Сім користувачів в Х зібрали 1,6 млрд переглядів повідомлень про війну в Ізраїлі

Сім користувачів в Х зібрали 1,6 млрд переглядів повідомлень про війну в Ізраїлі

12:25,
24 Жовтня 2023
1256

Сім користувачів в Х зібрали 1,6 млрд переглядів повідомлень про війну в Ізраїлі

12:25,
24 Жовтня 2023
1256
Сім користувачів в Х зібрали 1,6 млрд переглядів повідомлень про війну в Ізраїлі
Сім користувачів в Х зібрали 1,6 млрд переглядів повідомлень про війну в Ізраїлі
Шість міжнародних медіа зібрали за перші три дні конфлікту в Ізраїлі 112 млн переглядів новин у соцмережі Х.

Дослідники з університету Вашингтона виявили, що сім користувачів соцмережі Х були головним джерелом новин про війну Ізраїлю та ХАМАСу в перші дні військового конфлікту, випереджаючи за охопленням ключові міжнародні медіа. Їхні дописи зібрали 1,6 мільярда переглядів. Частину з цих облікових записів раніше рекламував Ілон Маск. Про це повідомило Gizmodo, посилаючись на звіт дослідницького центру.

Для моніторингу застосували новий підхід, оскільки збір даних із соцмережі через API цього року став платним. Для аналізу дослідники зібрали масив публікацій за ключовими словами «Газа», «Ізраїль», «ХАМАС», які були оприлюднені 7–10 жовтня і зібрали щонайменше 500 лайків. Потім вони перевірили кожен обліковий запис та виявили десять найвпливовіших акаунтів. З цього переліку відсортували офіційний акаунт власника соцмережі Ілона Маска, президента США Джо Байдена та іспаномовний акаунт @AlertaNews24, оскільки зосередилися на англомовних. У звіті відібрані облікові записи назвали «новою елітою соцмережі Х».

Згідно зі звітом, усі сім згадуваних користувачів мають верифіковані акаунти. При цьому три із них мають репутацію таких, що публікували дезінформацію: @sentdefender, @spectatorindex і @WarMonitors.

Однак дослідники вважають, що окрім дезінформації, ширшою проблемою є питання про те, що вважається «новинами» в сучасному ландшафті соціальних мереж.

«Є дійсно два різні бачення того, яким має бути середовище новин. Наш звіт показує, що одне з цих бачень стало домінувати на X», — прокоментував науковий співробітник Вашингтонського університету та провідний автор звіту Майк Колфілд.

«Наше відчуття, яке, на мою думку, підтверджується кількістю людей, котрі стежать за традиційними джерелами новин, полягає в тому, що це не те бачення, яке мали багато користувачів X під час реєстрації», — додав він.

Облікові записи медіа BBC, CNN, New York Times і Reuters у соцмережі Х мають 298,1 мільйона підписників — майже в 100 разів більше, ніж сім акаунтів «нової еліти», у яких загалом 3,2 мільйона підписників. Проте згадані медіа отримали 112 мільйонів переглядів новин про Ізраїль та ХАМАС за перші три дні конфлікту. Тим часом згадувані акаунти набрали 1,6 мільярда переглядів. Один із них — @Мisegrad24 — зібрав 370 мільйонів переглядів.

@Visegrad24 у 2020 році створив польський піарник Стефан Томпсон. Акаунт став відомим після твітів про російське військове вторгнення в Україну. Тепер Стефан Томпсон, як він зазначив Gizmodo, збирається запустити медіакомпанію з командою журналістів, щоб розвивати успіх @Visegrad24.

Лише @MarioNawfal і @WarMonitors з переліку «нова еліта Х» вказують джерела, звідки вони отримують новини. Решта ж користуються тим, що алгоритм X знижує статус публікацій, які містять посилання на інші вебсайти.

Крім того з’ясувалося, що додатковим чинником успіху цих акаунтів стали дії самого Ілона Маска. Мільярдер рекомендував користувачам стежити за @sentdefender і @warmonitors для відстеження ситуації в Ізраїлі, незважаючи на те, що обох раніше звинувачували в поширенні дезінформації.

«Є всі ознаки того, що (Маск. — Ред.) намагається побудувати саме таку екосистему новин, — сказав Колфілд. — Я не думаю, що це якийсь секретний план. Я думаю, що якби ви запитали Маска про це, він, мабуть, відповів би, що новини мають бути саме такими — більш необробленими, більш нефільтрованими, з меншою кількістю посилань на довші статті».

Нагадаємо, дослідник теорій змов Майк Ротшильд, який відстежує вірусне поширення фейків у соцмережах, назвав атаку ХАМАСу на Ізраїль «першим справжнім випробуванням для твітеру версії Ілона Маска» і констатував, що воно «з тріском провалилося».

Фото: Center for an Informed Public at University of Washington

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду