Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць на глобальному ринку праці, — МВФ

Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць на глобальному ринку праці, — МВФ

12:35,
15 Січня 2024
1712

Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць на глобальному ринку праці, — МВФ

12:35,
15 Січня 2024
1712
Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць на глобальному ринку праці, — МВФ
Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць на глобальному ринку праці, — МВФ
Штучний інтелект може збільшити нерівність між країнами.

Розвиток технологій може призвести до того, що майже 40% робочих місць в усьому світі будуть заміщені штучним інтелектом. Про це йдеться в новому аналізі, здійсненому співробітниками Міжнародного валютно фонду, повідомила у блозі директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва.

«У більшості сценаріїв штучний інтелект, ймовірно, погіршить загальну нерівність — тривожну тенденцію, на яку політики повинні активно реагувати, щоб запобігти подальшому розпалюванню соціальної напруженості», — написала вона напередодні Всесвітнього економічного форуму у швейцарському Давосі, де ця тема буде серед ключових для обговорення.

За оцінкою експертів, наслідки інтеграції штучного інтелекту будуть більш відчутними в країнах з розвиненою економікою, ніж на ринках, що розвиваються.

При цьому очікується, що в половині випадків працівники можуть розраховувати на користь від інтеграції штучного інтелекту, тоді як в інших ситуаціях ШІ виконуватиме завдання замість людей, знижуючи попит на робочу силу.

«Застосунки зі штучним інтелектом можуть виконувати ключові завдання, які наразі виконуються людьми, що може знизити попит на робочу силу, що призведе до зниження заробітної плати та скорочення найму, — зазначила Георгієва, посилаючись на аналіз МВФ. — У найбільш екстремальних випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути».

Аналіз МВФ передбачає, що штучний інтелект, імовірно, вплине приблизно на 60% робочих місць у розвинутих економіках. У країнах з економікою, що активно розвивається, і країнах з низьким рівнем доходу ШІ вплине на 40% і 26% робочих місць відповідно.

Вплив ШІ на глобальний ринок праці, за оцінкою експертів МВФ

«Багато з цих країн не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами ШІ, що підвищує ризик того, що з часом ця технологія може погіршити нерівність між країнами», — заявила Георгієва.

Георгієва попередила, що використання штучного інтелекту може збільшити ймовірність соціальних заворушень, особливо якщо молоді, менш досвідчені працівники скористаються технологією, щоб підвищити свою продуктивність, тоді як старші працівники намагатимуться не відставати від них. Тому важливо створити комплексні системи соціального захисту та запропонувати програми перепідготовки для незахищених працівників.

«Роблячи це, ми можемо зробити ШІ-перехід більш інклюзивним, захищаючи засоби до існування та стримуючи нерівність», — написала керівниця МВФ.

Нагадаємо, експерти Всесвітнього економічного форуму вперше визначили дезінформацію найбільшою загрозою для світової економіки в короткостроковій перспективі, оскільки її поширення за допомогою тучного інтелекту може вплинути на цьогорічні вибори у країнах, що забезпечують 60% світового ВВП.

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду