У проєкті «Як не стати овочем» представили добірку якісних українських ютуб-каналів

У проєкті «Як не стати овочем» представили добірку якісних українських ютуб-каналів

10:10,
17 Червня 2024
1247

У проєкті «Як не стати овочем» представили добірку якісних українських ютуб-каналів

10:10,
17 Червня 2024
1247
У проєкті «Як не стати овочем» представили добірку якісних українських ютуб-каналів
У проєкті «Як не стати овочем» представили добірку якісних українських ютуб-каналів
В огляді зібрали 27 ютуб-каналів різного тематичного спрямування.

Авторка проєкту з розвитку інфомедіагігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз представила добірку рекомендованих українських якісних ютуб-каналів різного тематичного спрямування: від історії та протидії дезінформації до власне медійних та культурологічних. У такий спосіб вона апелює до тих українських користувачів відеоплатформи, які через непоінформованість інертно продовжують дивитися російські ютуб-канали. Про це йдеться в новому випуску «Що подивитись?..» на ютуб-каналі «Як не стати овочем».

«"Дивлюся Дудя, бо у нас інтерв’ю такого рівня немає".. "Ну подобаються мені російські коміки. А що, хіба в нас є альтернатива?", схожі аргументи на захист російського контенту можна було почути ще два роки тому. Нас роками наповнювали російськими і радянськими продуктами, натомість розвиток українського блокували і робили його немодним. Звісно, і сьогодні є відсоток українців, які досі споживають російський контент. Навіть за кілька кривавих воєнних років неможливо докорінно змінити ситуацію, тим більше, що з російським і радянським пов’язані молоді роки і ностальгія за ними, — розповіла Оксана Мороз. — Це важко подолати. Проте від того, зробимо ми це чи ні, залежить наше майбутнє і майбутнє країни. Тому в цьому відео пропонуємо суб’єктивний гайд, як наповнити і навіть переповнити себе якісним українським контентом».

Для покращення знання та розуміння української історії Оксана Мороз порадила онлайн-лекції Тімоті Снайдера та ютуб-виступи Сергія Плохія, далі ж низку ютуб-проєктів: «Історія без міфів» — за посиланням ‪@IstoriyaBezMifiv; «10 запитань історику» — ‪@10questions_ua; «WAS: Популярна історія» — ‪@WAS_UA; «Реальна історія» — ‪@realnaistoriya; канал історика Олександра Алфьорова — ‪@OleksandrAlforov.

До добірки каналів, що розвивають інформаційну гігієну, працюють у напрямку протидії дезінформації та допомагають зрозуміти, що насправді відбувається в інфопросторі, авторка проєкту «Як не стати овочем» зарахувала: канал «Ragulivna» — @Ragulivna, канал Андрія Шараєвського — ‪@Sharaievskyi, Tokar.ua — ‪@Tokarua, канал Яреми Духа — ‪@yaremadukh, «Жовті кеди» з Юлією Бориско — ‪@ZhovtiKedy, канал медіа «Ґрунт» — ‪@grntmedia.

Оксана Мороз представила добірку медійних ютуб-каналів, що пропонують якісну публіцистику, яка генерує ідеї і транслює важливі сенси: «Ремовська інтерв'ю» — на ‪@SuspilneNews, «Бабель» — ‪@BabelUa, «Українська правда» — ‪@pravda_com_ua, Liga.net — ‪@liga_net, канал Олега Саакяна — ‪@oleh_saakian, канал «MokRec» — ‪@MokRec.

Для того, щоб відкрити для себе масштаб виявів української культури, авторка «Як не стати овочем» порекомендувала: ютуб-канал «Першого» — ‪@PershyjTV, канал «Суспільне Культура» — ‪@SuspilneKultura, Ukraїner — ‪@ukrainernet & ‪@UkrainerQ, «Центр дослідження мордоRU» — ‪@mordorcenter , «Культуртригер» — ‪@kulturtrigger, «Шалені авторки» — ‪@shaleniavtorky, «Читанка» — ‪@mychytanka , «Вовчиці» від проєкту «Палає» — ‪@palaye.

В огляді представлені також два канали розважального характеру: «Сонях» — ‪@DariaSunflower та «Бритва екстрасенсів» — ‪@BrytvaEkstrasensiv.

Оксана Мороз пообіцяла продовжити огляд українських ютуб-каналів у наступних випусках проєкту «Як не стати овочем» — @inforules-ua.

Варто нагадати, що хоч відеоплатформа «Ютуб» у зв'язку з повномасштабним російським вторгненням в Україну зупинила монетизацію російських ютуб-каналів у Росії, вони продовжують заробляти на переглядах глядачів за кордоном, у тому числі в Україні.

Фото: відеоблог «Що подивитись?..» / ютуб-канал «Як не стати овочем»



ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду