Десятки тисяч людей на початку пандемії коронавірусу померли через лікування гідроксихлорохіном, — дослідження

Десятки тисяч людей на початку пандемії коронавірусу померли через лікування гідроксихлорохіном, — дослідження

13:10,
10 Січня 2024
5907

Десятки тисяч людей на початку пандемії коронавірусу померли через лікування гідроксихлорохіном, — дослідження

13:10,
10 Січня 2024
5907
Десятки тисяч людей на початку пандемії коронавірусу померли через лікування гідроксихлорохіном, — дослідження
Десятки тисяч людей на початку пандемії коронавірусу померли через лікування гідроксихлорохіном, — дослідження
Призначення препарату на 11% збільшує ризик смерті від усіх причин у пацієнтів з ковідом, у порівнянні з такими ж хворими, яким препарат не призначали.

Канадські вчені встановили, що застосування гідроксихлорохіну для лікування COVID-19 на початку пандемії, у першій половині 2020 року, призвело до загибелі щонайменше 16 990 тисяч осіб у шести досліджуваних країнах. Про це йдеться в дослідженні, проведеному фахівцями з медичної статистики з Університету Ліон-1 та Університету Лаваля в Квебеку та опублікованому в журналі Biomedicine & Pharmacotherapy.

Зазначається, що гідроксихлорохін привернув увагу як потенційні ліки від коронавірусу ще на початку 2020 року. Були проведені лабораторні дослідження противірусної ефективності гідроксихлорохіну, які дали позитивні результати. Дуже швидко речовина почала набувати популярності в середовищі медиків в умовах відсутності визначеної терапії на початку пандемії.

Проте дослідити ефективність препарату для лікування коронавірусу можна було лише в процесі спеціально спроєктованих клінічних досліджень, і вони були організовані в дуже стислі терміни. Зокрема, в ініційованому ВООЗ дослідженні «Солідарність» препарат приймало 947 осіб, госпіталізованих із ковідом, а в межах дослідження «Відновлення» у Великій Британії — 1561 особа.

Проблема, на яку звертають увагу канадські фахівці у статті в Biomedicine & Pharmacotherapy, полягає в тому, що, крім застосування гідроксихлорохіну в рамках клінічних досліджень, у багатьох країнах його майже відразу почали призначати просто для лікування без рандомізації пацієнтів і без належного врахування результату застосування.

Дослідники вирішили встановити, що стало результатом такого застосування і якою виявилася ціна рішення використовувати препарат без належної перевірки ефективності.

Для цього вони використовували дані про госпіталізації, призначення препаратів та смерті серед госпіталізованих, а також дані про те, наскільки застосування гідроксихлорохіну та хлорохіну збільшує ризик смерті.

Останні були отримані в ході аналізу результатів клінічних досліджень гідроксихлорохіну у великому метаогляді, опублікованому на початку 2021 року.

Його результати зводяться до того, що призначення препарату на 11% збільшує ризик смерті від усіх причин у пацієнтів, у порівнянні з такими ж хворими, яким препарат не призначали.

Зокрема, гідроксихлорохін підвищував частоту серйозної серцевої аритмії в людей, які його приймали, порівняно з пацієнтами зі стандартним лікуванням — і, відповідно, збільшував ризик смерті, пов'язаний із серцево-судинними причинами.

Загальне зростання ризику смерті в дослідженні «Відновлення» було навіть вдвічі більше, що свідчить про те, що гідроксихлорохін шкідливо впливав не тільки на серце, а й на інші органи пацієнтів.

Оцінити вартість застосування гідроксихлорохіну в людських життях вдалося за такою методикою: дослідники розрахували кількість померлих серед тих госпіталізованих хворих, яким призначали гідроксихлорохін, та обчислили кількість «надлишкових» смертей, спираючись на дані про збільшення на 11% шансів померти.

Вихідними даними дослідження були всі наявні публікації в науковій базі даних PubMed, проте отримати інформацію про призначення препаратів у ході терапії вдалося лише за дуже невеликою кількістю госпіталів та країн. У підсумкові значення потрапили смерті, зареєстровані у Бельгії, Франції, Італії, Іспанії, Туреччині та США.

У результаті, стверджують автори, їм вдалося встановити, що застосування гідроксихлорохіну призвело до надмірної смерті 16 990 осіб.

Проте це — не сукупність померлих, а статистична оцінка з довірчим інтервалом: з імовірністю 95% смертей лежить в інтервалі від 6267 до 19 256 осіб.

Автори дослідження визнали, що отримане значення — це лише вершина айсберга, оскільки для більшості країн отримати дані про призначення препарату не вдалося. Також вони свідомо виключили з розгляду випадки застосування гідроксихлорохіну після серпня 2020 року, коли ліки були визнані неефективними.

Нагадаємо, на початку квітня 2020 року Міністерство охорони здоров'я України на чолі з Максимом Степановим затвердило єдиний протокол лікування COVID-19. До нього, окрім багатьох інших препаратів, входив також експериментальний препарат гідроксихлорохін. Проте після зміни рекомендацій ВООЗ та зупинки застосування препарату в багатьох інших країнах світу його припинили використовувати у другій половині 2020 року.

Фото: Укрінформ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду