Тамада російської пропаганди. Хто такий Макс Назаров?

Тамада російської пропаганди. Хто такий Макс Назаров?

11:16,
16 Червня 2021
31294

Тамада російської пропаганди. Хто такий Макс Назаров?

11:16,
16 Червня 2021
31294
Тамада російської пропаганди. Хто такий Макс Назаров?
Тамада російської пропаганди. Хто такий Макс Назаров?
Від ведучого весіль до інтерв’ю з російськими бойовиками.

У своїх інтерв’ю Макс Назаров любить повторювати, що він не журналіст. Що він вважає себе «политическим деятелем каким-то» чи «седьмым участником шоу». І з цим складно не погодитися. Ведучий каналу «Наш» справді займається в ефірі далеко не журналістикою: легітимізує російських бойовиків, розпалює ненависть між українцями, виправдовує російську агресію. Якби Назаров не стояв за трибуною, а сидів між гостями, його не можна було б відрізнити від «какого-то политического деятеля» з «ОПЗЖ». Проте Мураєв розпорядився інакше, а Зеленський перетворив це на проблему.

Ще в січні 2021 року «Наш» був маловідомим інформаційним каналом. Судячи з усього, навіть режисери під час прямого ефіру дивилися не свою трансляцію, а медіа Медведчука. Проте в лютому на останні наклали санкції. І того ж місяця «Наш» вийшов у лідери у великих містах. Макс Назаров, який засинав обличчям ЗМІ-мема (Азаров у доповненій реальності), прокинувся обличчям чи не найпопулярнішого інформаційного каналу України.

Весілля, серіали, політичні токшоу

Максу Назарову (справжнє ім’я Назар Діордіца) 30 років і шість із них він працює на національному суспільно-політичному телебаченні. Все почалося з NewsOne у 2015-му, куди його в числі інших нових ведучих взяли з прекрасним анонсом: «Мы выбирали не лучших из лучших ведущих, мы выбирали других [...] На уровне персонажей Marvel. С интеллектом, как у Мадонны».

Не знаємо, як щодо інтелекту, але одна річ точно пов’язувала Назарова зі співачкою — шоубізнес. До появи на NewsOne він із 2013 року працював ведучим на музичному радіо NRJ UA (раніше відомому як «Європа Плас»). У мережі лишилися милі фотографії. Ще раніше майбутнього пропагандиста можна було почути на радіостанції та телеканалі «Твій всесвіт», куди він потрапив на третьому курсі університету. «Всесвіт», як це часто трапляється, розташовувався в місті Первомайськ Миколаївської області. Випадковий цікавий факт: міські депутати Первомайська ще в 2015 році визнали Росію агресором.

2008 рік. Назаров у політичній рекламі представниці Партії регіонів на виборах мера. Вона виграла й обіймала посаду до 2020 року 

За рік після Революції гідності життя Макса Назарова все ще було просякнуто шоубізнесом. Ось фрагмент інтерв’ю листопада 2014-го: «Сейчас работаю в будничном дневном эфире, веду самый модный и главный радиочарт страны "Еврохит топ 40"». Навіть його псевдонім пов’язаний із роботою на модному радіо: «Давай придумаем красивый тебе псевдоним, чтобы это звучало с "Европой Плас" [....] Ну, Макс Назаров модно звучит, вроде бы неплохо, хорошо».

Майже три роки, до 2018-го, майбутнє обличчя «Нашого» поєднувало політику та шоубіз: роботу на суспільно-політичному каналі та розважальному радіо. В інтерв’ю Олені Бондаренко Назаров жалівся, що ці паралельні супроводжували його всю кар’єру, але, на жаль, не перетнулися. В інтерв’ю на каналі Шарія наш герой розповів про одну з причин, чому йому врешті довелося обирати: «Ты там ведешь свадьбу. И какой-то гость тебя точно ненавидит. Потому что он ненавидит Медведчука, Мураева, NewsOne, и ему там не нравятся твои мысли какие-то внутренние».

Крім радіо й телебачення, Назарова можна було побачити також у серіалах. Наприклад, він «зіграв» ведучого кулінарного шоу в «Соленой карамели» від каналу «Україна». Хоча значно цікавіша його роль у «Слузі народу». Наприкінці третьої частини серіалу пропагандист «грає» журналіста, який розповідає про неймовірні успіхи президента  ̶З̶е̶л̶е̶н̶с̶ь̶к̶о̶г̶о̶ Голобородька. Комітет виборців України вважав вихід цього проєкту під вибори політичною агітацією. А Назаров і не приховував своєї мотивації: «Когда я работал на телеканале NewsOne утром, лично я с коллегами приложили немало усилий, чтобы вы стали президентом, Владимир Александрович. Та чего уж работа на NewsOne. Я даже в сериале "Слуга народа" снялся, да, для того, чтобы вы победили в президентской гонке».

При цьому NewsOne, як стверджує Назаров, він покинув якраз через заангажованість щодо одного з кандидатів. На каналі Медведчука перед президентськими виборами 2019 року начебто заборонили згадувати прізвище Порошенка. Це волелюбний ведучий іще терпів, із черговим прекрасним поясненням: «Я как человек корпоративной этики, да, как командный игрок, понятное дело. Ну окей. Ну, просто умолчу и умолчу». Не витримав пропагандист, коли його змусили видалити пост про нинішнього президента на фейсбуку. Тож він звільнився начебто «в никуда», але вже наступного дня отримав пропозицію у вечірньому праймі «Нашого». Назаров вперше з’явився на каналі 1 квітня 2019-го. Уже два роки його ефіри можна дивитися з обличчям Комедіанта з «Хранителів»: «It's a joke. S'all a joke».

Макс Назаров з усіх сил доводить, що він не журналіст

На «Нашому» Назаров разом зі співведучою Ангеліною Пичик фігурує у щоденному токшоу «Важливе». Разом зі ще трьома ведучими — у токшоу «П’ятниця. Вечір» (здогадайтеся, коли воно виходить). А також має сольний проект «Просто Назаров». У сумі глядачі спостерігають його майже 15 годин на тиждень.

Шоумен-скандаліст

Якось, розповідаючи про свою сім’ю, Макс Назаров сказав, що, за стандартами «Гаррі Поттера», його бабуся «грязнокровка»: «Вроде бы она цыганка, но у неё уже была смесь кровей». Продовжуючи порівняння з цього ж світу, Назаров у ролі ведучого нагадує письменника-героя-шарлатана Гілдероя Локхарта. Він такий же самозакоханий, егоцентричний та, з точки зору стандартів, профнепридатний. Йому, звісно, вдається підтримувати певний успіх та популярність, але не за рахунок глибоких знань чи якісного виконання обов’язків (у цьому випадку модерації). А за рахунок епатажу, зухвалості та маніпуляцій. Назарова навіть виключили з Ради громадського контролю НАБУ через накрутку голосів.

Коли нового ведучого брали на «Наш», він анонсував: «Может быть и такое, что выгоню парочку из студии». У майбутньому саме з цим були пов’язані майже всі його зіркові моменти. Ведучий відключав з ефіру члена «Слуги народу» Арсенія Пушкаренка. Відключав члена «Слуги народу» Олександра Качуру. І, звісно, його magnum opus: відключив та послав «у дупу» Юрія Гримчака, ексзаступника міністра з питань тимчасово окупованих територій. В усіх цих випадках коментатори звинувачували Назарова в маніпуляціях чи російській пропаганді. Але з боку ведучого вимкнення гостей не виглядало останнім рубежем захисту честі. Він радше отримував задоволення та навіть вигоду від подібних шоу. «Когда ты, грубо говоря, просто уже кого-то послал в задницу в эфире [...] Ты уже все, ты уже не ноунейм, ты не говорящая голова на информационном телевидении. Тебя уже знают. Ты персонаж», пояснював Назаров в інтерв’ю Сніжані Єгоровій.

Найвищий момент у кар’єрі

Насправді історія Назара Діордіци чудово показує, наскільки згубно на юних медійників може впливати погана компанія. «После запуска Newsone, по сути, с нуля я начал понимать, кто такие настоящие журналисты. При этом каждый день от Семенова [Олексія Семенова, тогочасного продюсера NewsOne, також відомого за продюсуванням «112», Прямого, Kyiv.Live, очільництвом холдингу Медведчука.  Авт.] я слышал: ни фига ты не журналист. Мы  вот такие. Делай все, что хочешь [...] Меня это ощущение не покидает до сих пор», — розповідав наш герой в інтерв’ю «КП в Украине». І в цій же розмові ще кілька разів зізнався у своїй любові до шоу. Включно з цією цитатою: «Наливаем спикерам и просим устроить шоу».

Оскільки Назаров сам визнає себе учасником програми, а не журналістом, його якось і не випадає звинувачувати в несправедливій модерації. Імовірно, під «делай все, что хочешь» на каналі «Наш» просто розуміють «давай піаритися Мураєву та перебивай його політичних опонентів». Останнє у ведучого виходить добре: він іронізує з представників Порошенка; жартує про «слуг народу»; опонує проукраїнським ідеям проросійськими вкидами; скандалить із гостями.

Але такий впевнений Назаров далеко не з усіма. Наприклад, у піарному інтерв’ю з Миколою Тищенком напередодні місцевих виборів він на камеру проковтнув питання про «Велюр». Наприкінці травня цього року взяв участь у теплій ванній для Юлії Тимошенко. Хоча рік тому розповідав якраз про лідерку «Батьківщини», що не дає їй керувати ефіром. Коли Медведчуку оголосили підозру в держзраді, співробітник «Нашого» розгубився і не зміг відповісти в ефірі, чи Медведчук «негодяй».

Важливо зазначити, що більшість програм Назаров веде в парі, і йому, за власними словами, некомфортно з постійною співведучою Ангеліною Пичик: «Она чуть-чуть феминистка такая [...] Ангелина — это журналист, ей важно, чтобы вот это вот, вот». При цьому в іншому інтерв’ю медійник стверджує, що веде програми лише з жінками, бо з чоловіками виникали би конфлікти. Так, Назаров настільки типовий представник проросійських пропагандистів, що в його джентльменському наборі є сексизм.

Він проявляється й у впливі темного наставника: «Схему, которую задал Алексей Семенов, берегу в себе до сих пор. Это сейчас прозвучит по-сексистски, но формат утреннего шоу на Newsone был такой: есть Макс Назаров в центре, а вокруг  девочки-курочки такие». Й у ставленні до гостей-жінок: «Я могу разговаривать так, вот как ты себе представила, с женщинами, только если эти женщины сами публично в эфирах говорят, что "Я не жінка, я політеса. Я політикиня. Я маю всі рівні права". Ах, ти маєш рівні права? Ах, ты не женщина? Ну, получай фашист гранату». Навіть у забутому твітері Назара Діордіци можна знайти такі дописи: «Если любимая девушка уходит от вас по собственному желанию, она должна отрабатывать ещё две недели». У «Вконтакте» менш маскулінні фото.

 «Ранок на NewsOne». Макс Назаров та Ангеліна Пичик в ролі «девочки-курочки»

Останній перформанс Назарова, про який ви могли чути, стався не з його вини. Під час другої річної пресконференції Володимира Зеленського ведучий «Нашого» вигукнув уточнювальне запитання: про що писала очільнику держави Яна Дугарь, одна з підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Зеленський покликав Назарова на сцену та показав йому переписку. Це особливий момент, бо листування українського головнокомандувача продемонстрували людині, яка за пів року до цього брала інтерв’ю в російського бойовика.

«ЛДНР» проти Галичини

Із десяти до п’ятнадцяти років Назар Діордіца жив та навчався в Москві. У своїх інтерв’ю він згадує, як негативно місцеві діти ставилися до «хохла» і яким патріотом він натомість був. Судячи з усього, переріс.

Найстрашніше, чим уже Макс Назаров займається на каналі «Наш», — легітимізує російських бойовиків. Інколи він поширює маніпуляції про їхні підписи під мінськими домовленостями. Інколи заперечує, що так звані народні республіки визнані терористичними організаціями. Інколи доводить, що Україна веде перемовини з «представниками тих республік». Крім того, ведучий каналу «Наш» поширює російські наративи про окуповані території. Наприклад, стверджує, що тамтешні українці краще оберуть Путіна, ніж Україну із, зокрема, стадіоном імені Шухевича. Чи навіює, що в Україні триває громадянська війна. Назаров навіть повторює слова Путіна про чистки: «Якщо дати кордон до виборів, то не треба буде проводити вибори українській стороні. Просто зачистку зробити». Помічаєте тенденцію?

Також саме Назаров відповідальний за один із найгірших моментів в історії українського телебачення — включення у прямий ефір токшоу «представника» російських бойовиків. Родіон Мірошник не просто з’явився на каналі «Наш» 4 грудня, він втілив давню мрію пропагандистів: поговорив на рівних із чинними народними депутатами. Терорист, звісно, і розповів про громадянську війну, і заперечив, що Донбас — це Україна. А ведучі йому посприяли. Макс Назаров наголосив, що окуповані території — частина нашої держави. Проте він же збрехав, що бойовики — одна зі сторін Тристоронньої контактної групи (насправді: Україна, Росія та ОБСЄ). Прийняв логіку терориста, що двосторонній конфлікт відбувається між Україною та самопроголошеними республіками. А найгучніша згадка Назарова про Росію стосувалася лише зброї. Цей ефір був величезною легітимізацію бойовиків як суб’єктної сили.

Дуже мало людей мають кадри інтерв’ю з російським бойовиком. І на це є причини

«Я считаю себя проукраинским, но не националистом. То есть я патриот своей страны и много раз это объяснял. Я обожаю Украину», — розповідає Макс Назаров «КП в Украине». «Политический режим России абсолютно неправ. Это слон в посудной лавке. То, как они поступили с Украиной, это непорядочно», — стверджує він у цьому самому інтерв’ю. «Уедь в Москву — это предательство собственной Родины», заявляє Назаров Сніжані Єгоровій. І все ж в ефірі каналу «Наш» на ділі він демонструє зовсім іншу позицію.

Складно назвати проросійську інформаційну кампанію, до якої Назаров не долучався. Він запитував, для чого купувати газ у Європі, якщо його можна брати дешевше напряму з Росії. Казав, що вакцина «Спутник V» краща за Pfizer і AstraZeneca, разом узяті. Цитував позицію, що санкції проти Росії — це «русофобський світовий тренд». І, звісно, заперечував, що Росія — сторона конфлікту. Заперечував, що на Донбасі є регулярні російські війська. Виправдовував російську агресію: «Был нарушен такой нейтралитет между Россией и Соединенным Штатами появлением одной некой особы [...] Виктория Нуланд, когда появилась на Майдане со своими печеньками, тогда это был мощнейший сигнал для Кремля».

Навесні цього року, коли почалося чергове загострення російсько-української війни, Макс Назаров був одним із тих, хто допомагав звинуватити в ньому Україну. Він не лише цитував відповідні закиди з боку Росії. Він казав, що росіяни логічно пояснюють скупчення власних військ на кордоні. І на повному серйозі запитував: «Українці не провокують. Вступ України в НАТО — це провокація для Росії?»

Інколи легше дати пряму мову, а не грати в зіпсований телефон.

До інформаційної підтримки російської агресії, як завжди, додається українофобство. Макс Назаров заперечує українську історію: стверджує, що Україна добровільно була у складі СРСР. Виступає проти українських інтересів: запитує, чому Україна не може поводитися так, щоб ні в кого не було претензій? Традиційно поширює маніпуляції про утиски російської мови, нацизм і навіть те, що Тарас Шевченко був «общим поэтом».

При цьому найбільше від Назарова дістається Західній Україні. Ведучий переконує, що Галіцію «натягують» на всю державу. Просить Львів із Бандерою «не лізти» в Київ. Каже, що для Львова «привычно» займатися вандалізмом біля Вічного вогню. Протиставляє Тернопіль іншим частинам України, які «пам’ятають історію». Простіше кажучи, розпалює ненависть та розколює українців.

Ох ці галичани! Позують із нацистською зброєю, ганблять пам’ять ветеранів!

Просто Назаров

Крім пропаганди на телебаченні, Назаров уже два роки веде телеграм-канал «Наглый». Зараз там майже 60 тисяч підписників. Рекомендації Назарова в телеграмі відповідають принципу «скажи мені, хто твій друг» і замінюють собою весь цей текст: Анатолій Шарій, Андрій Портнов, Олена Лукаш, «Соросята». «Наглый» і сам належить до пулу телеграм-каналів, які систематично поширюють проросійські та антизахідні наративи.

Крім особистого блогу, пропагандист має особисту щотижневу програму на «Нашому». У сумі з шоу, які він веде, це покриває взагалі ВСІ події, у яких можна поширити проросійський / антиукраїнський меседж. Назар Діордіца не гидує нічим.

Байден сказав, що Путін убивця? Назаров спробує довести, що це може бути неправильний переклад.

Ілля Киву «захистив» дисертацію? Назаров спробує довести, що Кива розуміється на своїй темі й закине українцям лицемірство.

Лукашенко вирішив зайнятися ще й повітряним піратством? Ведучий каналу «Наш» спробує засудити протести, дискредитувати Протасевича та виправдати дії диктатора.

Netflix переклав «бандерівець» як «український нацистський колаборант»? Ведучий «Нашого» спробує довести, що Netflix правий.

Волонтерки змушені були вийти з автобуса, бо водій відмовився вимикати російський серіал? Назаров підтримає водія.

Україна запроваджує українську мову у сфері обслуговування? Назаров візьме участь у флешмобі проти цього.

Українок затримали в Дубаї під час ню-фотосесії? Назаров роздмухає тему в ефірі.

Росії на сподобалася українська футбольна форма? Назаров доєднається до її дискредитації.

Прем’єр Словаччини сказав, що пообіцяв росіянам за вакцину Закарпаття? Назаров нагадає, що він жартував.

Тарас Шевченко майже двісті років тому написав: «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями»? Назаров спробує довести, що під «москалем» мається на увазі «солдат».

***

Суб’єктивно Макс Назаров не виглядає як сутінковий геній. Він більше нагадує типового представника «всратой» журналістики, який не соромиться нав’язувати власні думки, навіть якщо вони комічно некомпетентні. Цілком можливо, що цей ведучий щиро вважає себе патріотом. Але, чи то будучи жертвою пропаганди, чи керуючись «корпоративной этикой», бореться за ту Україну, якою її бачить Росія.

На щастя, скоро Макс Назаров планує перестати бути «Нашою» проблемою. Він усе частіше зізнається в інтерв’ю, що «уже не очень хочет» бути ведучим. І натомість «уже должен был прийти» в політику. Свого часу Назаров ледь не став кандидатом від «Слуги народу». Тепер мріє займатися типовим набором проросійського депутата: гуманітарною сферою, питаннями справедливості та прав людини. На сторінці ведучого на сайті каналу «Наш» є його обіцянка щодо роботи з політиками в ефірі: «... Призывать к ответственности за свои слова и действия». Сподіваємося, коли Назар Діордіца стане політиком, справжні журналісти так і зроблять.

Фото: кадри з програм за участю Макса Назарова

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталія перекреслено Наталя
05:22 / 10.02.2023
Набір літер. PS Не заздруй!
Олександр
19:18 / 14.12.2022
назарар діордіца - скажений молдованін
Валерій
16:17 / 29.11.2022
Дуже цікаво. І багато інформації про цього рос дурня
Валерій
16:17 / 29.11.2022
Дуже цікаво. І багато інформації про цього рос дурня
наталья
10:18 / 12.09.2022
Много из того что вы пишите неправда. Назаров просто критиковал власть а это не нравится любой власти. Поэтому вы его очерняете. Во многих вопросах он говорил правду.
Назар Диордица
03:50 / 17.10.2021
to: Володимир, Павло Эй лахтошваль, отработали меньше 300 знаков так что -15. После смены бегом в долбильню, будем вас, сукины дети, учить как за Родину и 15 рубликов работать надо!
Павло
13:51 / 27.06.2021
Если это всё, что вменяется ему в вину, то он реально хороший мастер своей профессии. Хорошую рекламу сделали ведущему.
Володимир
10:52 / 18.06.2021
З прочитаного зробив висновок,що детектор медіа є справжньою інформаційною помийкою .
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду