Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію проти Олени Зеленської

Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію проти Олени Зеленської

17:43,
8 Листопада 2023
7554

Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію проти Олени Зеленської

17:43,
8 Листопада 2023
7554
Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію проти Олени Зеленської
Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію проти Олени Зеленської
Ботоферми поширюють у соцмережах фейкові публікації, націлюючись на західну аудиторію.

Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію проти першої леді України Олени Зеленської. Вони створили фальшивий сайт The Intel Drop, з якого поширюють фейкові публікації англійською мовою. В одній із них написано, нібито благодійний фонд Зеленської причетний до торгівлі дітьми. Про це повідомила радниця керівника Офісу президента Дар'я Зарівна у своєму телеграм-каналі.

«Просто зараз росіяни проводять декілька дезінформаційних кампаній. Перша — Росія поширює фейковий матеріал про те, що "Фонд Олени Зеленської виявився замішаним у схемах із торгівлі дітьми". Створили сайт-болванку з текстом, і одночасно із цим підключають ботоферми для розповсюдження його в соцмережах із прицілом на західну аудиторію. Знаходять фотографії наших дітей і пишуть відповідні тексти. Навіть під фото моєї доньки з'явилося», — написала Зарівна.

Також на згаданому сайті поширили фейк про те, що бійці ХАМАСу провели спільні тренування з бійцями українського батальйону «Азов».

«Фактично цей фейк є відповіддю на достовірну інформацію, що терористів ХАМАС тренували "вагнерівці", зокрема, щодо використання цивільних БПЛА для ударів по армії Ізраїлю.

росіяни вирішили дзеркалити, що, мовляв, ХАМАС тренує "Азов". Як завжди, порожня стаття, без жодних фактів. Мабуть, хтось там поставив завдання терміново закидати фейками соцмережі, бо російські вуха надто стирчать за діями ХАМАС», — прокоментувала Зарівна.

На сайті зазначено, що нібито він діє з Рейк'явіка в Ісландії. Проте зареєстрований він був  у вересні 2022 року в Амстердамі.

Нагадаємо, 7 листопада в телеграмі, тіктоку та інших соціальних мережах також поширили підробне відеозвернення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, у якому він нібито закликає населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади».

Як повідомили в Центрі протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України, це відеозвернення не є справжнім. Воно було створене за допомогою технології дипфейк. Першоджерелом відео був телеграм-канал «Радио Труха». Творці дипфейку сфабрикували звукоряд і потім за допомогою комп’ютерів переробили відеозвернення Валерія Залужного, щоб рухи губ відповідали цій звуковій доріжці. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не виступав із таким зверненням і не закликав до військового перевороту.

Уточнимо, Олена Зеленська повідомила про створення фонду у вересні 2022 року. Фонд займається адресною медичною допомогою постраждалим у війні, відновленням медичних та навчальних закладів, наданням гуманітарної допомоги дитячим будинкам сімейного типу.

MediaSapiens проаналізував та розпитав експертів, чому дії окупантів щодо українських дітей є геноцидом. Про це читайте в публікації «Викрадені Росією з України діти: геноцид під прикриттям турботи».

На фото — фейкова стаття з The Intel Drop

Фото: Дар'я Зарівна / телеграм

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду