Керівникам найбільших соцмереж під час слухань в американському Сенаті заявили, що «ваші руки в крові»

Керівникам найбільших соцмереж під час слухань в американському Сенаті заявили, що «ваші руки в крові»

11:11,
1 Лютого 2024
1336

Керівникам найбільших соцмереж під час слухань в американському Сенаті заявили, що «ваші руки в крові»

11:11,
1 Лютого 2024
1336
Керівникам найбільших соцмереж під час слухань в американському Сенаті заявили, що «ваші руки в крові»
Керівникам найбільших соцмереж під час слухань в американському Сенаті заявили, що «ваші руки в крові»
Керівник Meta Марк Цукерберг публічно просив вибачення у присутніх батьків.

Генеральні директори компаній Meta, Snap, Discord, X та TikTok  у середу дали свідчення на слуханнях у судовому комітеті Сенату щодо того, що платформи соцмереж роблять для захисту дітей в інтернеті. Під час слухання Марк Цукерберг, Еван Шпігель, Джейсон Сітрон, Лінда Яккаріно та Шоу Чу майже чотири години відповідали на запитання законодавців, повідомило Engadget.

Слухання були першими, коли Шпігель, Сітрон і Яккаріно дали свідчення Конгресу. Показово, що всі троє були викликані комітетом після того, як вони відмовилися з’явитися добровільно.

Зала слухань була заповнена батьками дітей, які постраждали від онлайн-експлуатації в соціальних мережах. Багато з присутніх мовчки тримали фотографії своїх дітей, коли генеральні директори ввійшли до кімнати.

На початку продемонстрували похмуре відео, на якому зображені жертви експлуатації дітей та їхні батьки.

«Discord використовувався для знаходження, викрадення дітей і жорстокого поводження з ними, — сказав голова судового комітету, сенатор Дік Дурбін. —  Instagram від Meta допоміг зв’язувати та просувати мережу педофілів. Зникаючі повідомлення у Snapchat були задіяні злочинцями, які фінансово шантажували юних жертв. TikTok став платформою для цитат, яку вибирають хижаки, щоб мати доступ до дітей, контактувати з ними і готувати до насильства. І поширеність матеріалів сексуального насильства над дітьми на X зросла».

Під час слухань багато сенаторів поділилися особистими історіями батьків, чиї діти покінчили життя самогубством після експлуатації в інтернеті. «Пане Цукерберг, ви та компанії перед нами — я знаю, що ви не хочете, щоб це було так, — але ваші руки в крові», — сказав сенатор Ліндсі Грем у своєму вступному слові. Слухачі підтримали його оплесками.

У центрі слухань було ставлення компаній до законодавства про безпеку дітей в інтернеті, яке зараз розглядається Конгресом. Зокрема, йдеться про законопроєкт про безпеку дітей в інтернеті, який вимагатиме від платформ створити більше функцій батьківського контролю та безпеки й піддаватися незалежним перевіркам, а також зміни до закону про захист конфіденційності дітей і підлітків в інтернеті, який заборонятиме компаніям збирати або монетизувати дані дітей без згоди. Також є законопроєкти, спрямовані на боротьбу з сексуальною експлуатацією дітей.

Еван Шпігель сказав, що Snap підтримує перший законопроєкт. Лінда Яккаріно повідомила, що X підтримує законопроєкт про запобігання сексуальній експлуатації дітей. Джейсон Сітрон та Шоу Чу відмовилися конкретно оцінити законопроєкти, про які їх запитували, але сказали, що вони відкриті для подальших обговорень.

Марк Цукерберг запропонував інший підхід, заявивши, що підтримує перевірку віку та вимоги батьківського контролю на рівні онлайн-магазинів застосунків. «Apple вже вимагає батьківської згоди, коли дитина здійснює платіж за допомогою програми, тому було б досить тривіально прийняти закон, який вимагатиме від них, щоб батьки мали контроль щоразу, коли дитина завантажує програму», — сказав Цукерберг.

Останніми місяцями на Meta посилився тиск після позову з 41 штату про шкоду соцмереж психічному здоров’ю підлітків. У матеріалах позову стверджується, що Meta не створила інструментів для захисту дітей віком до 13 років, які користувалися її послугами, та робила недостатньо для захисту підлітків від домагань дорослими в її соцмережах.

Марк Цукерберг потрапив під особливу увагу під час слухань. Зокрема, сенатор Джош Хоулі запитав у засновника Meta, чи він особисто принесе вибачення батькам у кімнаті для слухань.

Цукерберг встав і повернувся обличчям до аудиторії. «Мені шкода за все, через що ви всі пройшли», — сказав він.

«Ніхто не повинен проходити через те, через що страждали ваші родини, і саме тому ми інвестуємо так багато, і ми збираємося продовжувати докладати зусиль у всій галузі, щоб переконатися, що нікому не доведеться проходити, через що довелося страждати вашим родинам», — додав він.

Евана Шпігеля також попросили звернутися безпосередньо до батьків, чиї діти отримали доступ до заборонених наркотиків на платформі Snap. «Мені дуже шкода», — сказав він.

Як і на багатьох минулих слуханнях за участю керівників технологічних компаній, деякі законодавці відхилялися від теми. Кілька сенаторів наполягали на зв’язках TikTok із Китаєм, а також на модерації вмісту під час війни Ізраїлю з ХАМАСом. Сенатор Том Коттон неодноразово запитував генерального директора TikTok про його громадянство, на що він відповідав, що є сінгапурцем, і заперечував будь-які зв’язки з Комуністичною партією Китаю.

Нагадаємо, минулого тижня компанія «Мета» встановила додаткові обмеження у фейсбуці та інстаграмі: тепер неповнолітнім користувачам повідомлення зможуть надсилати лише ті, хто перебуває у списку друзів.

Фото: ВВС, Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду