«Ми над цим не працюємо»: У Мінцифри прокоментували можливість проведення виборів у «Дії»

«Ми над цим не працюємо»: У Мінцифри прокоментували можливість проведення виборів у «Дії»

14:00,
17 Вересня 2023
1614

«Ми над цим не працюємо»: У Мінцифри прокоментували можливість проведення виборів у «Дії»

14:00,
17 Вересня 2023
1614
«Ми над цим не працюємо»: У Мінцифри прокоментували можливість проведення виборів у «Дії»
«Ми над цим не працюємо»: У Мінцифри прокоментували можливість проведення виборів у «Дії»
Михайло Федоров: «Завдання немає — ми над цим не працюємо. І ЦВК цим не займається, і парламент не розглядає закони».

Україна наразі не розглядає варіант проведення виборів у застосунку «Дія». Про це міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив під час конференції «Редколегія. Саміт».

«Завдання (щодо проведення виборів. — Ред.) поставить законодавство. Ми всі це побачимо... Якихось неформальних завдань немає. Ми не працюємо над виборами в Дії. Завдання немає — ми над цим не працюємо. І ЦВК цим не займається, і парламент не розглядає закони», сказав Федоров.

Нагадаємо, згідно з Конституцією України, чергові парламентські вибори мали відбутися восени 2023 року, а президентські — у березні 2024 року. Проте виборче законодавство та Конституція забороняють проведення виборів в умовах воєнного стану.

Водночас 23 серпня у Києві сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку, «вільні та чесні вибори, навіть під час нападу» на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась у питанні корупції.

Натомість Володимир Зеленський в інтерв'ю журналістці телеканалу «1+1» Наталії Мосейчук зазначив, що для проведення таких виборів потрібні зміни до законодавства та додаткове фінансування.

«Тоді нам потрібні зміни до законодавства, до Виборчого кодексу. Зробити це швидко. Раз. Якщо, як я сказав йому (Ліндсі Грему. — Ред.), ви готові мені дати 5 мільярдів, тому що я не зможу просто забрати з бюджету 5 мільярдів, а мені здається, саме така сума потрібна на проведення виборів у звичайний час. У воєнний — я не знаю, що це за сума. Тому я йому сказав, якщо США разом із Європою дадуть нам фінансову підтримку… Вибачте, я нічого не прошу, проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші від зброї і давати їх на вибори теж не буду», — пояснив Зеленський.

Крім того, на думку президента, розділити відповідальність за вибори під час війни мають і країни Заходу, які наполягають на їхньому проведенні. Він також наголосив, що важливо розв'язати проблему безпеки, а західні країни мають допомогти і в організації виборів для мільйонів українських біженців у європейських та інших країнах світу.

«Якщо це вибори, то вони повинні бути на нашій території, щоби військові мали можливість проголосувати, на першій лінії, тому нам потрібні спостерігачі з усього світу. Хочу, щоб все було по закону, прозоро і демократично, як це відбулось на виборах, коли я став президентом. Коли всі сказали: чисті вибори, — я не хочу це втратити», — додав президент.

Фото: «Дія» / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду