Журналіст заявив, що медичний сервіс Helsi контролює друг Путіна. У компанії заперечили

Журналіст заявив, що медичний сервіс Helsi контролює друг Путіна. У компанії заперечили

10:10,
15 Травня 2023
3541

Журналіст заявив, що медичний сервіс Helsi контролює друг Путіна. У компанії заперечили

10:10,
15 Травня 2023
3541
Журналіст заявив, що медичний сервіс Helsi контролює друг Путіна. У компанії заперечили
Журналіст заявив, що медичний сервіс Helsi контролює друг Путіна. У компанії заперечили
Сервісом Helsi користується понад 23 мільйони громадян України.

Співвласником медичного сервісу Helsi, який має у своїй базі особисті дані 23 мільйонів громадян України, є російський підсанкційний у ЄС та США мільярдер, особистий друг Путіна, Міхаїл Фрідман. Про це написав журналіст Єгор Чичеринда.

За його словами, контроль здійснюється олігархом через компанію «Київстар», якій належить 69,99% ТОВ «Хелсі Україна». А сам «Київстар» належить провайдеру Veon. 25% провайдера Veon належить компанії LetterOne Міхаїла Фрідмана, Германа Хана та Олексія Кузьмічова.

Як зазначив журналіст, зараз медзаклади сплачують медичній платформі ліцензійні платежі. Кожний активний користувач, який здійснює в системі дії, що можуть призводити до отримання грошей від Національної служби здоров’я України, щомісяця сплачує певну суму за ліцензію. Розмір платежів — комерційна таємниця.

Друга модель заробітку — транзакції. За кожен запис пацієнта на прийом у комерційну клініку засновники Helsi отримують відсоток від суми наданих послуг.

«Користуєтеся Helsi — даєте заробити друзям Путіна», — написав Єгор Чичеринда.

Зазначимо, компанія «Київстар», як ідеться в офіційному пресрелізі Veon, здійснила придбання контрольного пакету акцій ТОВ «Хелсі Україна» у серпні 2022 року.

ОНОВЛЕНО коментарем компанії «Хелсі Україна» о 13:47

«ТОВ "Хелсі Україна" є незалежним суб’єктом господарювання, керівництво яким здійснюється виключно українським офісом у м. Києві. Серед засновників, власників та керівників Helsi відсутні особи, діяльність яких підпадає під дію українського закону "Про санкції"», — заявили в компанії.

У «Хелсі Україна» підтвердили, що 69,9% в її статутному капіталі належить ПРАТ «Київстар», тим часом часткою в розмірі 30,1% «володіє команда менеджменту, яка повністю керує операційною діяльністю компанії».

Також зазначили, що основні напрямки діяльності компанії визначені її статутом і є дозволеними в Україні відповідно до чинного законодавства.

У «Хелсі Україна» акцентували на тому, що компанія не передає персональні дані, в тому числі медичні дані, користувачів стороннім особам, зокрема ПРАТ «Київстар» чи іншим пов’язаним особам.

Також у компанії повідомили, що підключення медзакладів до системи Helsi відбувається через систему закупівель Prozzorro.

«Кожен заклад укладає прозорі договори на свою суму залежно від кількості лікарів (доступів) до системи. В середньому ця вартість складає 10 доларів за місяць. — повідомили у компанії — Вартість автоматизації медичного закладу складає 0.4-1% від Програми медичних гарантій НСЗУ, залежно від машстабу закладу. Доступ до онлайн запису пацієнтів для користувачів системи HELSI входить у вищезазначений тариф для медзакладів. Для комерційних клінік є послуга для залучення клієнтів — це класична схема роботи агрегатора, яких на ринку багато — щонайменше, п’ять».

Нагадаємо, минулого тижня користувачі виявили, що в системі Helsi з'являються записи до лікарів, які вони не здійснювали. Через це виникло занепокоєння стосовно безпеки персональних даних.

У медичному сервісі запевнили, що втручання в роботу електронної системи сторонніми особами не було, тому персональні дані пацієнтів не були скомпрометовані. Також заявили, що за фейкові записи прийомів на платформі відповідальні лікарі.

Тим часом у міністерстві охорони здоров’я повідомили, що більшість записів, які пацієнти вважають «некоректними», насправді є прийомами, під час яких була внесена вакцинація, процедури або ж проходження медичної комісії тощо.

Водночас у міністерстві не виключають імовірності помилок лікарів у процесі роботи з системою даних про візити, за що передбачена відповідальність. За даними Національної служби здоров'я України, приблизно 10% цільових записів знімаються з оплати.

Фото: Helsi / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уважний читач
12:19 / 15.05.2023
Тобто, друг контролює Київстар - то ОК, а Хелсі - не ОК?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду