У США Меta закликала прийняти закони про батьківський контроль для дітей віком до 16 років

У США Меta закликала прийняти закони про батьківський контроль для дітей віком до 16 років

12:25,
17 Листопада 2023
1337

У США Меta закликала прийняти закони про батьківський контроль для дітей віком до 16 років

12:25,
17 Листопада 2023
1337
У США Меta закликала прийняти закони про батьківський контроль для дітей віком до 16 років
У США Меta закликала прийняти закони про батьківський контроль для дітей віком до 16 років
До кроку підштовхнув шквал позовів про шкоду соцмереж «Інстаграм» і «Фейсбук» ментальному здоров'ю дітей та молоді.

У США федеральний суд цього тижня відхилив клопотання компаній Meta, ByteDance, Alphabet і Snap про відкликання поданих проти них десятками шкільних округів позовів, у яких ідеться про те, що їхні соцмережі «викликають залежність» у дітей та молоді. Окружна суддя США Івонн Гонсалес Роджерс постановила, що представники цих компаній мають продовжувати відповідати за позовами, повідомило CNN.

Це рішення стало ударом для технологічних гігантів Google, Meta, Snap і TikTok, які стверджували, що справу слід відкинути на підставі Першої поправки та закону про комунікаційну порядність, який захищає компанії від певних претензій щодо дефектів продукту.

У своєму рішенні окружна суддя Північного округу штату Каліфорнія Івонн Гонсалес Роджерс постановила, що компанії мають відповідати на претензії щодо недостатньо ефективного батьківського контролю та перевірки віку юних користувачів, недотримання конфіденційності дітей, а також використання фільтрів для світлин у соцмережах.

«Рішення прокладає шлях для сотень позивачів, щоб продовжити свою справу проти технологічних компаній, і може опосередковано підвищити перспективи для низки подібних позовів, поданих десятками генеральних прокурорів штатів минулого місяця проти Meta. У цих позовах стверджується, що Meta завдає шкоди психічному здоров’ю підлітків через дію певних функцій соцмереж, таких як постійні мобільні сповіщення, які прив’язують користувачів до її програм», — повідомило CNN.

Також у вівторок група американських сенаторів скерувала гендиректорові Meta Марку Цукербергові лист із вимогою до 30 лиcтопада надати електронну переписку та документи, які можуть показати, як компанія поводилася зі знанням про те, що її платформи «Інстаграм» та «Фейсбук» можуть завдати шкоди психічному здоров’ю підлітків.

У листі законодавці процитували нещодавні свідчення інформаторів, які стверджують, що компанія довго ігнорувала або приховувала попередження, що «Інстаграм» та «Фейсбук» можуть бути шкідливими для молодих користувачів.

У листі також цитуються звинувачення, розкриті в позові, поданому штатом Массачусетс, про те, що Цукерберг особисто наклав вето на пропозиції інвестувати більше в ініціативи, пов’язані з добробутом користувачів.

Наступного дня корпорація Meta закликала законодавців США регулювати роботу магазинів онлайн-застосунків, щоб підвищити захист дітей, повідомило The Guardian.

У дописі в блозі під назвою «Батьківство в цифровому світі важке. Конгрес може зробити це простіше» керівниця Служби безпеки Meta Антігона Девіс закликала прийняти федеральне законодавство, яке зобов’язувало б магазини додатків сповіщати батьків щоразу, коли їхня дитина віком від 13 до 16 років завантажує програму, і вимагало б схвалення батьками.

«Ми підтримуємо федеральне законодавство, яке вимагає від магазинів додатків отримувати схвалення батьків щоразу, коли їхні підлітки віком до 16 років завантажують додатки.

З цим рішенням, коли підліток хоче завантажити програму, магазини додатків будуть зобов’язані сповіщати його батьків, подібно до того, як батьки отримують сповіщення, якщо їхній підліток намагається зробити покупку.

Батьки можуть вирішити, чи хочуть вони схвалити завантаження... вони також можуть перевірити вік свого підлітка під час налаштування свого телефону, усуваючи необхідність для кожного підтверджувати свій вік кілька разів у кількох програмах», — написала вона.

У блозі представниці Meta не згадуються Google або Apple, але саме вони керують найбільшими магазинами додатків для смартфонів у світі: Play Store для Android і App Store для iPhone та iOS. Будь-яке законодавство, яке регулює завантаження програм для дітей, буде націлене на них обох.

У березні штат Юта став першим штатом у США, який вимагав від компаній соціальних мереж отримувати згоду батьків на використання їхніх програм дітьми. Тоді Антігона Девіс заявила, що потрібен національний закон, який вимагатиме, щоб усі програми, якими користуються підлітки, відповідали однаковим стандартам, запропонує прості та ефективні способи для батьків контролювати досвід своїх підлітків в інтернеті.

Нагадаємо, Центр демократії та верховенства права розробив онлайн-тест «Павутиння медіапростору: чи в безпеці ваша дитина?» на знання вимог українського медіазаконодавства щодо захисту дітей в інформаційному просторі. За його допомогою батьки, медійники та всі охочі зможуть перевірити: чи знають вони, який «недитячий» контент заборонений в етері, які є інструменти захисту дітей і що робити в разі виявлення порушень.

На фото — соцмережі

Фото: Unsplash

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду