Шахраї активізували поширення дипфейків з публічними особами в соцмережах

Шахраї активізували поширення дипфейків з публічними особами в соцмережах

15:20,
5 Жовтня 2023
1607

Шахраї активізували поширення дипфейків з публічними особами в соцмережах

15:20,
5 Жовтня 2023
1607
Шахраї активізували поширення дипфейків з публічними особами в соцмережах
Шахраї активізували поширення дипфейків з публічними особами в соцмережах
У фейсбуці та тіктоку заблокували дипфейки з актором Томом Хенксом, ютубером MrBeast і телеведучими ВВС.

У соцмережах почастішали випадки шахрайської реклами з дипфейковими відео, створеними за допомогою штучного інтелекту. Образами для них обирають відомих публічних осіб: жертвами дипфейків з початку жовтня став голлівудський актор Том Хенкс, ютубер, який має найбільше підписників у світі, MrBeast та двоє телеведучих ВВС — Метью Амролівала та Саллі Бандок.

Зокрема, 2 жовтня Том Хенкс в інстаграмі опублікував попередження, що він не давав дозволу та не має жодного відношення до використання його образу в рекламі стоматологічних послуг, яку почали активно поширювати.

Актор висловив своє занепокоєння щодо використання штучного інтелекту в індустрії й наголосив на проблемі цифрових копій акторів. Раніше Хенкс уже заявляв, що штучний інтелект і дипфейки створюють мистецькі та юридичні проблеми.

Зірка ютубу MrBeast, справжнє ім’я якого Джиммі Дональдсон, 3 жовтня поскаржився на шахрайську рекламу в тіктоку, в якій використали його ШІ-версію. У ролику йшлося про те, нібито MrBeast, відомий розіграшами та роздачами подарунків, збирається провести масову роздачу нових iPhone 15 за 2 долари.

«Багато людей отримують цю фальшиву шахрайську рекламу з моїм зображенням… Чи готові соціальні медіаплатформи впоратися зі зростанням кількості фальшивих оголошень зі штучним інтелектом? Це серйозна проблема», — написав він у соцмережі Х з цього приводу.

Тим часом образи зірок BBC Метью Амролівала та Саллі Бандок були використані для шахрайського просування у фейсбуку можливості інвестувати в криптовалюти. На відео журналісти нібито «представляють» Ілона Маска, мільярдера, власника X, та рекламують можливість для інвестицій у криптовалюту, повідомила редакція видання.

Представники ТікТоку та Фейсбуку повідомили BBC, що видалили відео з дипфейками та заблокували шахрайські акаунти.

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного групою науковців під керівництвом докторанта Цюрихського університету Джованні Спітале, засвідчили, що люди вважають твіти, згенеровані штучним інтелектом, більш переконливими, ніж створені людьми. У процесі дослідження виявилося, що люди краще розпізнавали дезінформацію, створену людьми, ніж згенеровану мовною моделлю.

На фото: дипфейк із ютубером MrBeast

Фото: MrBeast/ твітер

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду