ВООЗ закликала з обережністю використовувати ШІ у сфері охорони здоров'я

ВООЗ закликала з обережністю використовувати ШІ у сфері охорони здоров'я

10:30,
17 Травня 2023
1329

ВООЗ закликала з обережністю використовувати ШІ у сфері охорони здоров'я

10:30,
17 Травня 2023
1329
ВООЗ закликала з обережністю використовувати ШІ у сфері охорони здоров'я
ВООЗ закликала з обережністю використовувати ШІ у сфері охорони здоров'я
Організація закликала вивчити ризики та знайти чіткі докази корисності інструментів ШІ перед їх широким упровадженням.

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала з обережністю підходити до застосування штучного інтелекту у сфері охорони здоров’я. В організації вважають, що дані, які використовує ШІ для ухвалення рішень, можуть бути упередженими або використаними не за призначенням, повідомило Reuters.

У ВООЗ заявили, що з ентузіазмом сприймають потенціал ШІ, але мають занепокоєння щодо того, як його будуть використовувати для покращення доступу до інформації про здоров’я, як інструмент підтримки ухвалення рішень і покращення діагностики.

З позиції ВООЗ, необхідно ретельно оцінити ризики використання створених штучним інтелектом інструментів великої мовної моделі (LLM), таких як ChatGPT, Bard, Bert та багато інших, для захисту та сприяння добробуту людей і захисту громадського здоров’я.

«Раптове впровадження неперевірених систем може призвести до помилок медичних працівників, завдати шкоди пацієнтам, підірвати довіру до ШІ та таким чином підірвати або затримати потенційні довгострокові переваги та використання таких технологій у всьому світі», — йдеться у заяві ВООЗ.

Так, дані, які використовуються для навчання ШІ, можуть бути упередженими і генерувати оманливу або неточну інформацію, яка може становити ризик для здоров’я, справедливості та інклюзивності. Відповіді ШІ можуть здаватися авторитетними та правдоподібними, але бути абсолютно неправильними або містити серйозні помилки.

Окрім того, ШІ можуть навчати на даних, для яких не давали згоду на використання. Або не захищати конфіденційні дані, зокрема про стан здоров’я, які користувач надає додатку для створення відповіді.

Також ВООЗ вважає, що інструментами ШІ можуть зловживати — для створення та поширення дуже переконливої дезінформації, яку громадськості важко відрізнити. Тому організація пропонує «виміряти чіткі докази» користі інструментів ШІ перед їх широким впровадженням у галузі.

Нагадаємо, нещодавно засновник штучного інтелекту Джеффрі Гінтон заявив, що загроза цієї технології може бути «більш нагальною», ніж зміна клімату. Водночас науковець не поділяє думки про те, що дослідження штучного інтелекту у світі варто призупинити.

«Це абсолютно нереально, — зазначив Гінтон. — Я в таборі, який вважає, що це екзистенційний ризик, і він досить близький, аби ми зараз дуже наполегливо працювали та вкладали багато ресурсів, щоб з’ясувати, що ми можемо з цим зробити».
Фото: Pexels
Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду