«Патріоти-опозиціонери». Старі обличчя проросійських «експертів» на нових ютуб-каналах

«Патріоти-опозиціонери». Старі обличчя проросійських «експертів» на нових ютуб-каналах

11:00,
2 Березня 2024
3793

«Патріоти-опозиціонери». Старі обличчя проросійських «експертів» на нових ютуб-каналах

11:00,
2 Березня 2024
3793
«Патріоти-опозиціонери». Старі обличчя проросійських «експертів» на нових ютуб-каналах
«Патріоти-опозиціонери». Старі обличчя проросійських «експертів» на нових ютуб-каналах
Люди, чия риторика дуже співзвучна з російською, заполонили ефіри нових (або старих, але реанімованих) ютуб-каналів.

«Детектор медіа» системно досліджує український медіапростір, зокрема суспільно-політичні ютуб-канали, які виникли чи почали активно працювати за два роки війни, мають великі аудиторії та поширюють багато контенту — на кшталт Ukraine World News  та «Сейчас», а також канали з відверто сумнівним контентом — «Вишка», «Да, это так» медведчуківського пропагандиста Макса Назарова та Politeka

Стосовно останніх можна сказати, що поєднує їх сумнівний контент, а також разючі й маніпулятивні заголовки та значні аудиторії. В переважній більшості з них є певний пул коментаторів. Тут і знаний «експерт з усього» Олег Жданов (він, схоже, нікому не відмовляє в інтерв’ю), й американець російського походження Гарі Табах, і тричі генпрокурор Святослав Піскун, й екснардеп Ігор Мосійчук, й ексміністр соцполітики Андрій Рева та колишня заступниця глави Адміністрації президента часів Ющенка та керівниця Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента Януковича Марина Ставнійчук. Інколи на цих каналах бувають і неочікувані гості — наприклад, свободівець і військовий Андрій Іллєнко чи ветеран Євген Дикий. Але більшість «експертів» — персонажі, з ротів яких уже не перший рік ллються ворожі тези, але вони й досі мають певний вплив на українського глядача.

«Детектор медіа» склав перелік «експертів», які найчастіше з’являються в ефірах українських ютуб-каналів, поширюючи сумнівні тези та маніпулюючи фактами. Вони вдають, ніби завжди бажали Україні тільки добра,  проте роками обслуговували зрадника Віктора Медведчука або інші політичні проросійські проєкти, за що внесені до різних списків і баз, як от «Дошка ганьби» від «Детектора медіа», Реєстр ДержZрадників від руху «Чесно» або ж «Бази псевдосоціологів» від видання Texty.org.

У цьому списку не буде уродженців Росії, які також є частими гостями на цих каналах, — про них ми напишемо окремо. І ще одне необхідне попередження: у цьому тексті буде купа посилань на старі висловлювання горе-експертів, але якщо посилання немає, це не означає, що герої цього тексту такого не говорили — просто саме джерело, на жаль чи на щастя, вже видалене. Тож ми цитуємо ранішні тексти «Детектора медіа», де є ці цитати.

Дмитро Корнейчук

Почнемо з актуальних новин. 20 лютого (символічно, що саме в 10-ту річницю початку російської агресії проти України) стало відомо, що СБУ затримала з підозрою «політексперта» Дмитра Корнейчука. Йому інкримінують виправдовування, визнання правомірною або заперечення збройної агресії Росії проти України та глорифікацію її учасників (частини 2 та 3 ст. 436-2 ККУ). Слідство вважає, що Корнейчук свідомо поширював фейки про війну в Україні, заперечував збройну агресію Росії, намагався дискредитувати командування Сил оборони та розповсюджував дезінформацію про суспільно-політичну ситуацію в Україні, намагаючись таким чином кинути тінь на міжнародний імідж нашої держави. За все це Корнейчуку загрожує до 8 років із конфіскацією майна.

Як то кажуть, краще пізно, ніж ніколи. А ще можемо сміливо написати «ми ж казали», бо ми справді казали. Корнейчук, який колись доволі неприховано піарив Юлію Тимошенко та її партію, роками був постійним гостем пропагандистських ток-шоу каналу «Перший незалежний», що був створений із решток медведчуківських NewsOne, ZIK та «112», коли у 2021 році українська влада запровадила проти них санкції. У 2018-му році Корнейчук у різних проросійських медіа поширював співзвучні з російською пропагандою вигадки про те, що нібито українська влада потурає «українським неонацистам» (і керує ними, звісно, Порошенко) та переконував у тому, що США поступляться інтересами України при врегулюванні конфлікту на Донбасі заради підтримки Росії в питаннях КНДР та Сирії.

Про те, що США нам не допомагатимуть, він розказував і нещодавно, — на Politeka, і на власному ютуб-каналі. Ми не знаємо, чи проголосує Палата представників Конгресу США за пакет допомоги Україні, але над цим працює й українська дипломатія, і сам Білий Дім. Зате Корнейчук настільки впевнено каже, що допомоги не буде, ніби він особисто спілкувався з усіма американськими конгресменами. Загалом, якщо проаналізувати заголовки на його каналі, він ніби готує своїх глядачів до того, що час нам миритися з агресором, бо Україну «всі зрадили», «ми не маємо успіхів» тощо. «Путин готов на “большой компромисс” по Украине? Время на исходе? Запад не оставил выбора», «Обман! ЕС выделил Украине не 50 млрд евро? Денег на войну не дали?», «Границы 91-го года отменяются? Гитлер в шоке: Путина вернули для запада?» — це лише кілька прикладів його заголовків. Все це написано великими буквами, в супроводі всіляких «шок», «сенсація», «скандал» — в принципі, як і все на цих каналах.

Михайло Чаплига

Ми вже детально писали про цього «експерта» в статті «Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига» — тому лише коротко нагадаємо, чим він відомий.

Звісно ж, Чаплига всі роки після початку російської агресії був завсідником медведчуківських каналів, де виправдовував анексію Криму та розповідав про «геноцид російськомовних дітей» в Україні; поширював вигадки, що це США поставили президентом України Віктора Ющенка, а потім заради Порошенка «отсекли Восток и Крым», що Кремль установив «мир» після Мінських угод, а Київ не виконав свою частину домовленостей тощо. І, звісно, він постійно, як мантру, повторював маячню про «внешнее управление», «соросят» та про те, що «в Україні діють загадкові американські біолабораторії» — так, ті самі, що випускають бойових гусей і комарів.

Де Чаплига перебуває зараз, достеменно невідомо, за чутками — десь у Європі, ймовірно, у Словаччині, й навряд чи ми побачимо його скоро в Україні, особливо після підозри Корнейчуку. Проте ми можемо точно сказати: війна Чаплизі очі не розплющила й він і далі продовжує поширювати вигідні Росії твердження на згаданих на початку цього тексту каналах і його власному ютуб-каналі. Якщо коротко, то з початку повномасштабного вторгнення Чаплига і далі заперечував на каналі Новини.Live суб’єктність України;  на Politeka   говорив про «продану транснаціональним корпораціям українську землю»; розповідав Максу Назарову, що США й інші союзники «лише штовхають нас на амбразуру проти Росії»; як і колись, далі просував ідею про нейтралітет і позаблоковий статус України — ще одна мрія росіян — та переконував, що «війна вигідна українській владі».

Дмитро Співак

Дмитро Співак, на відміну від попередніх коментаторів, вправно вдає з себе патріота, волонтера і навіть отримав нагороду від ГУР у 2022 році. Почитати детальне досьє Співака можна за посиланням, зараз лише коротко нагадаємо, хто він такий.

Усі роки він також був завсідником медведчуківських пропагандистських каналів, де заперечував російську агресію та розповідав про «внешнее управление» в Україні. У 2019 році став ведучим токшоу «Не мовчи!» на «112 Україна», де розповідав те саме, а з 2021 року він перейшов на канал Ріната Ахметова «Україна 24», де мав авторську програму «Правда з Дмитром Співаком».

І хоча з початком повномасштабного вторгнення він нарешті визнав російську агресію, підігрувати Росії не припинив: наративи про тотально корумповану Україну, зраду партнерів, про «НАТО нам не треба» (або «нас туди ніхто не візьме») і «нейтралітет закінчив би війну» він просуває і зараз - і на своєму каналі, і на «Вишці», і на Новини.Live. 

Руслан Бортник 

Ще один завсідник каналів Медведчука, (як і всі інші в цьому списку, тож якщо про когось це не вказано, — знайте, що ця людина теж ходила на ток-шоу на NewsOne, ZIK та «112»).


Ми багато писали раніше про Бортника, тож підсумуємо. Він поширював міфи та теорії змов про НАТО. Стверджував, що «якщо ми будемо так само далі українізовувати нашу країну, то наша мова перетвориться на шумерську чи етруську. Нею будуть користуватися тільки вчені в бібліотеках». Говорив, що причина російського вторгнення на схід України — пожежа в Одеському будинку профспілок: «После одесской Хатыни начались полномасштабные боевые действия на Донбассе. Возможно, если бы не было Одессы, не было бы Донбасса». Також він говорив, що «часть общества до сих пор считает, что жечь “колорадов” или косить “укроп” — это правильно. [...] Власть опирается на этих людей...». Він виступав проти закону про мову та заперечував Голодомор. Також Бортник постійно маніпулював на темі Мінських угод, стверджуючи зокрема, буцімто це Україна їх не виконує. Ну і куди ж без міфів про Сороса? Бортник також їх поширював.

Після 2022 року Бортник і далі коментує суспільно-політичні події на  вищезгаданих ютуб-каналах, зокрема, Politeka, і на власному ютуб-каналі, вдаючи з себе «патріота-опозиціонера», гасла якого дуже співзвучні з наративами російської пропаганди. Недарма потім його заяви цитують російські сайти, — наприклад, про «зраду» України Заходом та про те, як США нібито «зливають» Росії позиції ЗСУ; про те, що дії НАТО лише затягують «конфлікт» в Україні та що нібито «Зеленский случайно раскрыл план по возрождению Речи Посполитой». А ще Бортник виступає проти «переслідувань» в Україні УПЦ МП. І наостанок: Бортник прямо казав, що «потеря Украиной государственности может пойти ей на пользу».

Вадим Карасьов

Обличчя Вадима Карасьова впізнають не лише глядачі маргінальних медіа та проросійських каналів, а й загалом люди, які хоч колись дивилися новини по телевізору, бо до повномасштабного вторгнення він був частим гостем багатьох українських медіа, до прикладу, ТСН.

Як і попередні коментатори, Карасьов стабільно просував на каналах Медведчука антизахідні та проросійські наративи, зокрема, розповідав, що за Байденом стоять «феміністи, трансгендери, антифа та Black Lives Matter». Коли канали Медведчука закрили, Карасьов перейшов на канал Євгенія Мураєва «Наш», який перейняв роль головного майданчика для просування проросійського порядку денного на українському телебаченні. Як ішлося в аналітичному огляді «Детектора медіа», авторська програма «Чорний квадрат Карасьова» на «Нашому» — радше чорна діра, а не квадрат, де Карасьов — не ведучий-модератор, а така собі «перша скрипка»: він постійно перебивав своїх гостей і зрештою найбільше говорив.

Риторику про нібито домовленості Байдена та Путіна Карасьов просував упритул до початку повномасштабного вторгнення. І зараз, по суті, продовжує те саме, лише він тепер ще й виступає «воєнним експертом», розказуючи, зокрема, на каналі «Вишка»  про «Авдіївський котел». В іншому відео на каналі Politeka,   з назвою «Путин сорвал Зеленскому “Мюнхен”» він розповідає, що «старики-разбойники» зараз ділять сфери впливу (мається на увазі Путін і Байден), але насправді Путіну «велика війна не потрібна», оскільки він хоче, щоб Росія «жила хорошо». При цьому українцям, за словами Карасьова, час «готовиться к худшему», тому що «Россия круче 52 стран и Украины, вместе взятых», на каналі Назарова «Да, это так» наголошує на «ошибках», «провалах» і «невосполнимых потерях» України. Часто говорить про те, що повинні бути й скоро будуть мирні переговори щодо України та вони мають бути «как в “Слове пацана” — по принципу “подписал — придерживайся”». У тому ж відео на  Politeka, він описав цей російський серіал так: «Чем меня зацепило “Слово пацана”? Оказывается, в Украине он на первом месте по запросам в гугл. Что за фильм? Что за феномен? Русский пацанский фильм, где фактически переутверждается и переучреждается культ насилия, пацанская культура — это в мире тренд такой. Этот фильм фиксирует культ насилия. Сила решает все [...] Культ насилия переутверждается как мирообразующий фактор». Словом, риторика зрозуміла: все вирішує сила — а ми маємо йти на переговори. «Ситуация у нас абсурдная. Даже бредовая, я бы сказал. Молодежь мобилизационного возраста смотрит фильм “Слово пацана” и потом идет в окопе воевать против таких же, как он, которые тоже смотрят “Слово пацана”. Как он может воевать? Если он в контенте русской политической культуры?», — продовжив Карасьов із допомогою російського серіалу просувати проросійські пояснення про те, чому українці не повинні воювати з росіянами.

Не обходить він увагою, звісно, і мовне питання: «Если мир, то это не значит обязательно потерю независимости. Мир — это не бегать по супермаркетам и требовать “дайте мне сдачу на державной мове”. Какое ты имеешь право? Люди на кассе в супермаркете могут говорить на каком угодно языке. И это гражданский национализм, который был проявлен Украиной в 2022 году».

У «Новинах.Live» він говорив, що заморожування «конфлікту» — це не так погано. «Что такое заморозка? Это для того, чтобы остановили войну и все, и поделили. А если остановка войны с переходом к мирному процессу, к дипломатическим формам или военно-дипломатическим, комбинированным формам урегулирования, в том числе о статусе территорий, — это другая история [...] Суть в том, чтобы остановить масштабные боевые действия, потери, трату ресурсов и живых и, скажем так, материальных активов и получить шанс для того, чтобы дальше переводить войну в дипломатический формат и в борьбу за мир. [...] Понимаете, в чем дело? Выиграть войну — это еще не значит выиграть мир», — каже він. Звісно, зустрічного запитання про те, що після 2014 року існували й Мінські угоди, й Нормандський процес, де якраз намагалися перевести конфлікт у дипломатичний формат і говорити про статус територій, не було — і сам Карасьов про це змовчав.

Андрій Єрмолаєв

Щоб зрозуміти, хто такий Андрій Єрмолаєв, достатньо двох фактів із його біографії. Перший — він був призначений Януковичем на посаду директора Національного інституту стратегічних досліджень. Другий — з 2014 по 2019 рік очолював інститут досліджень «Нова Україна», ініціатором та спонсором якого був ексголова Адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін.

 

Погляди Єрмолаєва не змінило і повномасштабне вторгнення. Хіба що він на каналі PolitБюро визнав сам факт російської агресії та нібито став противником режиму Путіна, бо той викривив ідею «русского міра». В самій ідеї, на думку Єрмолаєва, нічого поганого — просто Кремль її викривив. Він також схиляв до капітуляції України: визнати «Берестейський мир» (тобто капітулювати перед Росією) і не чекати на воєнну поразку, оскільки, на його думку, «це призведе до катастрофи». Чому будь-які мирні угоди з Росією не призведуть до катастрофи (як це бувало неодноразово навіть у цьому сторіччі) Єрмолаєв не пояснив. Ба більше, він закликав Україну після війни допомогти росіянам відродити «нормальну націю». Це було в березні 2022 року, коли ЗСУ відбивали Київщину та всю північ України.

А зараз Єрмолаєв говорить про те, що мобілізація Україні не потрібна, сказавши, наприклад, нещодавно в етері Politeka, таке: «Интересно, что бы сказал Тарас Шевченко, которого когда-то забрили в солдаты, если бы увидел работу наших военных комиссариатов?». Цікаво, що Єрмолаєв — частий гість каналу «Новини. Live», але висловлюється на ньому стриманіше.

Віталій Дикий

Він свого часу був ведучим на медведчуківському телеканалі «112» і разом з Оленою Кирик (ще одна ведуча каналів Медведчука) були співзасновниками ГО «Слово», з допомогою якої нібито фінансували медведчуківський «Перший незалежний». До війни він говорив про те, що це українська влада не хоче миру, та постійно вихваляв «найефективнішого прем’єра» Миколу Азарова.

 

Зараз Дикий говорить усе за «методичкою» — Україна партнерам не потрібна, на фронті ми програємо, час домовлятися про мир. Наприклад, в одному з останніх етерів ютуб-каналу «Вишка» Віталій Дикий говорив: «НАТО нас не видит» — і далі, як під копірку, все ті ж твердження про те, що допомоги більше не буде, всі втомилися від нас, усе погано.

Кость Бондаренко

Політолог і давній соратник Сергія Тігіпка Кость Бондаренко, за даними Texty.org.ua, просував інтереси регіоналів Олександра Вілкула, Василя Горбаля, Наталії Королевської, Юрія Іванющенка та Сергія Льовочкіна. Згодом, уже після Революції гідності він піарив ОПЗЖ, захищав Сергія Льовочкіна, коли того критикували за просування російського погляду на Мінські домовленості. Перед виборами 2019 року Бондаренко піарив підтримуваних Рінатом Ахметовим Олександра Вілкула й Олега Ляшка, а очолюваний ним Ukrainian Politics Foundation постійно малював першому «впевнену перемогу» в окрузі над своїм екссоратником Юрієм Бойком, а другому — «впевнене третє місце». Вочевидь, саме тому Бондаренко був постійно присутнім в етері ахметівського каналу «Україна». Сайт інституції повниться публікаціями про «невиконані владою обіцянки», про «фальсифікації влади на виборах» й іншою критикою всіх, крім «опозиціонерів».

Зараз він пропагує все ті ж самі проросійські наративи. В останньому етері в Макса Назарова Бондаренко — зрештою, як і ведучий — маніпулював темою затримки американської допомоги, говорячи, що в ній винні демократи, бо не йдуть на поступки республіканцям щодо питань кордону. «Обвинения в сторону Байдена и демократов — это неудивительно. За всю историю Соединенных Штатов 84% всех войн, которые были развязаны Соединенными Штатами или в которых они принимали участие, начинали демократы», — каже Кость Бондаренко в контексті війни в Україні та військової допомоги. Також Бондаренко просуває ті ж самі тези про українських біженців і про криміналізованість України, що й російська пропаганда. Наприклад, на «Вишці» він розказував, що «в Европе говорят о серьезной проблеме — украинской преступности», а «украинские так называемые соли (мається на увазі наркотики) заменили афганские опиаты». Після таких пасажів Бондаренко переконує, що Україна — проблема для Заходу, й ми там не потрібні.

Андрій Вігірінський

Сам Вігірінський позиціює себе як юрист та аналітик. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну якийсь час був експертом «незалежного пулу експертів» ІНПОЛІТ (Інститут публічної політики й консалтингу), який неодноразово презентував сумнівні соціологічні дані, а його співробітники піарили різних політиків, наприклад, Андрія Пальчевського, Віктора Медведчука, Олександра Вілкула, Сергія Таруту, Юлію Тимошенко. З 2018 року Вігірінський був постійним гостем усе тих же телеканалів «112», ZIK, NewsOne та «Перший незалежний». Як випливає з розслідування Bihus.info, Вігірінський був одним із телевізійних коментаторів, які отримували гроші за позитивні згадки проросійського блогера Анатолія Шарія та його політичного проєкту.

 

Зараз Вігірінський на каналі «Вышка» говорить про сумнівну легітимність української влади, зокрема Зеленського, каже, що «чуть-чуть разбавляется вопрос о легитимности тезисами об узурпации», «силовыми методами удерживается власть» і лякає, що все в Україні буде погіршуватися. Також він переконує на Politeka, що «по Украине уже все решили» і Захід більше не допомагатиме.

Андрій Золотарьов

Як і всі попередні коментатори, Андрій Золотарьов відпрацьовував чимало ефірів на пропагандистських каналах Медведчука. Крім того, був і досі залишається одним із найпопулярніших експертів-«українознавців» на кремлівському пропагандистському ресурсі «Украина.ру». Прямо перед повномасштабним вторгненням він там розмірковував, чому Україна втратила суверенітет і чому Путін не буде нападати. Росія таки напала, але Золотарьова і далі там цитують. Наприклад, що Україні не варто посилювати мобілізацію, бо вона порушує права та свободи громадян, що Зеленський «во всём виноват, он привёл войну» — а не Путін і не Росія.

Можливо, що «Украина.ру» цитує Золотарьова й інших нібито українських експертів без попередньої домовленості, тим більше, там часто є посилання якраз на етери всіх цих ютуб-каналів.  Але звісно, що позиція Золотарьова, озвучена в тому числі на  Politeka та «Вишка», повністю задовольняє потреби «України.ру» в «притомній українській позиції», вигідній Кремлю.

Окрім того, усі ці горе-експерти продовжують впливати на частину української аудиторії та просувають в українському інформаційному просторі вигідні Росії твердження. Якщо годинами слухати їх у ютуб-каналах, хтось може і повірити в цю картину світу, де від України нічого не залежить, і саме українська влада розв’язала війну. І виглядає дуже небезпечним те, що ці численні «експерти» знов активізувалися на другий рік війни. Як і те, що ютуб-канали, які їх запрошують, зростають, наче гриби після дощу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Aleks
21:29 / 04.03.2024
Ця Юлiя хоче щоб в нас як при рад. союзi було - одна партiя, одна думка. Вже й людей по бусиках розвозять.
Alex
13:03 / 03.03.2024
Почему-то забыли вообще исчезнувших политологов - Джангирова, Марунича и им подобных честных людей? Потому, что як-то невдобно получились? Они живы вообще? Сколько проживет в тюрьме несчастный Корнейчук? А ведь ничего особенного он не говорил, а вот влада поспешила упрятать его в тюрягу. Каждый кто что-то вякнет, хоть какую-то правду или просто свое мнение рискует своей свободой и даже жизнью. Как покойный американский журналист Гонсало Лира, уморенный в харьковской тюрьме за свои посты в интернете. И америкаский паспорт не помог. И после его смерти в украинской тюрьме в СМИ Запада - тишина и безраличие.
Андрій
20:27 / 02.03.2024
Нікому невідома авторка, але знати вона сильна, коли гавкає на слонів
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду