За рік фактчекери виявили майже 1900 російських фейків про здоров’я українців

За рік фактчекери виявили майже 1900 російських фейків про здоров’я українців

18:35,
25 Липня 2023
1227

За рік фактчекери виявили майже 1900 російських фейків про здоров’я українців

18:35,
25 Липня 2023
1227
За рік фактчекери виявили майже 1900 російських фейків про здоров’я українців
За рік фактчекери виявили майже 1900 російських фейків про здоров’я українців
Російські дезінформатори продукують медичні фейки, щоб провокувати паніку серед українців.

З червня 2022 року до червня поточного фактчекери проєкту VoxCheck спільно з проєктом USAID виявили майже 1900 новин і постів з дезінформацією та пропагандою щодо системи охорони здоров'я в інфопросторі України, Росії та Білорусі. Про це поінформувала керівниця проєкту Світлана Сліпченко сьогодні, 25 липня, під час пресконференції «Хімічна зброя, біолабораторії та ядерні провокації: як Росія бреше про здоров’я українців — моніторинг VoxCheck», повідомив Укрінформ.

«З червня 2022 року до червня 2023 року ми спільно з проєктом USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я” зафіксували близько 1900 кейсів появи дезінформації щодо системи охорони здоров'я. Це майже 2000 новин на різних платформах, які так чи інакше піддавали сумніву систему охорони здоров'я і наражали на небезпеку здоров'я і життя українців», — розповіла Сліпченко.

Згідно з моніторингом, за рік спостережень головними темами були хімічні загрози для українців, біолабораторії США, гуманітарна, продовольча кризи й катастрофи, зерно, багато тем, пов'язаних з ядерними загрозами, мілітаризація лікарень, теми, які стосуються можливих спалахів інфекційних захворювань, і дискредитація української системи охорони здоров'я загалом.

Сліпченко повідомила, що за останні кілька місяців спостережень російські ЗМІ активно використовували тему донорства крові, яка кілька разів була дискредитована російськими джерелами.

«Наприклад, кейси про те, що нібито НАТО передало Україні заражену кров, про те, що здавати кров змушують навіть старшокласників в окремих школах окремих регіонів України», — сказала керівниця проєкту VoxChec.

Вона додала, що уся ця дезінформація має на меті провокувати паніку серед українців, зокрема військових.

За її словами, переважно саме російські та інколи білоруські медіа є стартом, звідки далі переважно через соціальні мережі фейки починають мігрувати в український інформаційний простір. Вона додала, що українські медіа підхоплюють такі фейки рідко, проте є проросійські канали, які нібито говорять про український контекст, але насправді майже дослівно повторюють наративи з російських каналів.

Як зазначила керівниця проєкту VoxChec, усі фейки, пропагандистські маніпуляції та їх спростування зібрано в онлайн-базі «Detox від пропаганди», що доступна онлайн. У базі можна побачити розширені статті зі спростуванням дезінформації щодо системи охорони здоров'я та корисні інфографіки. Інтерактивні візуалізації на головній сторінці дають змогу одразу побачити ключові теми й тренди в російській пропаганді стосовно здоров'я українців.

Нагадаємо, громадська організація «Ліки контроль» створила чатбот «Календар здорових українців», який пропонує інформацію про медичні послуги, що фінансуються з державного бюджету, та права пацієнтів загалом.

Фото: Citizen.org

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду