Тетяна Семілетко, Smart Angel: «Медіаграмотність має бути обов’язковою частиною освіти»

Тетяна Семілетко, Smart Angel: «Медіаграмотність має бути обов’язковою частиною освіти»

18:35,
25 Квітня 2024
1090

Тетяна Семілетко, Smart Angel: «Медіаграмотність має бути обов’язковою частиною освіти»

18:35,
25 Квітня 2024
1090
Тетяна Семілетко, Smart Angel: «Медіаграмотність має бути обов’язковою частиною освіти»
Тетяна Семілетко, Smart Angel: «Медіаграмотність має бути обов’язковою частиною освіти»
На її думку, українці не до кінця усвідомлюють загрози, які несе дезінформація.

Менеджерка з питань партнерства та медіакампаній у Smart Angel Тетяна Семілетко переконана, що медіаграмотність дуже важлива і повинна бути внесена в обов’язкову навчальну програму. Про це вона сказала під час панельної дискусії «Медіаграмотність, медіа та навчання протягом усього життя» в межах Міжнародної конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа, яка триває зараз у Києві.

«Якщо говоримо про рівень держави, то я вважаю, що медіаграмотність має бути обов’язковою частиною програми загальної середньої освіти, професійної технічної освіти у великому блоці, що стосується цифрової освіти. Тобто мова і про медійну грамотність, і про цифрові навички. Якщо ми говоримо саме про медіа, то зараз зберігається тенденція таких таргетованих кампаній, які сформовані на окремі сегменти аудиторії: для молоді, для старших людей, які сидять онлайн не так багато, — сказала Тетяна Семілетко. — Аудиторія — не фактчекери. Вони не споживають інформацію так, як це роблять OSINT-експерти, медіаексперти, фактчекери і так далі. І виходячи з цього, ми працюємо на двох рівнях. Перше, ми вчимо критично споживати інформацію та джерела. Друге, на рівні ставлення обов’язково роз’яснюємо, що дезінформація — це проблема».

Проте, каже вона, соцдослідження показують, що українці дещо переоцінюють свою здатність розпізнавати інформацію і не надто серйозно ставляться до проблеми дезінформації та загроз, які вона несе. 

«Ми також зважали на численні соціологічні дослідження, які проводять партнери. Тому знаємо, що лише 38% вважають, що ця проблема (дезінформації) є серйозною для них особисто, а не для суспільства. Можливо, це така самовпевненість більшості українців у тому, що вони можуть розпізнавати дезінформацію», — зазначила Тетяна Семілетко. 

Тому, щоб краще достукатися до різних аудиторій, організація Smart Angel пропонує різноманітні роз’яснювальні та розважальні формати, зокрема документальні фільми, а для молодшої аудиторії — мультфільми. Також з лютого на сервісах «Дія.Освіта» та «Київстар ТБ» доступний серіал з медіаграмотності, сфокусований на соцмережах.

Нагадаємо, сьогодні, 25 квітня, в Києві розпочалася міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа, організована Представництвом Європейського Союзу в Україні, Програмою підтримки ОБСЄ для України, Офісом Ради Європи в Україні, Програмою розвитку ООН в Україні, ЮНЕСКО в Україні, International Media Support та Міністерством культури та інформаційної політики України.

Організатори та учасники заходу вважають необхідним продовжувати розвивати медіаграмотність громадян в Україні та зміцнювати механізми саморегулювання медіа, адже це головні засади стійкості українців до російської дезінформації та пропаганди, що лише зростає в умовах повномасштабного російського військового вторгнення.

Під час однієї з дискусій на конференції  програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський назвав ШІ новим серйозним викликом, з яким стикається суспільство, і навчання навичок медіаграмотності не встигає за швидкістю, з якою поширюється ця технологія.

Медіаексперт Фундації Суспільність, ведучий «Радіо NV» Дмитро Тузов під час дискусії на конференції зазначив, що «дезінформація — це те, що передує російським танкам»

Фото: Максим Поліщук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду