В YouTube майже не працюють дізлайки – дослідження

В YouTube майже не працюють дізлайки – дослідження

16:26,
20 Вересня 2022
2110

В YouTube майже не працюють дізлайки – дослідження

16:26,
20 Вересня 2022
2110
В YouTube майже не працюють дізлайки – дослідження
В YouTube майже не працюють дізлайки – дослідження
Навіть коли користувачі повідомляють сервіс, що їх не цікавлять певні типи відео, рекомендації продовжують надходити.

Використовуючи дані рекомендацій щодо відео від понад 20 000 користувачів YouTube, дослідники Mozilla виявили, що такі кнопки, як «не цікавить», «не подобається», «припинити рекомендувати канал» і «видалити з історії переглядів» значною мірою неефективно запобігають появі схожого вмісту в особистих рекомендаціях. Про це повідомляє The Verge.

Згідно зі звітом, навіть у найкращому випадку ці кнопки все ще дозволяють отримати більш ніж половину рекомендацій, схожих на те, що користувач указав як нецікаві. У гіршому випадку кнопки майже не блокували подібні відео.

Щоб зібрати дані з відео та користувачів, дослідники Mozilla залучили волонтерів, які використовували RegretsReporter - розширення браузера, яке накладає загальну кнопку «перестати рекомендувати» на відео YouTube, які переглядають учасники. Щоразу, коли вони натискали цю кнопку, на YouTube надсилалися різні сигнали: «не цікавить», «не подобається», «припинити рекомендувати канал» і «видалити з історії переглядів». Також була створена  контрольна група, від якої жодного відгуку на платформу не було надіслано.

Використовуючи дані, зібрані з понад 500 мільйонів рекомендованих відео, асистенти дослідників створили понад 44 000 пар відео — одне «відхилене» відео та відео, рекомендоване YouTube. Потім дослідники самостійно оцінювали пари або використовували машинне навчання, щоб вирішити, чи була рекомендація занадто схожою на відео, яке користувач відхилив.

Порівняно з контрольною групою, надсилання сигналів «не подобається» та «не цікавить»  у запобіганні небажаним рекомендаціям виявидлось малокорисним, адже скоротило лише 12% та 11% з них відповідно. Кнопки «не рекомендувати канал» і «видалити з історії» були ефективнішими — вони запобігли 43% і 29% нецікавих рекомендацій. Але дослідники все одно вважають, що інструменти, пропоновані платформою, все ще недостатні для усунення небажаного контенту.

«YouTube має поважати відгуки користувачів про свій досвід, розглядаючи їх як значущі сигнали про те, як люди хочуть проводити свій час на платформі», — пишуть дослідники.

У YouTube не погодилися із критикою, зазначивши, що дослідження не враховує схеми роботи алгоритмів: відповідні кнопки повинні фільтрувати окремі ролики та авторів, але не цілу тематику. За словами прессекретарки компанії Олени Ернандес, YouTube навмисно не блокує весь контент, повʼязаний із відхиленими темами, оскільки від цього можуть постраждати самі користувачі — вони залишаться без контенту, що відбиває цілу сферу.

Дослідження також вказує, що інші платформи, такі як TikTok та Instagram, запроваджують все більше інструментів зворотного зв’язку для користувачів, щоб навчити алгоритм показувати їм відповідний контент. Але користувачі теж часто скаржаться, що навіть якщо вони позначають небажаний контент, подібні рекомендації залишаються. Як підкреслила дослідниця Mozilla Бекка Рікс, не завжди зрозуміло, що насправді роблять різні елементи керування, а платформи не прозорі щодо того, як враховується відгук.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що провідні соцмережі недостатньо захищають користувачів ЛГБТК.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду