На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»

На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»

18:45,
20 Лютого 2024
1292

На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»

18:45,
20 Лютого 2024
1292
На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»
На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»
Перегляд серіалу допоможе підсилити навички критичного мислення та протидії ворожій пропаганді.

На онлайн-платформі «Дія.Освіта» відбулася прем’єра освітнього серіалу про медіаграмотність «Як захиститися від фейків і дезінформації», повідомила пресслужба Мінцифри.

Телеведучий Святослав Гринчук із запрошеними гостями — представниками українських експертних медійних організацій обговорюють теми з медіаграмотності, діляться знаннями з протидії фейкам і дезінформації, надають поради щодо захисту особистих даних та з безпеки у мережі.

«Освітній серіал надасть глядачам практичні навички медійної та інформаційної грамотності, які мають стати частиною їхнього життя в умовах повномасштабної війни, а також пояснить, як орієнтуватися в інформації довкола та розпізнавати дезінформацію та пропаганду»,  зазначили в Мінцифри.

Освітній серіал створено для платформи «Дія.Освіта» в межах «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», яку агенція Smart Angel реалізує у співпраці з «1+1 media» та із залученням фахівців низки експертних медійних громадських організацій, зокрема ГО «Детектор медіа», StopFake, VoxCheck, Центру демократії та верховенства права, Українського інституту медіа та комунікації, — розповіла в коментарі MediaSapiens операційна менеджерка проєкту у Smart Angel Анна Літвіщенко.

«Питання медіаграмотності у зв’язку не лише з повномасштабною військовою агресією, але й тим, що технології невпинно розвиваються, є важливим навиком як для держави, так і для суспільства. Цей навик має опанувати кожна людина. Ми хотіли створити освітній продукт, який змогли б побачити дуже багато людей, та у доступній формі розповісти про складні, але важливі речі, каже Анна Літвіщенко.  Роль ведучого підштовхнути до запитань та задати хід розмови. Основними лекторами й тими, хто готував основний матеріал, сценарії кожної серії, є представники українських медійних громадських організацій, які відомі своєю фаховістю та експертністю, адже мають непересічний досвід у боротьбі з дезінформацією і розвитку медіаграмотності».

За її словами, освітній серіал «Як захиститися від фейків і дезінформації» створений для широкого загалу і є актуальним як для підлітків, так і для дорослих людей.

«Я мама дівчинки-підлітка й акцептувала уже серіал на доньці і друзях. Їм було і цікаво знайомитися із цим контентом, і зрозуміло. Теми серіалу є дійсно актуальними. Глядачі дізнаються, чим небезпечні теорії змови в умовах війни, як пропаганда підштовхує до прийняття хибних рішень, що необхідно робити, щоб не стати поширювачем дезінформації, як безпечно користуватися тими чи іншими соцмережами та месенджерами», — додала Анна Літвіщенко.

Над створенням освітньої серії про те, як не стати інструментом поширення дезінформації, і про те, які виклики й загрози несе в умовах війни використання месенджера «Телеграм», працював програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський.

«Я був експертом у двох уроках. Перший — про “Телеграм” та загрози, які він несе як в умовах війни, так і в повсякденному житті. Розповіли про власників з російським корінням, політику слабкої конфіденційності та захисту даних, про невмотивованість платформи у протидії дезінформації, а також про російські наративи, якими кишить цей месенджер, повідомив Вадим Міський.  У відеоуроці про те, як не стати інструментом поширення дезінформації, йдеться про авторитетність джерел, з яких приходить інформація, про перевірку світлин, про потреби читати не лише заголовок, а й текст. І звісно, про українські організації, які здійснюють перевірку фактів і можуть стати в пригоді українцям у сучасному інформаційному вирі».

Він додав, участь у проєкті дає змогу спільними зусиллями підвищувати стійкість суспільства до гібридних загроз в умовах війни.

«Наша стратегічна мета — розширювати партнерства з платформами, що мають доступ до широкої аудиторії, щоб ділитися нашою унікальною експертизою та підвищувати стійкість українського суспільства до гібридних загроз. Участь у спільному проєкті з "Дія.Освіта" дає нам можливість зміцнювати навички критичного мислення в якнайширшого кола українців», повідомив програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський.

Освітній серіал «Як захиститися від фейків і дезінформації» складається з десяти інформаційних відео, які пояснюють методи перевірки джерел інформації, інструменти фактчекінгу, правила безпечного спілкування в соціальних мережах, а також наводять приклади дезінформаційних кампаній у тіктоку, інстаграмі, фейсбуці, телеграмі та ютубі. Перегляд освітнього серіалу доступний за посиланням.

Нагадаємо, Інститут демократії імені Пилипа Орлика підготував цикл із дев’яти коротких відеолекцій щодо свідомого споживання інформації під час війни. «Медіапутівник: Як розпізнавати якісну інформацію та чому це важливо?» викладено на його ютуб-каналі.

Фото: «Дія.Освіта» / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду