МОЗ спростувало російський фейк про брак ліків в Україні

МОЗ спростувало російський фейк про брак ліків в Україні

19:30,
21 Листопада 2023
1116

МОЗ спростувало російський фейк про брак ліків в Україні

19:30,
21 Листопада 2023
1116
МОЗ спростувало російський фейк про брак ліків в Україні
МОЗ спростувало російський фейк про брак ліків в Україні
У фейкових листах, які розсилають на електронні скриньки українців, ідеться про те, що так званий дефіцит виник на тлі відмови України від ліків, вироблених в РФ чи Білорусі, та через ускладнену логістику.

На електронні скриньки українців масово розсилають фейкові листи нібито від українського МОЗ про дефіцит ліків в аптеках. Про це йдеться в заяві відомства на офіційному сайті.

У листах громадянам ідеться про те, що так званий дефіцит виник на тлі відмови України у 2022 році від лікарських засобів, вироблених на території РФ чи Білорусі, та через ускладнену логістику. Невідомі закликають українців використовувати народні засоби замість ліків з доведеною ефективністю.

МОЗ заявляє, що інформація в листах не відповідає дійсності та є частиною ворожої інформаційно-психологічної операції.

«Наразі в аптечних мережах немає дефіциту жодної групи препаратів. Пацієнти мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Усі ліки постачаються до аптек як від українських, так і від іноземних фармкомпаній (звісно, за винятком країн-агресорів — Росії та Білорусі)» йдеться в заяві міністерства.

За даними МОЗ, у медичних закладах також сформовані резерви медикаментів, необхідні для якісного та безоплатного лікування пацієнтів. Українці можуть отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою в межах програми «Доступні ліки», до якої входять 515 торгових назв лікарських засобів та медвиробів.

Міністерство також закликає використовувати лікарські засоби з доказовою ефективністю, попередньо проконсультувавшись із лікарем: «Жодні "народні засоби" не замінять повноцінне лікування та недостатньо вивчені з точки зору безпеки та ефективності».

Про всі важливі зміни можна дізнатися на офіційному сайті МОЗ та сторінках у фейсбуку і телеграмі.

Раніше ми писали про те, що з червня 2022 року до червня поточного фактчекери проєкту VoxCheck спільно з проєктом USAID виявили майже 1900 новин і постів з дезінформацією та пропагандою щодо системи охорони здоров'я в інфопросторі України, Росії та Білорусі.

Згідно з моніторингом, за рік спостережень головними темами були хімічні загрози для українців, біолабораторії США, гуманітарна, продовольча кризи й катастрофи, зерно, багато тем, пов'язаних з ядерними загрозами, мілітаризація лікарень, теми, які стосуються можливих спалахів інфекційних захворювань, і дискредитація української системи охорони здоров'я загалом.

Ілюстрація: Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду