У телеграмі виявили низку каналів, у яких цькують дітей

У телеграмі виявили низку каналів, у яких цькують дітей

18:17,
12 Березня 2024
1782

У телеграмі виявили низку каналів, у яких цькують дітей

18:17,
12 Березня 2024
1782
У телеграмі виявили низку каналів, у яких цькують дітей
У телеграмі виявили низку каналів, у яких цькують дітей
Громадськість повідомили про канали, в яких відбувається кібербулінг підлітків.

В українському сегменті набули масовості телеграм-канали, що містять у назві російське слово «сущность», у яких жорстоко цькують дітей. Переважно їх створюють у великих містах, але трапляються і в містечках. У містах-мільйонниках може бути відразу по кілька таких каналів. Про це повідомили фактчекери ініціативи «По той бік новин».

Фактчекери проаналізували десятки телеграм-каналів під брендом «Сущность». Вони виявили, що багато з них пов’язані в одну мережу й адмініструються одними й тими ж людьми, проте є й автономні. Більшість їхніх підписників — українські підлітки.

На позір, це — чергові майданчики для онлайн-спілкування підлітків. У них адміністратори каналів викладають фото тієї чи іншої особи начебто для того, щоб підписники публічно висловлювалися, що вони думають про неї.

У телеграмі тенденційно набувають популярності канали, що містять у назві «сущность»

«Насправді все це перетворилося на публічне цькування. Деякі дописи шокують дорослих: "плюньте на неї/нього", "обходьте десятою дорогою", "посилайте на…", "бийте ногами" — це найневинніші заклики, про які ми можемо розповісти, — звертають увагу фактчекери. — Більшість публікацій в цих "сущностях" схожі на помсту друзям та знайомим. Або ж це може бути колективне цькування однокласника чи однокласниці. Якщо хтось хоче образити або підставити когось, йому достатньо надіслати через спеціальний бот фото того/тієї, хто не до вподоби, і розповісти якусь гидоту про нього/неї. Все. Далі вже коментарі зроблять свою справу».

За інформацією дослідників, для цього часто використовують світлини, викладені підлітками у відкритий доступ у соцмережах. Добирають фото, які представляють «жертву» у найневигіднішому вигляді. Ні дописувачі, ні адміністратори таких каналів не відчувають жодної відповідальності, оскільки всі дописи анонімні.

«Щоправда, на деяких телеграм-каналах жертвам пропонують дізнатися, хто їх замовив, та/або видалити допис. Але це вже не безкоштовно, ціна питання — 200–400 гривень. Ніби й небагато, але для дитини може бути відчутно. Що стосується адмінів, то вони заробляють не на сумі, а на кількості наданих послуг, а також на рекламі (вейпів, підліткового одягу, інших телеграм-каналів тощо)», — пояснили фактчекери.

Також дослідники зазначили, що наразі не знайшли прямих доказів того, що виявлена схема є виразом російської інформаційно-психологічної операції і що за каналами стоять російські куратори. Проте впадають у вічі «глибока зануреність в російський культурний, соціальний та інформаційний простір» підлітків, які користуються цими каналами, та їх тотальна російськомовність.

«Важко не помітити певну циклічність: у 2022-му році "Синій кит" повернувся до України (перші згадки датуються 2017 роком), у лютому 2023-го — "ЧВК Редан", у лютому 2024-го — "Сущность" (насправді ще влітку минулого року, проте популярність набув лише зараз). Це може вказувати як на природну зміну трендів і субкультур серед підлітків, так і на штучне підігрівання уваги до цього явища», — зазначили дослідники. 

У проєкті «По той бік новин» повідомили, що вже звернулися по коментар до Кіберполіції, проте наразі відповіді не отримали.

Нагадаємо, для зменшення негативного впливу кібербулінгу на підлітків, а також для інформування батьків про його ознаки та наслідки в Україні запустили інформаційну платформу про кібербулінг. Ініціативу реалізувала громадська організація GoLocal за підтримки e-Governance Academy.

Фото: ілюстративне / «По той бік новин»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду