Волонтерський проєкт з блокування російської дезінформації в соцмережах отримав оновлення

Волонтерський проєкт з блокування російської дезінформації в соцмережах отримав оновлення

12:10,
13 Лютого 2024
1355

Волонтерський проєкт з блокування російської дезінформації в соцмережах отримав оновлення

12:10,
13 Лютого 2024
1355
Волонтерський проєкт з блокування російської дезінформації в соцмережах отримав оновлення
Волонтерський проєкт з блокування російської дезінформації в соцмережах отримав оновлення
За два роки волонтери заблокували понад 26 тисяч джерел поширення неприйнятного контенту.

Волонтерський проєкт з блокування російської пропаганди та дезінформації в соцмережах та на онлайн-платформах Mriya, який реалізується спільно з кіберполіцією, отримав оновлення. Його перейменували на «Brama. Онлайн-варта України» та визначили нові цілі. Про це повідомлено у групі спільноти на фейсбуці.

Волонтери повідомили, що ребрендинг пов’язаний з підготовкою в Україні до впровадження освітнього застосунка «Мрія». Тим часом волонтери обрали нову назву, яка є ближчою до діяльності проєкту.

Головною його метою є «перекрити доступ до нашого інфопростору російським осередкам пропаганди онлайн та популяризувати безпечне поводження в мережі».

«Діяльність проєкту "Брама" направлена на захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації, протиправного та забороненого контенту. Також, метою проєкту є покращення медіаграмотності українців, зменшення впливу пропаганди на суспільство та популяризація безпечного поводження в мережі інтернет», — прокоментували у Кіберполіції.

Упродовж попередніх двох років користувачі надіслали понад 140 тисяч лінків на джерела, які, на їхню думку, треба заблокувати. З цього масиву станом на початок січня 2024 року вдалося заблокувати понад 26 тисяч джерел поширення неприйнятного контенту.

Охочі брати участь у проєкті можуть долучатися до скарг на шкідливі акаунти в телеграмі, тіктоці, ютубі, інстаграмі, Х, інших доступних каналах або сповіщати про ті, які виявили.

Ще однією ціллю проєкту є підвищення рівня інформаційної гігієни серед українців. У каналі публікують поради, як протидіяти новим кіберзагрозам, схемам онлайн-шахрайства, а також вікторини, що допомагають опанувати основи фактчекінгу та навчитися відрізняти справжні новини від фейкових.

Учасники проєкту можуть:

  • повідомити про джерело неприйнятного контенту, для подальшого масового надсилання скарг спільнотою та подальшим блокуванням такого джерела;
  • допомогти заблокувати джерело неприйнятного контенту, шляхом долученості до масового надсилання скарг;
  • отримати поради щодо медіа- та кіберграмотності;
  • бути поінформованим про небезпечні схеми шахрайств, які ширяться мережею;
  • бути обізнаним, щодо фейків, які просувають вороги у наш медіапростір.

Поки сайт і мобільний застосунок перебувають у розробці, волонтери спілкуються через телеграм-канал, у якому на сьогодні понад 170 тис. підписників. Тут публікують добірки лінків для блокування спільнотою та інструкції, як це коректно виконувати. Для зручності створено телеграм-бот @stopdrugsbot, який накопичує лінки на джерела.

Фото: проєкт  «BRAMA. Онлайн варта України» / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду