Представники МВС у подкасті розповіли, як створюється єдина система відеоспостереження

Представники МВС у подкасті розповіли, як створюється єдина система відеоспостереження

17:20,
18 Березня 2024
963

Представники МВС у подкасті розповіли, як створюється єдина система відеоспостереження

17:20,
18 Березня 2024
963
Представники МВС у подкасті розповіли, як створюється єдина система відеоспостереження
Представники МВС у подкасті розповіли, як створюється єдина система відеоспостереження
Підрозділи Нацполіції наразі мають доступ до 37 тисяч камер відеоспостереження.

Підрозділи Національної поліції наразі мають доступ до 37 тисяч камер відеоспостереження, які встановлені у рамках єдиної системи. Про це у першому випуску відеоподкасту Міністерства внутрішніх справ «Система відеомоніторингу» повідомив заступник голови НПУ Андрій Нєбитов.

«Підрозділи НПУ, а саме — кримінальний аналіз, мають безпосередній доступ до 37 тисяч камер відеоспостереження, які встановлені у певному єдиному комплексі. Інші камери — це камери приватних підприємств, організацій, які теж використовують ці камери для забезпечення безпеки», зазначив Нєбитов.

За його словами, НПУ використовує зазначені камери передусім для забезпечення публічної безпеки, встановлення правопорушників, які скоїли кримінальні й адміністративні правопорушення.

«І, звичайно, слідчі використовують записи з цих камер як доказ злочинної діяльності або адмінправопорушень. Ми можемо сказати, що це — об'єктивні дані, які допомагають, у тому числі, підрозділам кримінальної поліції, наприклад, дуже швидко створити орієнтування і затримати злочинця по гарячих слідах», пояснив заступник голови Нацполіції.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко розповів, що під нагляд, і головне — під збір інформації, першочергово підпадають ті громадяни, які перебувають у розшуку або які скоїли адмінправопорушення.

«Нас цікавлять у першу чергу ці громадяни. Нас не цікавлять добропорядні люди, які так само ходять в місцях загального користування, там, де встановлені камери відеоспостереження», — запевнив Тимченко.

Він зазначив, що законопроєкт «Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки», внесений на розгляд Верховної Ради, потрібний для того, щоб забезпечити доступ поліції до аналізу інформації з камер, встановлених у публічних місцях, які є приватними або належать органам місцевого самоврядування.

«Ми плануємо завдяки цьому закону напрацювати необхідні норми для того, щоб камери відеоспостереження, які також знаходяться у місцях громадського користування, і в регіонах були під’єднані до єдиної системи відеоспостереження, для відеомоніторингу. Щоб, у першу чергу, працівники правоохоронних відомств, Національної поліції отримали можливість аналізувати таку інформацію» прокоментував Леонід Тимченко.

«Законопроєкт унормує діяльність камер, які працюють сьогодні на території України в різних регіонах, громадах і на центральному рівні... Станом на сьогодні десь на 30% вона (система відеоспостереження. — Ред.) працює ефективно»,  сказав він.

Заступник міністра зазначив, що використання відеокамер у приватному порядку поки не регулюється. «Кожен зберігає інформацію на власний розсуд»,  сказав Тимченко і додав, що на прохання правоохоронних органів записи з таких камер можуть бути надані або може бути відмовлено в наданні інформації.

За словами заступника міністра, після того, як Верховна Рада ухвалить закон про Єдину систему відеомоніторингу публічного простору, буде чітко прописано норми встановлення, використання відеокамер та обміну інформацією.

«Некоректно говорити, що цей закон дасть змогу тотально стежити за всіма — активістами, журналістами», уточнив він.

Відповідаючи на запитання про те, хто матиме доступ до системи відеоспостереження, заступник міністра запевнив: «Виключно певні посадові особи (правоохоронних органів. — Ред.)».

Про особливості згадуваного законопроєкту та коментарі експертів щодо його головних ризиків читайте в публікації «Безпека vs приватність. Чи потрібен Україні повсюдний відеонагляд».

Фото: скриншот / «МВС подкаст»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду