Розслідувачі виявили низку телеграм-каналів, які заробляють на дитячому і підлітковому булінгу

Розслідувачі виявили низку телеграм-каналів, які заробляють на дитячому і підлітковому булінгу

20:00,
2 Квітня 2024
2842

Розслідувачі виявили низку телеграм-каналів, які заробляють на дитячому і підлітковому булінгу

20:00,
2 Квітня 2024
2842
Розслідувачі виявили низку телеграм-каналів, які заробляють на дитячому і підлітковому булінгу
Розслідувачі виявили низку телеграм-каналів, які заробляють на дитячому і підлітковому булінгу
NGL.media прослідкувало, як кібербулінг шириться в українському сегменті телеграму, скільки це коштує і кому це може бути вигідно.

В українському сегменті телеграму ширяться мережі каналів, що «спеціалізуються» на цькуванні, булінгу дітей та підлітків у мережі. Адміністратори таких анонімних каналів отримують з цього вигоду у вигляді коштів. Про це свідчать результати незалежного журналістського розслідування, проведеного NGL.media.

«У березні дівчинка Дарина П. отримала повідомлення від подруги з посиланням на телеграм-канал “Сущность Львова | 2024”. Коли відкрила посилання, вона побачила стоп-кадр зі свого ролика у TikTok, на якому вона задля жарту п’є воду з пляшки з-під алкоголю. При цьому фото супроводжувалося нецензурним підписом, повідомило NGL.media.  Коли наступного дня дівчинка прийшла до школи, виявилося, що усі її знайомі уже знали про це. На той момент згадуваний телеграм-канал існував уже близько місяця та мав тисячі підписників, у ньому майже щодня публікували десятки фото місцевих підлітків з образливими підписами».

Далі, як уточнило медіа, дівчинка написала адміністратору анонімного телеграм-каналу з проханням видалити образливу публікацію.

«У відповідь той вимагав заплатити 200 грн. Після того, як Дарина перерахувала гроші на його картку, пост справді видалили. Ще за 300 грн адміністратор пообіцяв розкрити їй контакти кривдника — того, хто надіслав її фото з коментарем», ідеться в публікації NGL.media.

Через скарги згадуваний канал у телеграмі був заблокований.

«Схема була проста. Опублікувати будь-що можна було анонімно та безкоштовно. Заробляли адміністратори на видаленні постів та продажі контактів замовника. Ми пишемо в минулому часі, оскільки цей канал уже закрили. Проте сам бізнес нікуди не зник, і у Telegram досі працюють канали і чати з тією ж “бізнес-ідеєю”, сукупна аудиторія яких уже перевищила 55 тис. підписників. Усі вони адмініструються українцями різного соціального статусу — наприклад, піаністом, діючим військовослужбовцем ЗСУ чи комунікаційником, ідеться в публікації. — NGL.media змогли ідентифікувати частину цих людей. Крім того, з достатньою долею ймовірності ми можемо припустити, що реальними кураторами цієї мережі є російські спецслужби».

Журналісти NGL.media з’ясували, що на шкідливу діяльність телеграм-каналів із словом «сущность» у назвах звернула увагу Кіберполіція України, через що вони частково були заблоковані.

«Блокування та зміна назви каналів, ймовірно, пов’язані з діяльністю кіберполіції, яка порушила кримінальну справу щодо однієї з “сущностей” у Дніпрі. Як розповіли в поліції, наприкінці лютого канал “Сущность Днепра | 2024”, який мав понад 8700 підписників, заблокували спільними зусиллями батьки та вчителі», йдеться в публікації.

Після публічного розголосу велика частина телеграм-каналів зі словом «сущность» та прив’язкою до українських міст у назвах мігрували до групи, що називається «Все о тебе Украина: Что о тебе думают». За інформацією розслідувачів, тут зібрані канали Дніпра, Києва, Львова та Одеси, а також новий всеукраїнський чат для цього.

«Журналістка NGL.media протестувала систему розміщення та зняття постів у групі. Тариф для жертв всеукраїнського булінгу єдиний: за видалення посту і за контакти кривдника треба викласти по 200 грн. І головне — від менеджерів “Все о тебе Украина” вона отримала той самий номер картки, який раніше їй дали менеджери львівської “Сущности”».

Розслідувачі змогли знайти відомості про двох осіб, які адміністрували такі канали в месенджері «Телеграм» та вказували номери банківських карток для перерахунку коштів за послуги, які є незаконними в Україні та не відповідають міжнародному законодавству, що охоплює захист прав і свобод неповнолітніх. Номери телефонів цих осіб мають російські міжнародні коди.

«Окрім того, до видалення львівського каналу профіль його менеджера був зареєстрований на російський номер телефону +79059187325. Цей самий номер був контактним для менеджера московського каналу “Сущности”. І головне — тепер цим номером користується менеджер загальноукраїнської групи “Все о тебе Украина: Что о тебе думают”. Колишній менеджер одеського проєкту теж мав російський номер +79318503488», повідомило NGL.media.

Нагадаємо, на початку березня ми писали про те, що в українському сегменті  телеграму виявили канали, що містять у назві російське слово «сущность», у яких цькують дітей.

Додамо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу месенджера «Телеграм» в Україні.

Фото: умовне, користувачка месенджера «Телеграм» / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду