Для українців стартує другий цикл ютуб-проєкту «Онкосвідомість»

Для українців стартує другий цикл ютуб-проєкту «Онкосвідомість»

12:46,
2 Листопада 2023
1308

Для українців стартує другий цикл ютуб-проєкту «Онкосвідомість»

12:46,
2 Листопада 2023
1308
Для українців стартує другий цикл ютуб-проєкту «Онкосвідомість»
Для українців стартує другий цикл ютуб-проєкту «Онкосвідомість»
У ютуб-проєкті «ОНКОсвідомість» провідні українські онкологи розповідатимуть про профілактику та ранню діагностику раку підшлункової залози.

До місяця обізнаності про рак підшлункової залози, що проходить у листопаді, інформаційний відеопроєкт «ОНКОсвідомість» публікує другий цикл програм, де провідні українські онкологи надають поради всім українцям щодо профілактики та діагностики цього небезпечного онкозахворювання, повідомила ГО «Українська спілка онкохірургів» під час презентації.

У межах проєкту досвідчені лікарі ДНП «Національний інститут раку» розповідатимуть про фактори ризику та найпоширеніші ознаки й симптоми ураження підшлункової залози, про ранню діагностику, прийняття діагнозу, як підтримати близьку людину, яка має онкозахворювання. Вони дадуть вичерпні відповіді на часті запитання пацієнтів та їхніх родичів, розвінчуватимуть міфи та надаватимуть фахові поради.

Програми циклу про рак підшлункової залози виходитимуть що чотири дні на ютуб-каналі проєкту.

За даними Національного канцер-реєстру, щороку в Україні діагностують приблизно 4500 нових випадків раку підшлункової залози. 70% хворих помирають уже на першому році від встановлення діагнозу, адже в половині випадків хворобу виявляють на пізніх стадіях. Середній шанс у пацієнта прожити рік після встановлення діагнозу становить 25%, а 5 років — лише 6%.

«Найбільшими факторами ризику онкологи вважають паління, надлишкову вагу, вік 65+, спадковість, наявність спадкових синдромів (наприклад, Синдром Лінча, або сімейний поліпоз), хвороба на хронічний панкреатит та цукровий діабет, а також вживання алкоголю може призвести до панкреатиту і таким чином створює додаткову небезпеку», — розповіла гендиректорка ДНП «Національний інститут раку» Олена Єфіменко.

«Найпоширенішими ознаками ураження підшлункової залози є підвищений рівень білірубіну (“жовтяниця”), відсутність апетиту та неконтрольована втрата ваги, — додав Андрій Лукашенко, голова ГО “Українська спілка онкохірургів”. — Пацієнти також скаржаться на біль в черевній порожнині, який поширюється на спину та значно посилюється з плином часу».

Завідувач клініки радіології ДНП «Національний інститут раку» Максим Палій зазначив: «Найдієвішими інструментами встановлення діагнозу або його підтвердження є МРТ або КТ з використанням контрастної речовини та УЗД-ендоскопія. Якщо за результатами досліджень виявлено рак підшлункової залози, знайдіть головного лікаря, який стане вашим стратегом у лікуванні».

Наступні цикли програм проєкту «ОНКОсвідомість» будуть присвячені раку молочної залози, раку легенів, раку передміхурової залози, раку шлунку, раку шкіри та іншим.

Нагадаємо, у серпні відеосервіс YouTube посилив боротьбу з дезінформацією про лікування раку, яка поширюється на платформі. Йдеться про контент, який рекламує неперевірені методи лікування, а також лікування, яке органи охорони здоров’я визнали шкідливим.

На фото: проєкт «ОНКОсвідомість» / ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду