В ЄС узгодили законопроєкт щодо регулювання штучного інтелекту

В ЄС узгодили законопроєкт щодо регулювання штучного інтелекту

10:25,
9 Грудня 2023
1880

В ЄС узгодили законопроєкт щодо регулювання штучного інтелекту

10:25,
9 Грудня 2023
1880
В ЄС узгодили законопроєкт щодо регулювання штучного інтелекту
В ЄС узгодили законопроєкт щодо регулювання штучного інтелекту
Упродовж трьох днів переговорів делегати від Європейської комісії, Європарламенту і 27 країн-членів ЄС досягли згоди з таких питань, як прогнозоване застосування, розпізнавання облич та використання штучного інтелекту правоохоронними органами.

Після понад 36 годин переговорів делегати від Європейської комісії, Європарламенту і 27 країн-членів ЄС уклали політичну угоду щодо закону про штучний інтелект. Це перша спроба ЄС врегулювати нову технологію, повідомляє Politico.

«ЄС стає першим континентом, який встановив чіткі правила використання ШІ», — заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Deal!#AIAct pic.twitter.com/UwNoqmEHt5

— Thierry Breton (@ThierryBreton) December 8, 2023

Упродовж трьох днів представники трьох інституцій Євросоюзу досягли згоди з таких питань, як прогнозоване застосування, розпізнавання облич та використання штучного інтелекту правоохоронними органами.

Як пише Bloomberg, проєкт ЄС передбачає, зокрема, рідкісне застосування заборон, які стосуватимуться використання ШІ, що суперечать європейським цінностям. Учасники переговорів погодилися на сканування облич у прямому ефірі, однак із запобіжними заходами та винятками. Водночас угода забороняє біометричне сканування, яке класифікує людей за політичними чи релігійними переконаннями, сексуальною орієнтацією чи расою.

«Ми витратили багато часу на пошук правильного балансу між максимальним використанням потенціалу штучного інтелекту для підтримки правоохоронних органів і одночасного захисту фундаментальних прав наших громадян. Ми не хочемо масового стеження в Європі», — сказав Бретон.

Документ передбачає, що європейське законодавство буде наділене заходами спостереження і санкціями, а в Європейській комісії буде створено Європейський офіс зі штучного інтелекту.

У найближчі тижні державні службовці ще пропрацюють низку деталей в угоді. Законопроєкт також має бути офіційно схвалений державами-членами ЄС і парламентом.

Нагадаємо, у ЄС вже узгодили набір засобів контролю за системами штучного інтелекту, таких як ChatGPT від OpenAI Inc. і Bard від Google. Згідно з компромісною пропозицією, майбутній закон Євросоюзу про штучний інтелект (ШІ) може звільнити моделі з відкритим кодом від суворого регулювання.

Так, закон про штучний інтелект не поширюватиметься на безкоштовні ліцензії та ліцензії з відкритим вихідним кодом, якщо, наприклад, вони не вважаються високоризиковими. Відкритий вихідний код означає вільний і відкритий обмін програмним кодом, що дозволяє будь-кому робити внесок у його оновлення або усунення помилок.

У листопаді 2023 року у Великій Британії опублікували перші у світі глобальні рекомендації щодо безпечної розробки штучного інтелекту. Їх схвалили загалом 18 країн.

Конкретні рекомендації в документі охоплюють чотири ключові сфери: безпечне проєктування, безпечне розроблення, безпечне розгортання та безпечне функціонування й обслуговування. Серед іншого йдеться й про заходи захисту систем ШІ від хакерів та потенційних шахраїв.

Раніше Україна підписала міжнародну декларацію, присвячену безпеці використання штучного інтелекту. Документ передбачає співпрацю урядів у дослідженнях безпеки ШІ.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду