Група конгресменів США закликала заборонити материнську компанію TikTok

Група конгресменів США закликала заборонити материнську компанію TikTok

11:44,
10 Лютого 2024
1392

Група конгресменів США закликала заборонити материнську компанію TikTok

11:44,
10 Лютого 2024
1392
Група конгресменів США закликала заборонити материнську компанію TikTok
Група конгресменів США закликала заборонити материнську компанію TikTok
Законодавці на чолі з республіканцями Деном Креншоу і Джошем Готгеймером занепокоєні питанням безпеки даних американських користувачів TikTok, а також імовірними зв'язками між ByteDance і китайським урядом.

Група законодавців США на чолі з республіканцями Деном Креншоу і Джошем Готгеймером закликали міністерство торгівлі внести компанію ByteDance до переліку експортного контролю, щоб запобігти отриманню доступу до американського програмного забезпечення. Про це повідомляє The Hill.

Конгресмени занепокоєні питанням безпеки даних американських користувачів TikTok, а також імовірними зв'язками між ByteDance і китайським урядом.

«TikTok надає (Комуністичній партії Китаю (КПК). — Ред.) можливість використовувати платформу як зброю, придушуючи, збільшуючи та іншим чином конструюючи наративи, спрямовані на конкретну аудиторію за кордоном. Додатки від ByteDance є інструментом "м'якої сили" і пропаганди КПК, і ми повинні пом'якшити роль доступу до програмного забезпечення у сприянні цим можливостям», — зазначили законодавці в листі до міністра торгівлі Джини Раймондо. 

Очільницю міністерства закликали внести ByteDance до списку підприємств Бюро промислової безпеки, щоб сприяти «застосуванню ліцензійних обмежень на експорт програмного забезпечення з США до компанії ByteDance для її додатків».

«Якщо американські користувачі не зможуть оновити свій додаток за допомогою оновлень програмного забезпечення, що передбачає експорт американського програмного забезпечення, то працездатність додатків, що викликають занепокоєння, буде ослаблена», — пояснили законодавці.

Натомість гендиректор TikTok Шоу Зі Чу наголосив, що TikTok не ділився даними користувачів з урядом Китаю. 

«Ця заява не тільки спотворює факти та закон, але й ігнорує провідну роботу, яку ми провели для захисту захищених даних американських користувачів. Ми сумлінно співпрацювали з Конгресом і відповідними відомствами в рамках процесу (Комітету з іноземних інвестицій в США, — ред.) упродовж понад чотирьох років та продовжуємо це робити», —  заявив представник платформи.

Нагадаємо, нещодавно правоохоронці Фінляндії застерегли фінів від використання тіктоку, пояснюючи це тим, що законодавство Китаю зобов'язує кожну китайську компанію та особу за необхідності допомагати розвідувальним органам країни. Натомість директорка зі зв'язків з громадськістю додатку в Північній Європі Крістін Гран запевняє, що платформа має 80% міжнародної власності і не ділиться інформацією з китайською владою.

У травні 2023 року Монтана стала першим штатом у США, який схвалив заборону тіктоку, що мала набути чинності 1 січня 2024 року. Проте вже через тиждень після рішення місцевої влади платформа для обміну короткими відео, яка належить китайській компанії ByteDance, оскаржила заборону в суді. Зрештою, суддя дослухався до аргументів компанії про те, що така заборона порушує право користувачів на свободу слова.

Раніше соцмережу «TiкToк» повністю заборонили в Непалі. Ця країна стала другою у світі після Індії, де ухвалили таке рішення.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду