У Рівному створили історичну відеоекскурсію про вулицю Соборну

У Рівному створили історичну відеоекскурсію про вулицю Соборну

13:52,
2 Листопада 2023
907

У Рівному створили історичну відеоекскурсію про вулицю Соборну

13:52,
2 Листопада 2023
907
У Рівному створили історичну відеоекскурсію про вулицю Соборну
У Рівному створили історичну відеоекскурсію про вулицю Соборну
Для відеоекскурсії у Рівненському архіві створили цифрову реконструкцію вигляду вулиці на початку ХХ століття.

Рівненський архів створив історичну відеоекскурсію про вулицю Соборну в обласному центрі. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Рівненської обласної військової адміністрації.

За словами директора архіву Олега Дзецька, після Другої світової війни вулиця Соборна обласного центру змінилася до непізнаваності. На основі документів та фото працівники Державного архіву Рівненської області відтворили її вигляд на початку ХХ століття у цифровому форматі.

«Проєкт дає змогу втілити в життя цифрову реконструкцію вигляду вулиці Соборна міжвоєнного періоду. Головна ціль ідеї — відкрити для кожного охочого столітню історію Рівного. У ході роботи над проєктом виявлено багато нової та цікавої інформації про наше місто. Наприклад, про існування справжніх турецьких кав’ярень, перша з яких розташовувалася на території сучасного Майдану Незалежності. Її власником дійсно був громадянин Туреччини», — розповів Олег Дзецько.

До реалізації проєкту долучилися історики, архівісти та краєзнавці області. У пригоді стали фотографії, документи та знання місцевих дослідників.

Як зазначила професорка, завідувачка кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування Ольга Михайлишин, проєкт дає можливість «занурення» у втрачене архітектурне середовище через історію місць, об’єктів, городян. За її словами, впродовж першої половини ХХ століття відбулися кардинальні зміни в забудові міста. Інтеграція модерністичних об’єктів 1930-х років у провінційні міста Російської імперії межі ХІХ–ХХ століть поступово змінювала образ вулиці, наближаючи його до європейського.

Повну версію відеоекскурсії можна буде переглянути з 3 листопада цього року, повідомили в Рівненському архіві.

Проєкт «Віртуальне Рівне: подорож у часі центральною вулицею міста» реалізований у рамках програми «Культурна спадщина» Українського культурного фонду.

Нагадаємо, до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років Держмистецтв запустило онлайн-проєкт «Голодомор. Історії роду», у межах якого українці можуть поділитися сімейними історіями, пов'язаними з цією трагедією.

У межах проєкту Держмистецтв приймає історії, пов’язані з Голодомором, та світлини родичів на електронну скриньку press@arts.org.ua. Ці розповіді будуть опубліковані на його сторінках у соцмережах.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду