Професорки Києво-Могилянської академії створили інноваційну освітню платформу про українську культуру

Професорки Києво-Могилянської академії створили інноваційну освітню платформу про українську культуру

18:32,
26 Жовтня 2023
1147

Професорки Києво-Могилянської академії створили інноваційну освітню платформу про українську культуру

18:32,
26 Жовтня 2023
1147
Професорки Києво-Могилянської академії створили інноваційну освітню платформу про українську культуру
Професорки Києво-Могилянської академії створили інноваційну освітню платформу про українську культуру
Платформа «УКультура» пропонує безкоштовні відеолекції, інтервʼю та бібліотеки. Лекції з історії української культури на порталі наразі є єдиним в Україні курсом у цифровому форматі, який відповідає загальній програмі та вимогам МОН.

В Україні розпочала роботу інноваційна освітня платформа «УКультура». Проєкт покликаний стати сучасною альтернативою підручникам для студентів та всіх охочих вивчати українську культуру в зручний спосіб, повідомила пресслужба.  

«УКультуру» заснувала професорка НаАУКМА Лариса Довга, а незмінною консультанткою та науковою редакторкою  проєкту стала професорка, історикиня Наталія Яковенко. 

«"УКультура” розповідає про українську культуру не через перелік дат, імен і фактів, а через історії про людей. Про що вони мріяли, яким був їхній побут, якими цінностями вони керувалися, що їх надихало. І головне, шукає відповідь на питання — як ці історії впливають на нас і визначають наше сьогодення», — розповіла Наталія Яковенко.

Професорка НаАУКМА, історикиня Наталія Яковенко

Платформа пропонує безкоштовні відеолекції, інтерв’ю та бібліотеки. Лекції з історії української культури на порталі наразі є єдиним в Україні курсом у цифровому форматі, який відповідає загальній програмі та вимогам МОН.

Українські й закордонні археологи, економісти, історики, культурологи, митці, критики та інші фахівці діляться знаннями й досвідом, перетворюючи інформацію на сенси.

«Культурою є цінності, закарбовані у свідомості спільноти, є те, що людство створило продуктивного та креативного. Проєкт “УКультура” присвячений саме нашим здобуткам, тому, що відбувалося в Україні, тому, що тут з'явилося, тому, чим ми можемо поділитися з людством як своїми важливими надбаннями», — описує проєкт засновниця «УКультури» Лариса Довга. 

Професорка НаАУКМА Лариса Довга

Наразі на платформі можна переглянути 16 лекцій та 17 інтервʼю. Зокрема, Ярослав Володарець-Урбанович розповідає про ювелірні вироби антів, Аґнєшка Ґронек — про українську художню культуру доби Ренесансу, Олексій Сокирко — про подорожі в контексті української культури XVII–XVIII століть, Максим Яременко — про життя та звичаї українських студентів ранньомодерного періоду, Наталія Яковенко — про «політичне хуліганство» як спосіб спротиву радянській системі, Світлана Стоян — про засади функціонування артринку, а Юлія Федів — про те, що таке культурний менеджмент і навіщо це Україні.

Сайт «УКультура» щотижня оновлюється та презентує нові концептуальні розмови на різні теми.

Проєкт був створений на гроші приватної компанії Dovgiy Family Office. «УКультуру» також підтримали Міжнародний благодійний фонд відродження Києво-Могилянської академії, Український інститут, Фонд відродження та фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Восени 2023 року всі лекції на платформі переклали та озвучили польською мовою. До запуску також готується англійська версія сайту. 

Портал враховує аспект інклюзивності та містить матеріали у трьох форматах: відеолекції, тексти та озвучені матеріали. 

Нагадаємо, у серпні Український інститут запустив англомовну онлайн-платформу Insight UA, яка охоплює різні напрями української культури: музику, літературу, театр, кіно, візуальне мистецтво, Крим тощо. Сайт пропонує різні формати: добірки українських фільмів, виставок, книжок, плейлісти з онлайн-курсів тощо.

Фото надала пресслужба проєкту


 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду