У Полтаві оцифровують сто тисяч рідкісних видань

У Полтаві оцифровують сто тисяч рідкісних видань

13:05,
9 Березня 2023
1229

У Полтаві оцифровують сто тисяч рідкісних видань

13:05,
9 Березня 2023
1229
У Полтаві оцифровують сто тисяч рідкісних видань
У Полтаві оцифровують сто тисяч рідкісних видань
На сайті Полтавської обласної наукової бібліотеки імені Котляревського викладено п’ять тисяч рідкісних книг, документів та часописів.

У Полтавській обласній науковій бібліотеці імені Котляревського триває проєкт з оцифрування рідкісних та старовинних видань. З початку року працівники бібліотеки оцифрували та опублікували на сайті установи 140 раритетних документів, повідомило «Суспільне».

Це роблять для того, щоб зацікавлені мали доступ до рідкісних та старих видань, розповіла виконувачка обов’язків директора бібліотеки Надія Влезько. За її словами, на сайті уже виклали близько 5 тисяч оцифрованих видань, а загалом планують опрацювати 103 тисячі книг та періодики.

«Є видання, яких немає більше ніде, окрім нашої бібліотеки. Ті, які користуються попитом і мають цінність для науковців, для тих людей, які цікавляться цим. А також це видання XVIII століття, XIX століття. Тобто це документи, які є рідкісні, не виставляються на широкий загал фізично, але вони є у фонді бібліотеки, і ми їх хочемо показати», — зазначила вона.

За інформацією Надії Влезько, оцифровування видань у науковій бібліотеці почали кілька років тому. Наприкінці 2021-го року придбали власний сканер. Відтак у 2022-му році опрацювали понад пів тисячі видань, а до кінця 2023-го планують – 590. За два місяці року перевели у цифровий формат та опублікували 140 документів.

Щоб ознайомитися із ними, необхідно в електронному каталозі на сайті бібліотеки обрати опцію «повнотекстовий ресурс». Далі можна шукати за переліком авторів та назвами.

Нагадаємо, у 2020 році Українська бібліотечна асоціація запустила онлайн-путівник бібліотеками України «Бібліотека для тебе — Library for you». В онлайнсервіс можна обрати бібліотеку відповідно до власних потреб та смаків.

Фото: suspilne.media, library.pl.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду