Змиритися чи спіратити. Що робити з серіалами, які не доступні легально в Україні?

Змиритися чи спіратити. Що робити з серіалами, які не доступні легально в Україні?

14:00,
13 Лютого 2023
6524

Змиритися чи спіратити. Що робити з серіалами, які не доступні легально в Україні?

14:00,
13 Лютого 2023
6524
Змиритися чи спіратити. Що робити з серіалами, які не доступні легально в Україні?
Змиритися чи спіратити. Що робити з серіалами, які не доступні легально в Україні?
Є думка, що серіали, які не можна дивитись легально, не можна дивитись узагалі. А є інша: якщо нам не дають права їх купувати, отже ми нічого не крадемо, коли їх дивимось.

Половину серіалів, які потрапили до підбірки головних прем’єр року від «Детектора медіа», неможливо легально подивитися в Україні. Поки «Останні з нас» б’ють рекорди HBO Max, у нас фізично недоступний цей стримінговий сервіс. Коли на екрани вийде «Секретне вторгнення», в Україні все ще буде відсутнім стримінговий сервіс Disney+.

І це дуже відчутна відсутність, адже стримінговий бізнес, про що раніше писав «Детектор медіа», тримається на ексклюзивності. Щоби глядачі підписувалися саме на Disney+, а не на десяток інших конкурентів, студія забрала під крило «Зоряні війни», мультфільми Pixar, супергероїв Marvel. Ситуація з останніми особливо неприємна, адже, наприклад, цього лютого українці зможуть піти в кінотеатри на «Людину-мураху». Проте не зможуть дізнатися передісторію лиходія цього фільму, бо її розповідали в серіалі «Локі». Хочете подивитися на найгучніші франшизи сучасності? Найкращий доступний варіант — поїхати в Польщу (якщо випустять).

Ситуація з HBO Max, у свою чергою, неприємна хоча б через те, що цьому сервісу належать популярні та якісні серіали. Минулого року платформа забрала додому найбільше нагород «Еммі». І поки Disney володіє найбільшими іменами в розважальній індустрії, HBO володіє найбільшими іменами в серіалах. Можливо, ви колись чули про «Гру престолів»? Хтось, мабуть, навіть дивився, поки Megogo ретранслював частину контенту HBO, на який має право російська «Амедіатека». Проте після початку повномасштабної війни угода з російським майданчиком закінчилася. А угоду безпосередньо з українськими сервісами HBO чомусь укладати не поспішає.  

Звісно, на щастя, в Україні доступні інші стримінги: Apple+ («Тед Лассо», «Фундація»), Amazon Prime («Кільця влади», «Пацани») та Netflix («Дивні дива», «Бріджертони», Arcane). Але, по-перше, пропозиція задовольнятися ними звучить так само, як «У нас є Pink Floyd вдома — картинка Вакарчука». По-друге, хоча українці не мають доступу безпосередньо до серіалів HBO Max та Disney+, ми все ще лишаємося частиною глобальної культури. І продовжуємо бачити рекламу (!), новини, обговорення, культурні відсилки, меми, інтерв’ю з акторами цих серіалів. Усю красу обгортки, без смаку цукерки.

То чи піратити продукт, який фізично неможливо отримали легально? «Детектор медіа» поставив це запитання онлайн-кінотеатру Sweet.tv. І відповідь майданчика однозначна — якщо серіал не можна подивитися в Україні легально, це означає, що його не можна подивитись. На думку платформи, дуже важливо, щоб таке ставлення було в усіх глядачів, адже саме легальне споживання контенту сприяє розвитку українського ринку. Поки що піратство зупиняє прогрес нашої культури.

Sweet.tv визнає, що питання доступності серіалів для українців завжди стояло гостро, оскільки останніми роками легальний доступ до них був переважно через російську «Амедіатеку». Причин для цього було багато, але головна — саме це було «економічно вигідним».

При цьому компанія Sweet.tv стверджує, що ще до повномасштабної війни намагалася зробити серіали доступнішими для українців, наприклад, у 2021 році підписала контракт із Viacom та почала показувати «Елементарно», «Хтиву Каліфорнію», «Рея Донована» та інші хіти.

Головний редактор сайта PlayUA Олег Куліков каже, що в його редакції дотримуються простого правила: якщо компанія Х не хоче моїх грошей, то хто ж їм винен. «Конкретно в цьому випадку (якщо легальне споживання неможливе) є декілька нюансів, про які чомусь забувають. Піратство — це не лише крадіжка, а й потенційний втрачений прибуток. Зазвичай у споживача є три варіанти дій:

— легально споживати контент;

— не споживати контент;

— спіратити.

Я не просто так назвав ці пункти саме в такому порядку — в наш час легальне споживання медіаконтенту є набагато простішим і зручнішим. Але все одно, якщо мене якась штука цікавить, я маю вибір — платити за неї чи ні.

Хай там як, у випадку, якщо я спірачу книгу / гру / фільм (важливо — фільм, а не серіал), я не лише вчиняю акт крадіжки, а й позбавляю авторів цього продукту потенційного прибутку. Вони ж бо дають мені змогу просто, зручно й законно насолоджуватися плодами їхньої праці — це я, така паскуда гнилодупа, свідомо не хочу їм платити.

А тепер повернімося до ситуації з умовним HBO Max. У мене, простого українця, є лише такі можливі дії:

— не споживати контент,

— пошукати його деінде.

Звернули увагу? Тут нема слова спіратити, бо воно не зовсім доречне. Мене як зацікавленого споживача позбавили вибору. І як би я не був готовий заплатити за продукт, я не маю змогу цього зробити.

Чи піратство це? Якщо зважати на обставини, то ні. Ось тому я раніше казав про втрачений прибуток. Коли я дивлюся The Last of Us на якомусь сторонньому сайті, чи позбавляю я HBO потенційного прибутку? Абсолютно ні! Вони ж бо моїх грошей не хочуть. Тому, якщо продукт Х не існує для нас як товар і ми автоматично не можемо бути джерелом заробітку для його виробника, чи є сенс казати щось про крадіжку / піратство?»

Разом із тим у PlayUA радять українцям все ж намагатися дивитися проекти легально. А якщо щось недоступне, то подивитися старий фільм чи серіал, до якого ніяк не доходили руки.

Ярослав Друзюк, головний редактор The Village Україна, розповідає про досвід свого видання: «Весь цей час ми розвиваємо культуру легального споживання контенту, обов’язково додаючи посилання для легального перегляду серіалів чи фільмів. Це легко перевірити, проглянувши наші щомісячні добірки. Понад те, ми готуємо окремі матеріали, де критерієм добору є наявність певного контенту для легального перегляду в Україні: наприклад, добірки фільмів і ситкомів».

У The Village Україна визнають, що проблема з доступом до закордонного контенту існує, і, з одного боку, не закликають його піратити. Проте з іншого — не можуть не включати до підбірок нові сезони «Мандалорця», адже їхній вихід — подія глобального масштабу. Ярослав Друзюк каже: «Ми з повагою ставимося до своєї аудиторії й переконані, що вона може сама ухвалити відповідне рішення».

Нагадаємо, що у 2022 році Україна, за дослідженням MUSO, посіла 14 місце у світі за рівнем піратства — нижче США, Франції чи Туреччини. Дослідження Variety тим часом показує чітку залежність: що доступніший контент, то рідше його піратять.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Стара піратка
15:40 / 15.02.2023
"Можливо, ви колись чули про «Гру престолів»?" Не тільки чула, але й скачала та подивилася, з прекрасним українським перекладом. Чого і вам бажаю.
Іван
17:57 / 13.02.2023
Усім цим МегоГо, СвітТв та іншим спочатку потрібно глянути, що вони пропонують українцям. Більшість контенту з окупантським перекладом. Хто вам буде за це платити? Дурять людей акціями з автоматичним продовженням, та відповідно автоматичним списанням коштів з карт клієнта. Забезпечте українців якісним україномовним контентом! Запропонуйте варіанти монетизації! Тоді нийте!
Лев
14:54 / 13.02.2023
Гарне питання порушили в цій статті. Проблема піратства іноземного продукту зашкалює в Україні, тому що люди не мають переважно бажання платити за продукт, думаючи, що легше безкоштовно подивитися, передаючи мегабайти даних нелегальним сайтам. Відомо, що безкоштовним сир є лише в мишоловці. Щодо старого продукту: не ввесь старий іноземний продукт можна законно подивитися, бо нема можливості нашим ОТТ-сервісам закупити. До прикладу, один американський серіал 1990 року двічі повністю за 2 роки показали на українському ТБ, а його нема на наших офіційних платформах.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду