Все для ютуб-навчання. 10 відеоблогів з уроками зі шкільних (і не тільки) предметів

Все для ютуб-навчання. 10 відеоблогів з уроками зі шкільних (і не тільки) предметів

09:30,
12 Лютого 2022
7461

Все для ютуб-навчання. 10 відеоблогів з уроками зі шкільних (і не тільки) предметів

09:30,
12 Лютого 2022
7461
Все для ютуб-навчання. 10 відеоблогів з уроками зі шкільних (і не тільки) предметів
Все для ютуб-навчання. 10 відеоблогів з уроками зі шкільних (і не тільки) предметів
Від вебінарів із підготовки до ЗНО до мотиваційних лекцій від відомих людей про те, як будувати кар’єру чи як працює економіка.

Через дистанційне навчання чимало українських учителів почали знімати відеоуроки для своїх учнів, викладали їх на ютуб і здобули популярність. Адже їхні відео дивляться не лише учні їхніх шкіл, а школярі з різних міст. Такі відеоуроки можуть стати в нагоді не лише тоді, коли через епідемічну ситуацію школи зачиняються на карантин, а й тоді, коли учню потрібно повторити якусь тему, поглиблено її вивчити або ж підготуватися до контрольної чи зовнішнього незалежного оцінювання. Однак канали з освітнім контентом, як показує практика й досвід блогерів, цікаві не лише учням шкіл, а й дорослим, які прагнуть здобути нові знання. MediaSapiens розповідає про десять ютуб-блогів, які ведуть учителі (і не тільки) і які можуть допомогти в навчанні з української мови, літератури, хімії, біології, математики й навіть економіки.

 

Англійська по-простому (152 тисячі підписників)

Цей канал створений для людей, які вирішили вивчити англійську мову. Його засновник Ростислав каже, що за допомогою відео намагається спростувати стереотипні та традиційні підходи до вивчення цього предмета. «Рішення створити канал виникло спонтанно. Я відзняв перше відео, завантажив його і побачив, що людям цікаво те, що я намагаюся до них донести, — розповідає Ростислав. — Коли завдяки попиту на відео я зрозумів, що люди хочуть вивчати англійську, почав серйозно займатися каналом. Тому можна сказати, що створювати контент мене спонукало бажання аудиторії вчитися і моє бажання навчати».

Автор каналу каже, що його цільова аудиторія — це люди, яких цікавить розмовна англійська, які хочуть вільно розмовляти й не бажають вивчати для цього нудні граматичні правила. «Мої підписники — це люди, які цінують простоту, — додає Ростислав. — Я намагаюся максимально просто пояснювати складні речі, щоби це було зрозуміло людям різного віку. Сподіваюся, що в майбутньому контент ставатиме більш якісним й на каналі буде більше уроків не для початківців, а для людей із середнім рівнем знань».

Зараз на каналі доступні відео з уроками розмовної англійської для початківців; уроки англійської за мотивами відомого комедійного серіалу «Друзі»; уроки, які можуть допомогти абітурієнтам скласти ЗНО; уроки, які допоможуть вивчити англійську граматику та зрозуміти, як творяться в англійській часові форми.

 

На всі двісті (123 тисячі підписників)

Це канал із підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, на якому можна знайти відео про особливості синтаксису, морфології, фонетики, а ще — дізнатися про основні події в історії української літератури, все про фольклорні жанри чи пунктуацію у творах. Веде канал Анна Огойко. У вступному відео каналу Анна розповіла, що є авторкою системи підготовки до ЗНО для тих, хто сам готується до іспитів, або тих, хто шукає більше унікальних тестів, аби швидко й ефективно повторити всю програму до ЗНО.

«Я давно займалася викладанням української мови та підготовкою учнів до ЗНО. Майже 10 років тому я створила сайт і почала проводити онлайн-курси. Згодом зрозуміла, що на моїх платних онлайн-курсах навчаються кілька сотень учнів на рік, а якщо викладати відеоуроки в ютуб — користь від них отримають тисячі (навіть ціла сотня тисяч!). Мені подобається ідея того, що за допомогою мого каналу будь-хто й будь-коли може покращувати українську мову й готуватися до іспиту», — розповідає Анна.

Вона додає, що більшість її відеоуроків розроблені на основі методики “test — teach — test". «Спочатку я даю учням завдання, яке вже було на ЗНО. Так глядачі можуть перевірити свої знання на тему. Далі я схематично пояснюю певний матеріал, а тоді — знову тести. Так учні можуть учитися на практиці та своїх помилках, замість того, щоби слухати лекцію вчителя», — каже авторка каналу.

Анна пропонує школярам оформити спеціальну підписку на курс із підготовки до ЗНО з купою тестів, детальними поясненнями завдань тощо. Однак усі відео на каналі авторки доступні до перегляду безкоштовно й згруповані в тематичні списки відтворення: орфографія, історія літератури, теорія літератури, пунктуація, орфоепія тощо.

 

Ilearn (90 тисяч підписників)

«Привіт, це iLearn — платформа, яка допомагає готуватися до ЗНО безкоштовно. Вдень, вночі — неважливо. Ви можете самі обрати зручний час та ґаджет для навчання», — йдеться у вступному відео на ютуб-каналі. Відеоблог для підготовки школярів до ЗНО — це проєкт громадської спілки «Освіторія». І, як ідеться на каналі, його мета — надати рівні можливості всім учням та ученицям при підготовці до ЗНО. На каналі можна знайти вебінари та онлайн-курси для підготовки до іспитів з української мови та літератури, хімії, англійської мови, математики, біології, історії України. Крім цього, у блозі є й мотиваційні відео для учнів: розмови про кар’єру й поради, як її будувати, від вчительки хореографії Новопечерської школи та засновниці студії мажорет-спорту Lucky Dance Анни Домніч; підприємиці Зої Литвин; міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та інших.

 

Канал Сергія Ткаченка (57 тисяч підписників)

Завдяки відео на цьому каналі можна навчитися розв’язувати задачі з алгебри та дізнатися все про ірраціональні нерівності. Створив канал математик Сергій Ткаченко, який вважає математику гімнастикою для мозку і мріє прищепити підписникам любов до неї. «Моя цільова аудиторія — це діти з почуттям гумору, які втомилися від складних і незрозумілих визначень та пояснень з офіційних підручників з математики, — розповідає Сергій. — У своїх відео я намагаюся пояснювати складні теми, “граючи дурня”. І на це “ведуться” навіть ті діти, які ніколи математикою не цікавились».

Зараз на його каналі можна знайти десятки відео з поясненнями, як розв’язувати задачі, в яких потрібно визначити площу трикутника; що таке показникові рівняння та інші математичні поняття. У відео автор каналу робить акцент на підготовці учнів до ЗНО чи підсумкової атестації, тому часто ролики називаються якось так: «При яких параметрах “а” ти завалиш ЗНО». Або так: «При яких параметрах “а” ти здаси ЗНО». На каналі Сергія є кілька списків відтворення. Наприклад, із задачами для 9 класу або із симетричними рівняннями. Однак більшість доступних на каналі відео не згруповані за темами, що створює незручності при пошуку роликів на конкретну тему. Але стиль викладу матеріалу й те, як учитель звертається до підписників — «пацанулі та дівчулі», напевно, нівелює логістичні незручності.

 

WAS Популярна історія (43 тисячі підписників)

Це проєкт історичного онлайн-видання WAS, яке належить Depositphotos. Мета проєкту — популяризувати історію, розповідати про неї цікаво широкому загалу, а ютуб, на думку творців каналу, ідеальне місце для цього. «Спершу ми адаптовували у відео наші тексти, а згодом, після численних експериментів, віднайшли свій унікальний формат — короткі нариси на 12–15 хвилин, — розповідає маркетолог проєкту Тимофій Макаров. — Спочатку ми запустили російськомовний канал, орієнтуючись на більшу аудиторію. Далі настала черга англомовного. А в минулому році запустили україномовний канал. Для трьох каналів ми виготовляємо однаковий контент, однак зараз починаємо робити ексклюзивний контент саме для україномовного».

За словами Тимофія, цільова аудиторія каналу — це всі люди, які цікавляться історією, але не у класичному, академічному значенні цього слова, а в простішому. Йдеться і про історію брендів, явищ, людей. «Основне ядро аудиторії — це дорослі, але в коментарях нам часто пишуть, що наші ролики демонструють учням на уроках історії, тож аудиторія справді широка», — каже Тимофій Макаров.

Він додає, що творці каналу вкладаються в якість відео та намагаються створювати справжню документалістику. «Також ми дуже поважаємо авторське право — наш ілюстративний матеріал виключно ліцензований, чи такий, що поширюється безкоштовно. Можна сказати, це наша місія — і “вдовгу” така стратегія виправдовує себе. Більше довіри користувачів, менше обмежень при монетизації відео», — каже Тимофій. За його словами, автори відео дуже відповідально ставляться до фактів, які озвучують у роликах. «Над відео працюють історики, щоб виключити будь-які помилки чи невірні трактування, відокремити правду від міфів», — додає Тимофій Макаров.

На каналі можна знайти відео про жінку, яка все життя вдавала чоловіка, щоби мати змогу працювати лікарем; про апокаліпсис у Сен-П’єрі; історію хірургії тощо. Відео на каналі згруповані у три списки відтворення: історія спорту, популярна історія та shorts. Як розповідає Тимофій Макаров, у планах творців проєкту — запуск тіктоку та розвиток інших форматів, наприклад, відео з ведучими.

 

Канал Тетяни Чичковської (19 тисяч підписників)

Вчителька біології Тетяна Чичковська розповіла MediaSapiens, що не мала на меті збирати велику аудиторію підписників, а створила канал для своїх учнів, які могли пропустити урок. «Щоб не було прогалин у знаннях, пропонувала переглянути матеріал, про який говорила на уроці, вдома, — каже вчителька. — Згодом побачила, що зростає кількість переглядів і підписників. Розширилася моя аудиторія: це учні, учителі, навіть батьки переглядають із дітьми відеоуроки. Також випускники готуються за моїми уроками до ЗНО».

Створюючи відео, Тетяна намагається чітко й лаконічно подавати матеріал, гарно його ілюструвати, пояснювати тему логічно й послідовно. «Інколи мені дивно, що мої відео набирають так багато переглядів, адже інші вчителі теж намагаються створювати якісний контент, не гірший за мій, але їх дивляться менше, — каже вона. — Але коментарі глядачів свідчать, що мої уроки справді допомагають і навчатись, і готуватися до ЗНО».

Відео на каналі вчительки згруповані у списки за темами: ботаніка, основи здорового способу життя, біорізноманітність, селекція і біотехнології, репродукція і розвиток, біологія тварин тощо. За допомогою контенту на каналі можна дізнатися, що таке сукцесії, термічні пошкодження шкіри й інші поняття, а також — як розв’язувати типові задачі з генетики тощо.

 

Довколаботаніка (понад 14 тисяч підписників)

Автор цього блогу — ботанік Олексій Коваленко. У своїх відео він простими словами пояснює все про рослини. Зокрема, на каналі є відео про так звані гігантські гриби, дуже гірку рослину, маклюру, інжир тощо. Також на каналі виходять випуски так званих довколаботанічних новин, у яких автор блогу розповідає про найцікавіше, що сталося в науці за останні тижні. І не лише про новини ботаніки, а й, наприклад, палеонтології. Також автор блогу написав книжку «Фрукти проти овочів», в якій, як і на своєму каналі, розповідає «ботанічну правду» про продукти, вчить відрізняти «овоч від фрукта, горіх — від горішка, а кавун — від ягоди».

 

Дискурс (13 тисяч підписників)

Це канал викладача філологічного факультету Ужгородського національного університету Василя Шарканя. На ньому у форматі коротких дудл-відео з’являється інформація про особливості української мови, зокрема, про норми нової редакції правопису, яка набуда чинності у 2019 році. Василь Шаркань розповідає: створив канал про мову, бо вважає, що має що сказати людям. Спершу викладач планував, що відео на каналі дивитимуться учні шкіл і випускники, які готуються до ЗНО, однак аудиторія каналу, за його словами, значно ширша. Зокрема, часто його дивляться дорослі, які цікавляться «новинами» української мови. Зараз на каналі десятки відео, які згруповані за розділами: лексикологія, фразеологізми, фразеологія, підготовка до ЗНО та український правопис. У коротких відеороликах будь-яку тему Василь Шаркань пояснює за допомогою графічних ілюстрацій та прикладів, які легко запам’ятовуються.

Попри те, що останні відео на каналі вийшли ще рік тому, Василь Шаркань каже, що роботу над контентом не припиняв, але ютуб — не основна його робота, тож він не завжди має час наповнювати канал. Він викладатиме нові відео, коли матиме більше часу.

 

Канал Ігоря Фаткіна (майже 12 тисяч підписників)

Це канал викладача англійської мови та засновника мовної школи Ігоря Фаткіна, який прагне надати українцям, незалежно від фінансової спроможності, можливість вивчати англійську на міжнародному рівні. «Мене завжди вражало, що в Україні вже працює чимало спеціалістів міжнародного рівня, є філії іменитих шкіл, а в маленьких містах та селах люди не отримують і половини тієї “міжнародної якості” викладання. Маючи досвід та кваліфікацію, я твердо вирішив, що все в моїх руках і я можу ділитися своїми знаннями не лише зі своїми учнями у мовній школі, а й з усіма охочими — в інтернеті», — розповідає Ігор Фаткін.

Він додає, що відео на його каналі переважно дивляться старшокласники, які готуються до ЗНО з англійської, вчителі, які хочуть розвивати й адаптувати свої навички викладання; бакалаври, які готуються до іспитів для вступу на магістратуру. «Але всіх наших глядачів об’єднує бажання отримувати якісну підготовку та наполегливо працювати над своїм результатом», — каже Ігор.

За його словами, всі відео і трансляції на каналі базуються на міжнародних стандартах викладання. «Також наш канал доповнює сайт, на якому є безліч корисного матеріалу для самостійної підготовки до ЗНО та єдиного вступного іспиту. Користуватися всіма матеріалами там можна безкоштовно», — додає Ігор Фаткін.

Ціна держави (майже 5 тисяч підписників)

Це канал Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна. Центр займається розробкою політик та рішень для влади, які можуть сприяти економічному зростанню України. На каналі можна знайти відео, де розповідається, як працює економіка, що таке державний бюджет та куди йдуть податки громадян. За словами директора з комунікацій центру Миколи Малухи, головна мета проєкту — розповісти українцям, що означає бути «платниками податків», і пояснити, що не існує поняття «безкоштовних державних послуг».

«Те, що українці мають недостатні знання з економіки, стає гарним ґрунтом для політиків-популістів, які обіцяють прості розв’язання складних проблем. Ми прагнемо підвищити економічну грамотність людей, і, як на мене, формат відео дуже добре підходить під наші мети, — каже Микола Малуха. — Ми почали перекладати і озвучувати вдалі іноземні відео на економічну тематику та робити власні ролики. Наша цільова аудиторія — це виборці й ті, хто завтра можуть ними стати».

На каналі можна знайти переклади іноземних відео на актуальні для України теми. Наприклад, про «Шість історій про економіку», «Що таке фондова біржа і як вона працює» тощо. «Крім цього, на основі досліджень центру ми створюємо просвітницькі ролики, адже розуміємо, що дослідження — це великі аналітичні тексти, які прочитає небагато людей. А перетворивши аналітичний текст на трихвилинний ролик, ми маємо шанс донести до сотні тисяч українців ключові ідеї та результати наших досліджень, — розповідає Микола Малуха. — Наприклад, минулого року ми випустили ролик про те, що нинішня солідарна пенсійна система України — це фінансова піраміда, тому через 30 років 60% літніх українців не матимуть пенсій».

Фото: unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду