеграції в європейський культурний простір, забезпеченню освітніх, пізнавальних та культурних потреб користувачів», — зазначив Брижук.

Каталог створять у межах проєкту «Оцифрування і каталогізація кириличних стародруків колекції Державного історико-культурного заповідника м. Острог», який отримав грантову підтримку від Українського культурного фонду. Електронні копії розмістять на офіційному сайті Острозького музею книги для загального користування. Передбачено запуск і англомовної версії сайту.

За інформацією Андрія Брижука, у попередні роки з 5315 експонатів оцифрували 56. Наразі на сайті музею оприлюднена Острозька Біблія. Відскановану версію можна переглянути за посиланням.

Додамо, музей книги та книгодрукування в Острозі відкрили у 1985 році. Зараз він функціонує як частина державного історико-культурного заповідника міста Острога. Колекція музею налічує майже півтори тисячі стародруків XVI–XVIII століть та близько 150 рукописів XVI–ХХІ століть. Також є тут зібрання західноєвропейських стародруків XVI–XVIII століть. Загалом колекція налічує близько 1 100 одиниць зберігання, у тому числі 30 палеотипів (видань першої половини XVI століття).

Раніше експозицію музею доповнили цифровими технологіями: сенсорною панеллю, віртуальним туром, 3D-моделями експонатів.

Нагадаємо, стартував пілотний проєкт з оцифрування колекції заповідника Києво-Печерської лаври.

Фото: Горинь.info

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду