ЦЕДЕМ: монетизація чутливого контенту про війну у «Ютубі»

ЦЕДЕМ: монетизація чутливого контенту про війну у «Ютубі»

17:26,
30 Травня 2024
890

ЦЕДЕМ: монетизація чутливого контенту про війну у «Ютубі»

17:26,
30 Травня 2024
890
ЦЕДЕМ: монетизація чутливого контенту про війну у «Ютубі»
ЦЕДЕМ: монетизація чутливого контенту про війну у «Ютубі»
Аналітик Павло Бурдяк надав рекомендації, що допоможуть уникати обмежень на платформі.

Автори контенту в Україні часто зіштовхуються з різними обмеженнями монетизації на відеоплатформі «Ютуб» через публікацію чутливого контенту, пов’язаного з війною. Аналітик «Центру демократії та верховенства права» Павло Бурдяк підготував рекомендації для українських медійників, щоб вони могли створювати контент, враховуючи правила монетизації, повідомили у громадській організації.

«Монетизація контенту на YouTube стала ключовою бізнес-моделлю для багатьох творців контенту. Однак у неї є свої особливості, тож не кожен ролик можна монетизувати за допомогою реклами. — повідомив він — Контент про війну нерідко отримує жовтий значок — це обмежує дохід від реклами через меншу кількість показаних оголошень».

Після завантаження відео, алгоритми або спеціалісти Ютуба перевіряють його на відповідність правилам показу реклами та присвоюють один зі значків монетизації:

  • зелений значок — відео відповідає правилам і підходить для більшості рекламодавців;
  • жовтий значок — відео не повністю відповідає правилам, тому реклама може бути обмеженою або відсутньою;
  • червоний значок — заявка щодо порушення авторських прав, що унеможливлює монетизацію;
  • сірий значок — автор не ввімкнув монетизацію для цього відео.

Найбільш релевантними з огляду на війну для українських медійників є наступні правила платформи, що впливають на монетизацію:

  • насильство;
  • нецензурна лексика;
  • агресивні й дискримінаційні висловлювання, розпалювання ворожнечі чи приниження;
  • контенту, який може шокувати;
  • згадки про небезпечні організації;
  • події делікатного характеру.

За словами фахівця, найбільше обмежень монетизації українським медійникам «прилітає» через положення про насильство. Контент вважається неприйнятним для показу реклами, якщо він акцентує увагу глядача на сценах крові, насильства чи травмування без надання додаткового контексту (освітнього, документального, наукового чи художнього). Тому важливо надавати якомога більше інформації про характер та мету ролику: у кадрах відео, аудіосупроводі, та додатково в описі й назві ролику.

Павло Бурдяк навів приклади контенту, монетизацію якого платформа може обмежити або заборонити:

Загальне насильство:

  • необроблені кадри будівель, зруйнованих унаслідок жахливих подій;
  • зображення легких травм людей (як-от вивихи щиколоток або накладання пов’язок на пальці);

Смерть і трагічні події:

  • репортажі про трагедії, які призвели до численних жертв, з відразливими й жахливими подробицями;
  • документальні ролики про нещодавні вбивства з докладним описом обставин смерті;

Органи правопорядку та фізичні сутички:

  • жорстокі сутички з органами правопорядку, які зазвичай включають жорстокі дії, вчинені ними або проти них;
  • побиття мирних жителів палицями зі спричиненням травм;
  • плювання в поліцейських;

Війна та конфлікти:

  • необроблені невідразливі кадри реальних збройних конфліктів (таких як війна) поза освітнім контекстом без зображення кровопролиття й травм.

Не монетизується взагалі:

  • зображення з основним акцентом на крові, нутрощах, сценах нівечення тіла, фізіологічних рідинах людей або тварин (з недостатнім контекстом або взагалі без нього);
  • відразливі зображення наслідків акту насильства, які містять шокуючі сцени;
  • кадри сильної кровотечі чи кровопролиття (як-от відкриті рани, ампутовані кінцівки або серйозні опіки);
  • сильні муки (як-от плач або втрата свідомості через сильний біль у відкритих ранах).
  • відразливі зображення чи словесні описи обстрілів, вибухів, бомбардувань і сцен страти.
  • відео, у яких увага акцентується на мертвих тілах, не підготовлених до поховання, або їх відразливих травмах;
  • зображення мертвих тіл, не підготовлених до поховання, поза освітнім контекстом;
  • кадри, де чітко показано смерть однієї чи кількох людей, у будь-якому контексті;
  • серйозна майнова шкода, яка могла супроводжуватися смертю або тяжкими тілесними ушкодженнями (як-от вибухи, пожежі, обвали будівель тощо);
  • цензуровані (наприклад, розмиті) відразливі зображення мертвих тіл поза освітнім контекстом.
  • відразливі зображення чи словесні описи обстрілів, вибухів, бомбардувань і сцен страти;
  • кадри війни з відразливими зображеннями травм, смертей або страждань незалежно від контексту.

Експерт розповів, що був випадок, коли ютуб присвоїв жовтий значок відео каналу «Перший», що розповідає про медика, який рятує військових неподалік лінії фронту. У відео є зацензуровані кадри з пораненими військовими (фото з операційної), а також загальний контекст війни.

Тим часом документальний проєкт «Суспільного» «Видимий ворог» про окупацію Чорнобильської зони військами РФ отримав зелений значок монетизації, оскільки репортаж було підготовлено з врахуванням усіх необхідних вимог. При цьому у документальному фільмі є сцени стрільби з важкої техніки, а також зацензуровані кадри цивільних українців, загиблих внаслідок російських дій.

За його словами, іноді системи ютуба можуть помилятися і обмежувати монетизацію роликів, які насправді підпадають під виняток, тож підходять для розміщення реклами. У такому разі платформа може переглянути своє рішення, якщо автори подадуть відповідну апеляцію.

Канал «Перший» спершу отримав жовтий значок для відео з двома зацензурованими зображеннями українців, яких розстріляли російські військові. Ці кадри супроводжують розповідь героя відео про події, що сталися на початку повномасштабного російського вторгнення та окупації Херсона. Однак після поданої апеляції, яку зробило «Суспільне», ютуб зняв обмеження і повернув зелений значок монетизації.

Така ж ситуація сталася з відео «Першого», в якому є кадри з пораненими і розповідь про героїню-медикиню, яка рятує військових поблизу фронту. Після початкового обмеження монетизації, спеціалісти відеоплатформи переглянули рішення і змінили статус монетизації на зелений значок.

На практиці українській медійники часто також опиняються в ситуації, коли ютуб розцінює контент про росіян та російських військових як агресивний, образливий чи зневажливий, хоча у цих відео є новинна, документальна або освітня мета. Монетизацію такого контенту можуть обмежити або заборонити за певні слова на позначення росіян: «москаль», «кацап», чи українців: «бандерівець», «хохол» у відео. Тож українським медійникам рекомендується ретельно добирати слова, описуючи звірства російських військових. Фахівець порадив уникати грубої нецензурної лексики в перших семи секундах відео, у назві та обкладинці відео, а також використовувати її епізодично.

«Скорочуйте або цензуруйте ненормативну лексику: можна використати акроніми, заглушити її звуковим сигналом, замалювати чорною смугою, транслітерувати з заміною літер на символи тощо», — додав Павло Бурдяк.

Аналітик ЦЕДЕМ порадив:

  • дотримуйтеся Правил спільноти Ютуба, Правил про авторські права, Правил монетизації каналів Ютуба;
  • Переконайтеся, що всі складові контенту відповідають правилам щодо монетизації. Це стосується не лише самого змісту звичайних і коротких відео та прямих трансляцій, але й назви, обкладинки відео, опису, тегів тощо. Щоб відео було доступним для реклами, усі ці його складові мають відповідати правилам Ютуба;
  • Надавайте якомога більше контексту. Якщо відео має освітнє, документальне, наукове чи мистецьке призначення – обов’язково вкажіть це, адже це може вплинути на статус його монетизації;
  • Застосовуйте такі деталі:
  1. вкажіть в описі, аудіодоріжці чи відео основні факти про те, що відбувається в контенті. Розкажіть, кого показано в контенті, що цей контент демонструє, де або чому відбуваються зображені події;
  2. якщо у ролику згадуються суперечливі заяви – зазначте (в описі або в самому відео/аудіо), що ваш контент засуджує їх, наводить протилежну точку зору чи має сатиричний характер;
  3. у разі згадки різних типів небезпечної поведінки, попросіть глядачів не повторювати дії з відео.
  • для контенту, який може призвести до значної шкоди, контекст необхідно додавати у відео або в аудіо. Якщо контекст наведено в коментарях, тегах, описі каналу, закріплених коментарях чи інших елементах інтерфейсу – ютуб не додасть такий контент до винятків, адже глядачі не завжди звертають увагу на ці елементи відео;
  • якщо хочете завантажити відео, яке не відповідає правилам монетизації на ютубі, вимкніть показ реклами у ньому;
  • якщо вважаєте, що ваше відео отримало помилкове обмеження монетизації, подайте запит на перевірку фахівцями ютубу.

З повною версією статті можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, 1 листопада 2023 року відеоплатформа «Ютуб» розширила доступ до своєї партнерської програми та дозволила авторам українських каналів розподіляти дохід від реклами, яка міститься в контенті.

Також у червні Ютуб знизив вимоги до власників каналів, виконання яких потрібне для отримання доступу до інструментів монетизації у межах партнерської програми.

Для участі в партнерській програмі платформи власникам каналів необхідно мати 500 підписників — удвічі менше, ніж було раніше. Потрібні 3 тисячі годин перегляду на каналі за минулий рік, замість 4 тисяч, та / або 3 мільйони переглядів Shorts, замість 10 мільйонів.

Фото: ілюстративне / ЦЕДЕМ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду