Projector Foundation створила культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності»

Projector Foundation створила культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності»

16:40,
17 Серпня 2023
1743

Projector Foundation створила культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності»

16:40,
17 Серпня 2023
1743
Projector Foundation створила культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності»
Projector Foundation створила культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності»
Автори інтерактивної абетки мають на меті ознайомити аудиторію з українськими шрифтовими дизайнерами, історіями їхніх розробок та водночас розповісти про символи нашої державності.

Благодійна організація Projector Foundation створила культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності», покликаний популяризувати модерні шрифти українських дизайнерів, а також розповісти про символи нашої державності. Про це повідомила пресслужба Projector Institute.

Автори розробки закликають відмовитися від використання російських шрифтів і натомість звернути увагу на вітчизняний продукт.

Мультимедійний проєкт містить диджитал-складову — вебсайт із 33 літерами-символами нашої ідентичності як українців (Ж — Живий ланцюг, Ґ — Георгій Ґонґадзе, Т — Тризуб Володимира Великого, У — Українські січові стрільці) та статтями про ці символи, події й постаті.

Зокрема, розробники згадують про письменника Івана Франка, художницю Марію Примаченко, журналіста Георгія Ґонґадзе, будинок «Слово» тощо. Автори проєкту також розкривають поняття «Воля» як визначну характеристику кожного українця, що рухає нас до перемоги.

Сторінка кожної літери оформлена одним з українських новітніх шрифтів з доданим профайлом їхніх авторів та посиланням на ліцензійне використання.

Як зазначають самі дизайнери, «шрифтовий ренесанс» в Україні розпочався після Революції Гідності. Одним із перших широку популярність здобув шрифт Ruthenia авторства Василя Чебаника. Цьому шрифту притаманна певна урочистість, тому автор пропонує використовувати його для оформлення подяк, привітань, дипломів.

Інший шрифт з проєкту Volja, який використовується як один з двох офіційних шрифтів ЗСУ, розробила дизайнерка Марчела Можина. Вона взяла за основу літерації головного художника УПА Ніла Хасевича.

А поштовхом та натхненням для розробки гарнітури Old Kharkiv стала фотографія з Харкова першої половини XX століття, випадково знайдена в мережі графічним дизайнером Богданом Гдалем.

«Шрифтову Абетку української ідентичності» можна буде зустріти і офлайн у форматі мультиканальної виставки постерів. Дизайнерські постери розмістяться в київських закладах «Зиґзаґ», «Дилетант», «Дублер», First Point, коворкінгах Peremoga, Generator, книгарнях «Книжковий Лев», Zakapelok, фітнес студії Integral, шоурумі Kapsula та інших місцях.

Головним партнером проєкту стала українська продуктова компанія MacPaw, а основним шрифтом абетки — шрифт Fixel. Дизайн проєкту розробила студія Obys. 

Ознайомитися з «Шрифтовою Абеткою української ідентичності» можна на сайті за посиланням.

Projector Institute створив фонд Projector Creative & Tech Foundation у 2022 році як стартап для навчання українських жінок-біженок креативних та IT-професій. Зараз це неприбуткова благодійна організація з довгостроковим впливом, яка також реалізовує креативні та культурні проєкти.

Нагадаємо, 20 липня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні підтримав звернення громадської організації «Правозахисна ініціатива» щодо припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України та підготовку й ухвалення відповідного проєкту постанови Верховної Ради України. 

У зверненні громадської організації, зокрема, йшлося про те, що в оформленні грамоти і почесної грамоти парламенту, а також дипломів використовується шрифт «Іжиця», який імітує стиль руської доби.

У червні засновник «Shevchuk Büro presentation agency» Андрій Шевчук та дизайнер Іван Вергун розробили вебсайт «Прапор.укр» для зручного пошуку та відтворення автентичних кольорів українського прапора. Креативники зауважували, що правильне подання національної айдентики важливе для презентації нашої держави за кордоном.

Фото: пресслужба Projector Institute

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду