В Україні триває інформаційна кампанія з протидії насильства над дітьми в інтернеті

В Україні триває інформаційна кампанія з протидії насильства над дітьми в інтернеті

14:20,
8 Травня 2024
918

В Україні триває інформаційна кампанія з протидії насильства над дітьми в інтернеті

14:20,
8 Травня 2024
918
В Україні триває інформаційна кампанія з протидії насильства над дітьми в інтернеті
В Україні триває інформаційна кампанія з протидії насильства над дітьми в інтернеті
Для батьків створили покроковий план, як діяти у випадку, якщо дитина зіштовхнулася з вимагачами «нюдсів».

Провідна в Україні громадська організація, що розвиває захист дітей від онлайн-загроз #Stop_sexтинг представила покроковий план для батьків, як діяти, у разі якщо дитина зіштовхнулася у мережі з вимагачами порнографічних зображень або відео. Про це MediaSapiens повідомили в організації.

«Дослідження, проведене серед дітей в Україні, показало, що майже 15% опитаних отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото. Щоб отримати такі фото або відео — злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства з дитиною в мережі. Саме тому важливо вчити дітей про існування таких ризиків в інтернеті, про те, куди звертатися про допомогу та як протистояти вимаганням», — розповіли у #Stop_sexтингу.

Фахівці нагадують, що ніхто не має права вимагати у дитини такий контент. Одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження караються за ст. 301-1 Кримінального кодексу України з позбавлення волі до 12 років.

«Пам’ятайте, якщо матеріали інтимного характеру були надіслані самостійно — винуватцем є той, хто їх вимагає та зберігає. Будь-хто може зазнати сексуального вимагання, тому важливо знати як повідомити про злочин», — звернулися до батьків фахівці.

Як діяти у випадку вимагання «нюдсів» 

З дітьми рекомендують вивчити алгоритм дій для мінімізації негативни наслідків, у випадку якщо вимагання «нюдсів» відбулося:

  • Припинити будь-які контакти з тим, хто шантажує;
  • Нічого не платити, не надсилати додаткові зображення та відео;
  • Зібрати докази: знімки екранів з фото, відео, листуванням;
  • Видалити контент з особистих листувань з тим, хто шантажує;
  • Заблокувати користувача та його профіль;
  • Поскаржтеся адміністрації спільноти на користувача;
  • Звернутися до кіберполіції, яка займатиметься пошуком зловмисника;
  • Завантажити матеріали на платформу  Take it Down для того, щоб зупинити поширення заборонених матеріалів у мережі. Згадуваний сервіс, міжнародний, і нещодавно запрацював в Україні. Він дозволяє анонімно й без завантаження фактичних зображень створити цифровий відбиток фото (хеш), за яким контент може бути заблокований в інтернеті на платформах-партнерах сервісу;
  • Доречно також звернутися на портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми Internet Watch Foundation,  це також допоможе видалити такий контент в інтернеті.

У #Stop_sexтингу відкрили консультаційну лінію 1545 (далі слід обрати «3») — дзвінки на неї безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.

Діти та батьки можуть поговорити з психологом організації конфіденційно та безплатно у телефонному форматі, онлайн або в месенджері телеграм. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму за посиланням.

Фото: скриншот з соціального ролика / #Stop_sexтинг

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду