Соцмережі вперше отримали лідерство в розподілі глобального трафіку на новинні сайти, — Digital News Report

Соцмережі вперше отримали лідерство в розподілі глобального трафіку на новинні сайти, — Digital News Report

19:30,
19 Червня 2023
1852

Соцмережі вперше отримали лідерство в розподілі глобального трафіку на новинні сайти, — Digital News Report

19:30,
19 Червня 2023
1852
Соцмережі вперше отримали лідерство в розподілі глобального трафіку на новинні сайти, — Digital News Report
Соцмережі вперше отримали лідерство в розподілі глобального трафіку на новинні сайти, — Digital News Report
Соцмережі стали головним джерелом новин для молодої аудиторії в більшості регіонів світу, за винятком північноєвропейського.

Упродовж декількох років трохи менше половини глобального онлайн-трафіку на новинні сайти припадало на Google і Facebook. Станом на 2023 рік, уперше за п’ять останніх років, зафіксовано домінування соціальних мереж, які забезпечили 30% трафіку, над прямим доступом, на який припало 22% глобального трафіку. Про це йдеться в дослідженні Digital News Report від Reuters Institute.

Дослідники уточнили, що це середні показники, а між країнами та регіонами залишаються істотні відмінності.

На північноєвропейських ринках новинні бренди все ще мають міцні прямі зв’язки зі споживачами інформації через свої сайти. На противагу цьому, в деяких частинах Азії, Латинської Америки та Африки соцмережі стали найважливішим каналом інформації. На інших ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, таких як Японія та Корея, портали Naver і Yahoo! є основними точками доступу до новинного контенту, тоді як в Індії та Індонезії мобільні агрегатори новин відіграють домінантну роль.

Дослідники зафіксували значні відмінності у виборі джерела доступу до новин за віковими групами.

«Майже в кожному регіоні ми виявляємо, що молоді користувачі рідше переходитимуть безпосередньо на новинний сайт чи програму та частіше користуватимуться соціальними мережами чи іншими посередниками», — зазначено в дослідженні.

Приміром, у Великій Британії  41% людей у віці 18–24 років вважають соціальні медіа своїм основним джерелом новин, з 2015 року їх частка зросла на 23%.

Дослідники зафіксували зменшення актуальності Facebook як джерела новин для всіх вікових груп з 57% у 2017 році до 49% у 2023 році. Охоплення у Twitter залишилося на рівні 22%. Тим часом зафіксували ріст уваги до новинного контенту в останній рік в Instagram — на 2%, TikTok — 3%, Telegram — 5%. При цьому забезпечила його саме молода аудиторія.

Аналітики простежили, що саме аудиторія людей віком до 25 років спершу переключила увагу з Facebook на Instagram і Snapchat, а далі на TikTok. Суперечливий додаток, що належить Китаю, випередив Twitter та Snapchat завдяки цій групі і тепер має таке саме охоплення, як і сам Facebook, — 38%. Інші мережі, такі як Discord (15%) і Twitch (12%), також ширше використовуються цією демографічною групою.

Вперше у межах дослідження проаналізували, яка тематика новин є затребуваною й очікуваною у тій чи іншій соцмережі. З’ясувалося, що користувачі Twitter більш схильні звертати увагу на новини політики та бізнесу, ніж користувачі інших мереж. Тим часом користувачі TikTok, Instagram і Facebook дещо частіше споживають сатиру та меми, пов’язані з новинами.

«Також вражає амбівалентність і, можливо, втома від війни в Україні в усіх мережах. Незважаючи на важливість теми, ми бачимо нижчий рівень уваги порівняно з веселими новинами, національною політикою чи навіть новинами про бізнес та економіку. Незрозуміло, чи це пов’язано зі зниженням інтересу до загального, алгоритмічними упередженнями чи поєднанням того й іншого», — зазначено в дослідженні.

Починаючи з 2016 року, значно зменшилася частка людей, задоволених тим, як алгоритми соцмереж добирають для них новинний контент. Водночас частка людей, які були цим незадоволені, не зменшилася.

Також користувачі занепокоєні тим, що «надмірно персоналізовані» новини можуть призвести до втрати важливої інформації та різноманіття точок зору.

Побоювання громадськості щодо неправдивої інформації та дезінформації залишаються високими, попри зміни ролі платформ і появу нових соцмереж. 56% опитаних висловили занепокоєння щодо розрізнення справжніх і фейкових новин в інтернеті. Серед тих, хто спирається на соцмережі як на основне джерело новин, це занепокоєння поділяє 64% опитаних.

Фото: Reuters Institute, Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду