«Наш» чи не наш? Як з’явився канал «Вишка» та про що він розповідає глядачам

«Наш» чи не наш? Як з’явився канал «Вишка» та про що він розповідає глядачам

09:00,
20 Березня 2024
6775

«Наш» чи не наш? Як з’явився канал «Вишка» та про що він розповідає глядачам

09:00,
20 Березня 2024
6775
«Наш» чи не наш? Як з’явився канал «Вишка» та про що він розповідає глядачам
«Наш» чи не наш? Як з’явився канал «Вишка» та про що він розповідає глядачам
Начебто новий ютуб-канал поширює старі тези та просуває старі обличчя.

У січні на ютубі з’явився проєкт «Вишка», ведучою якого стала Лана Шевчук. Вона в останні роки працювала на заборонених нині каналах: спочатку на NewsOne, потім була співведучою проєкту «П’ятниця. Вечір» на каналі «Наш». Після повномасштабного вторгнення Шевчук також працювала на ютуб-каналі «Новини. Live». Спілкується з гостями на каналі «Вишка» ще один ведучий із каналів Медведчука — Василь Апасов. «Вишка» стала своєрідним притулком і для спікерів, які раніше стабільно з’являлися на телеканалах «112», «ZIK», «Перший незалежний», «Наш» і «NewsOne». Найчастішим гостем ютуб-каналу за січень-лютий став Дмитро Співак — колишній політик, телеведучий і прихильник «нейтралітету» та «перемовин». Крім нього, на «Вишці» можна зустріти й інших проросійських коментаторів і фігурантів «Бази псевдосоціологів та прихованих піарників»: Вадима Карасьова, Руслана Бортника, Святослава Піскуна, Андрія Єрмолаєва, Дмитра Корнейчука та інших. Детальніше про цих псевдоекспертів можна прочитати в нашому матеріалі «Патріоти-опозиціонери. Старі обличчя проросійських “експертів” на нових ютуб-каналах». Що відомо про «Вишку», чи має він відношення до каналу «Наш», які просуває тези — в матеріалі Media Sapiens.

Канал-мільйонник зі складним минулим

Спільні у «Вишки» з «Нашим» не тільки ведучі та гості: журналісти громадської ініціативи «Голка» помітили, що якщо ввести в пошуку ютубу «Канал Наш», то видасть «Вишку». Ще раніше про те, що «Вишка» є колишнім каналом «Наш», повідомив проєкт «Відсіч», не наводячи деталей.

 

І справді, в каналів багато схожого. По-перше, і ютуб-канал «Наш», і «Вишка» мають майже однакову кількість підписників — станом на лютий 2023 року в каналу «Наш» було більш ніж 1,1 мільйона підписників. У «Вишки» зараз теж 1,1 мільйона підписників.

По-друге, в описі ютуб-каналу «Вишка» вказано, що він існує з 11 вересня 2018 року. Так само ютуб-канал «Наш» був створений у вересні 2018 року.

По-третє, весь попередній контент «Нашого» зараз недоступний у ютубі. А в каналу «Вишка» теж немає попереднього контенту — перше відео на «Вишці» з’явилося 8 січня 2024 року, це, власне, промо каналу. При цьому платформа з вебаналітики Social Blade вказує, що і до 8 січня цей ютуб-канал функціонував і збирав щомісяця тисячі, а то й мільйони переглядів. Наприклад, протягом квітня 2021 року контент цього каналу зібрав понад 84 мільйони переглядів, за грудень — 52 мільйони,  в липні 2022 року сталося значне падіння в переглядах і до кінця 2023-го вони не перевищували кількох десятків тисяч за місяць.

 

Куди подівся попередній контент ютуб-каналу «Наш» — відомо. Після запроваджень проти телеканалу «Наш» санкцій у лютому 2022 року ютуб-канал перестав оновлюватися. Але після від’їзду власника телеканалу «Наш» Євгена Мураєва з України ютуб-канал «Нашого» раптом ожив: на ньому з’явився анонс авторської програми Макса Назарова «Да, это так». Причому ці дві події збіглися в часі: за даними «УП», Мураєв виїхав з України в травні — й у травні ж на ютубі «Нашого» з’явилося перше нове відео після початку війни.

Згодом Макс Назаров узагалі перейменував канал «Наш» на канал із назвою власного проєкту «Да, это так», приховав усі старі відео «Нашого» та викладав на ньому півтора місяця власний контент. Але справи не пішли: 7 липня Назаров виклав на колишньому каналі «Наш» інтерв’ю з лідером «ОПЗЖ» Юрієм Бойком — і того ж тижня (знову, напевне, збіг) ведучого викликали в СБУ на розмову. Винятково, каже Назаров, про технічні питання: щодо доступу до ютуб-каналу «Наш», а також про його прихований контент.

Після співбесіди Назаров розвивав лише свій власний ютуб-канал — з ідентичною назвою «Да, это так» (тобто деякий час у ютубі існувало два канали з однаковою назвою, один мав на той момент 1,18 мільйона підписників, інший, створений ведучим, — трохи більш ніж 30 тисяч). Так старий, уже перейменований ютуб-канал «Наш / Да, это так» знову залишився без оновлень.

Аж раптом у січні цей канал просто зник — але, як ми вже повідомили вище, виникла «Вишка».

Виходячи з усього, логічно припустити, що «Вишка» і є колишнім «Нашим» (такої ж самої думки, наприклад, співробітник СБУ, який сказав про це в розмові з «Детектором медіа», але пояснив, що прочитав це в медіа, як і всі інші). Ми також  звернулися до Макса Назарова, який був і залишається співзасновником однієї з юридичних осіб каналу «Наш» — ТОВ «Наш 365» — і попросили його розповісти про долю ютуб-каналу-мільйонника, доступ до якого він мав.

«Коли ми запустили знову ютуб-канал “Наш”, зняли й виклали на ньому фільм про Харків, здається, він працював лише тиждень (після перейменування), — каже Назаров. — Після чого (я не можу це коментувати детально) були деякі питання та деякі процесуальні дії, пов’язані з санкціями, які були накладені на телеканал “Наш”. А враховуючи те, що я був офіційним власником і генеральним директором телеканалу, то всі питання від правоохоронних органів були до мене. Більше там нічого не виходило. А що це за “Вишка” й чи “Наш” це, чи не “Наш”, — я не знаю. Але підозрюю, що “Наш”».

За словами ведучого, він зараз не має відношення до цього каналу та сумнівається, що до його роботи причетний колишній власник телеканалу Євген Мураєв. Назаров також каже, що передав права адміністрування ютуб-каналу представникам правоохоронних органів (не уточнюючи, яких саме):

«Немає історії про передачу прав на ютубі. Це просто логін і пароль. У рамках процесуальних дій, які пов’язані з минулим каналу “Наш”, я передав цей логін і пароль правоохоронним органам. Канал і досі під санкціями. Просто коли ми його перезавантажили, я взяв на себе відповідальність за нього. А після того, як вийшов чудовий репортаж Сергія Стерненка про те, що Макс Назаров тепер мовить на колишньому ютуб-каналі “Наш”, на мене вийшли представники правоохоронних органів. На жаль, канал “Наш” під санкціями РНБО і досі, і я як генеральний директор всієї цієї бурди досі маю величезні проблеми, тому що я не можу під час воєнного стану з цього вийти. Тому і коментувати не можу».

Він також додав, що «правоохоронні органи опікуються всім пакетом каналу “Наш”»: «контролюють студію телеканалу “Наш” і частоти телеканалу, тож не дивно, що і ютуб-канал — під контролем правоохоронних органів».

Назаров також каже, що звертався до представників влади з пропозицією відновити роботу каналу — ще влітку 2022 року, але його не почули. «Це була амбітна історія, я звертався до Офісу президента з питанням узагалі відновити роботу каналу й усіх його ресурсів для того, щоб працювати в рамках “Єдиного марафону”, можливо, навіть трошки ширше. Ми ж прекрасно розуміємо, що марафон ніхто не дивиться.

Можливо, зараз в Офісі президента зробили певні висновки та почали робити якісь альтернативні майданчики для того, щоб російськомовна аудиторія в Україні, яка звикла до певних спікерів, чула якісь правильні думки стосовно того, що відбувається. Правдиві думки, так правильніше».

Назаров також припускає, що колишні працівники «Нашого» вирішили робити проєкт «Вишка» «власним коштом». «Я думаю, справа може бути проста: як ми з Ярославою Масловою почали мовити на ресурсах “Нашого” два роки тому й мовимо досі — так само зробили й інші наші колеги — і вони це фінансують власним коштом». 

Але при цьому не пояснив, як вони змогли отримати доступ до ютуб-каналу, логін і пароль до якого він начебто передав неназваним правоохоронним органам. Редакція «Детектора медіа» звернулася по коментар до СБУ і щодо санкцій відносно «Нашого», і щодо статусу самого Назарова, і щодо начебто переданого ним логіна та пароля.

У відповідь на офіційний запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що представники спецслужб не мають доступу до ютуб-каналу «Наш». Також у відповіді вказано, що ліцензія на мовлення каналу анульована за рішенням Нацради у червні 2023 року. При цьому у відповіді зазначено, що рішення про розпорядження майном каналу було прийняте «на підставі п.3 ч.1 ст.8 Закону про правовий режим воєнного стану Головнокомандувачем ЗСУ».

«Що стосується інших кримінальних проваджень та осіб, щодо яких працює Служба безпеки, інформація не розголошується до ухвалення рішення за результатами оперативно-розшукової чи контррозвідної діяльності», — йдеться у відповіді про те, чи є Макс Назаров фігурантом і в якому статусі у справах, що стосуються каналу «Наш» і його власника Євгена Мураєва. 

«Детектор медіа»  також звернувся до ведучої «Вишки» Лани Шевчук, яка також є співзасновницею ТОВ «Наш 365», із проханням розповісти, хто є власником чи інвестором «Вишки», хто працює в команді, чи причетний до нового проєкту Євген Мураєв та як Шевчук отримала доступ до ютуб-каналу «Наш», якщо він і є каналом «Вишка». На момент публікації цього тексту ми не отримали відповіді на запитання. 

При цьому під час прем’єрного випуску «Вишки» з Дмитром Співаком ведуча Лана Шевчук сказала: «Платформа створена моїми колегами, яких я особисто вважаю одними з найкращих представників телеіндустрії. Ми переконані в тому, що наша професія не має базуватися на хейті, на упередженому ставленні. Ми хочемо працювати на об’єднання громадян заради добробуту України». Проте вона так і не назвала жодного прізвища, тож творці каналу залишаються невідомими. Сама Шевчук називає себе винятково Ланою і титрується у відео без прізвища.

Нове життя, старі обличчя

У новому житті ютуб-каналу за день виходять одразу по два, а інколи й по чотири відео. Весь контент складають інтерв’ю на політичні теми. Хоч Шевчук у першому відео казала про «об’єднання» України, назви й обкладинки відео песимістичні та можуть викликати в аудиторії лише негативні емоції та розбрат: «Или меняем план, или умрем», «Поддержка Украины в меньшинстве», «Мир трещит по швам. Удавка на шее народа затягивается», «Украина соткана из остатков империй. Запад хочет раздела», — ось типові заголовки відео «Вишки».

Таким заголовкам цілком відповідає риторика ведучих та «експертів». Шевчук каже, що українцям ще далеко до Європи, зокрема через релігійні питання: «Я не можу зрозуміти, яке відношення агресивна політика Кремля має до дати святкування Різдва Христового». Вочевидь, ведуча з багаторічним досвідом не може зрозуміти стосунки Кремля та Московського патріархату, який фактично є одним із підрозділів державної російської пропаганди й навіть свій календар використовує для поширення ідей «русского міра». Цікаво, що наступного дня після православного Різдва Лана Шевчук написала у себе в телеграм-каналі: «Судя по этой ракетной атаке, у русского православия вчера что-то родилось, но точно не Христос».

Спочатку ведуча намагалася розмовляти з гостями українською мовою — винятком були тільки росіяни, яких теж запрошують на інтерв’ю. Але вистачило її ненадовго — начебто через прохання аудиторії тепер вона перейшла на російську. Єдиний, хто зі спікерів говорить українською, — Григорій Мамка, народний депутат від «Платформи за життя та мир», колишньої «ОПЗЖ».

 

Щодня о 18:00 в прямий етер виходить колега Шевчук Василь Апасов. Раніше він працював на телеканалі «ZIK», після його закриття разом з іншими журналістами каналів Медведчука В’ячеславом Піховшеком, Діаною Панченко, Надію Сасс та іншими почав працювати на реінкарнації медведчуківського каналу, «Першому незалежному». Він системно атакував представників антикорупційних громадських організацій, зокрема Центру протидії корупції, й узагалі поширював багато маніпуляцій щодо так званих «соросят». Зараз Апасов розвиває і власний ютуб-канал, на який запрошує все тих же людей, що й на «Вишці»: Андрій Вігірінський і Геннадій Дубов — політологи й автори ютуб-каналу «Легіст», коментатори Олексій Якубін, Руслан Бортник, Андрій Рева. Картину розбавляють хіба що Михайло Чаплига, Макс Назаров та Ігор Мосійчук, які поки що на «Вишці» не засвітилися, але є постійними гостями каналу Апасова.

Учасники багатьох інтерв’ю на «Вишці» часто змішують реальні факти із занадто емоційними, гучними заявами, які не відповідають дійсності — хоч Шевчук і говорить, що розмови на «Вишці» є «зваженими, беземоційними та об’єктивними». Спікер або ведучий може озвучувати цілком проукраїнську позицію, а потім вкинути абсолютно проросійський наратив, — наприклад, що справжні перемовини можуть бути лише між Росією та Заходом, а вже потім долучать Україну й «інші країни, які є жертвами, а не реальними гравцями в цій планетарній грі».

Про це, до речі, розповідає Кость Бондаренко — політолог, який, за даними «Бази» Texty.org.ua, просував інтереси колишніх регіоналів. Він каже, що Україна зараз «у меншості»: «Країни, які підтримують Україну — у меншості, на жаль... Сьогодні існує два полюси у світі. І Україна на одному полюсі перебуває та намагається долучитися до США, Британії та інших європейських країн, а на іншому полюсі — Росія, Китай, Бразилія. І не можна сказати, що весь світ зараз з Україною та що Росія десь отримає показову прочуханку», — каже Бондаренко. «Експерт» також прирівнює позицію України до терористичних угруповань на окупованих територіях Донеччини й Луганщини. Мовляв, як Україна не хотіла вести переговори з проросійськими терористами, так і Росія не хоче вести переговори з Україною, адже не визнає її суб’єктність. Бондаренко, який не відрізняє суверенну країну — членкиню ООН від терористичних угруповань, з’являється на ютуб-каналі «Вишка» приблизно раз на чотири дні.

«Експерти», яких запрошують в етери «Вишки», весь час говорять про «зовнішнє управління» Україною. Зокрема, Дмитро Співак каже, що відбувається протистояння Заходу зі Сходом, в якому західні країни програють. За його словами, Україна не має представників на Сході, зокрема в Китаї, а Павло Рябікін, який зараз є послом України в Китаї, не «дипломат, а бізнесмен без потрібних зв’язків». Проте він замовчує, що призначення Рябікіна відбулося після розмови Зеленського з главою КНР Сі Цзіньпіном, а до цього він уже мав дипломатичний досвід — у посольстві Данії.

Також Співак сказав, що Україну ніколи не візьмуть у НАТО: «Їм не потрібно приймати Україну. Україна має бути десь поруч, але НАТО не збирається воювати з Росією. А приймаючи Україну в Альянс, вони опосередковано беруть на себе відповідальність. Війна НАТО з Росією знищить усе. Світом правлять гроші, й тим, хто править грошима, війна не потрібна. Тому Україні про НАТО треба забувати». Ба більше, Співак не гидує цитувати слова американського мільярдера Ілона Маска про те, що в існуванні НАТО вже немає сенсу і взагалі альянс — це «інструмент тиску на інші країни».

 Окрім програм Василя Апасова і Лани Шевчук, на «Вишці» виходить програма «Вища ліга»

Ексзаступниця державного секретаря з політичних питань США Вікторія Нуланд, за словами Співака, — «архітектор і куратор проєкту “Україна” постмайданного періоду». І пішла вона у відставку не через вихід на пенсію, а тому що не бачить цей «проєкт» успішним.

Не обходиться на «Вишці» й без конспірології. «“Оскар” — це виставка інформаційної зброї», — каже політичний коментатор, ще один фігурант «Бази псевдосоціологів і піарників» Олег Постернак, коментуючи перемогу «Оппенгеймера» й української стрічки «20 днів в Маріуполі».

«Фільми та серіали займаються фреймінгом суспільної свідомості, заглиблюють суспільну психологію в певні хвилювання. Російські чиновники та політики, аналітики на Заході й навіть штучний інтелект, який програмує події в майбутньому, кажуть про можливість використання ядерної зброї», — говорить «екперт». «Людство — це проміжна форма життя, а наступна форма життя буде найголовнішою — це штучний інтелект. Тобто ми — людська форма — й існуємо для того, щоб народити та розвинути штучний інтелект», — процитувала «аналітику одного відомого вченого» ведуча Лана Шевчук…

Вадим Карасьов у своїх промовах дещо нагадує тарологів чи інших «ясновидців», пророкуючи нам життя в «негативному світі»: «Армія жере гроші платників податків. Європа, Росія та ми застрягнемо у військовому мілітаристському чаді. В той час як Схід та Глобальний Південь будуть рости. Індія, Китай, Південна Африка, Індонезія будуть підійматися. Це буде, але не одразу. До тих пір, поки у влади буде Путін та Сі Цзіньпін — а вони у владі до 2030 року, вони в 30-му році підуть — це буде епоха негативного світу». Невідомо, як виглядатиме «позитивний світ» за Карасьовим. Але він каже, що Україна може повернути окуповані території лише дипломатичним шляхом. Напевне, це станеться після 30-го року.

В іншому випуску Василь Апасов із Максимом Бужанським (куди ж без нього) розкритикували законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Росією. «Я ніколи не голосував за такі речі й за цю ганьбу я теж голосувати не буду, — сказав Бужанський. — Цей закон сором’язливо закамуфлювали під релігійні організації, центр яких десь там. Це ганебне голосування, у нас церква відокремлена від держави». Нардеп каже, що це «подарунок російській пропаганді та образа вірян». Того, що церкви Московського патріархату якраз і є центрами поширення російської пропаганди, Бужанський не враховує. За його словами, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики живе «світоглядом В’ятровича» та «хоче подобатися каналам Петра Порошенка».

Колишній ведучий телеканалів Медведчука Віталій Дикий в етері «Вишки», коментуючи блокаду польсько-українського кордону, вирішив поділитися словами Олександра Дубінського — нардепа, який підозрюється в держзраді: «Попри те, що він сидить у СІЗО, у нього є можливість висловлювати свої думки через соцмережі. Він пише про якісь схеми, що куруються людьми з Офісу президента. Може, це його політичний хайп, але на це теж варто звертати увагу». Для чого звертати увагу на «хайп» людини, яка поширювала фейки про біолабораторії, називала гасло «Слава Україні!» нацистським, фігурує в санкційному списку США та, врешті-решт, підозрюється в державній зраді, зі слів Дикого — не зрозуміло.

У розмові про можливість виборів в Україні та легітимності чинної влади в разі подовження її каденції колишній генпрокурор України Святослав Піскун наділив українську владу аж занадто широкими повноваженнями: «Вона керує країною і вона визначає, кому йти на фронт, кому помирати, кому жити, скільки людині потрібно грошей, щоб вона померла або не померла, скільки потрібно заробляти та платити податків».

Серед спікерів «Вишки» можна побачити й зовсім неочікуваних, навіть підзабутих гостей — наприклад, Марину Ставнійчук — юристку та заступницю голови Адміністрації президента при Януковичі. Вона ж очолює наглядову раду фонду, який восени 2023 року нагородив мага Веліара орденом «Гордість і слава України». В одному з етерів «Вишки» Ставнійчук запропонувала депутатці Інні Совсун піти на фронт: «Минулого тижня вибухнула спічем така депутатка від «соросят» як Інна Совсун. Вона весь час робить контроверсійні заяви — хай на собі покаже приклад мобілізації. Добре казати про рівність мобілізації жінок і чоловіків, коли у тебе немає дітей, коли ти не відповідаєш за життя та здоров’я тих, хто воює заради цих дітей. Ще є така безумна Безугла — вперед!». Тільки Ставнійчук не враховує, що у Совсун є дитина і, за її логікою, вона вже не може мобілізуватися. А Мар’яна Безугла, навпаки, настільки часто буває в зоні бойових дій, що на це навіть скаржилися військові.

Варто додати, що «Вишка» — це не єдиний майданчик, де Лана Шевчук спілкується з колишніми гостями проросійських каналів. Ту ж компанію можна побачити і в етерах «Вечір. Live», пов’язаного з народним депутатом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром, де Шевчук також була ведучою.

 

На відміну від «Вечір. Live», «Вишка» лише набирає обертів: деякі інтерв’ю проводяться вже не у форматі відеоконференції, а в студії, покращується якість відео та монтажу, з’являються плашки, рухомий рядок. Вочевидь, у «найкращих представників телеіндустрії» на цей ютуб-канал великі плани. Але пропри красивий дизайн і покращення картинки, є трохи дивна тенденція: ще в травні на каналі було 1,18 мільйона підписників, у січні — 1,11, у лютому — 1,1. Тож, попри те, що на каналі більш як 200 відео за два місяці існування під такою назвою, поки що наростити аудиторію  «Вишці» не вдається.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віталій
13:05 / 25.03.2024
Черчиль считал, что во время войны людям надо говорить правду. "Вышка", подалуй единый правдивый канал нна сегодня.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду