ЦЕДЕМ просить медійників повідомляти про випадки блокування їхнього контенту в соцмережах

ЦЕДЕМ просить медійників повідомляти про випадки блокування їхнього контенту в соцмережах

17:16,
31 Травня 2023
1892

ЦЕДЕМ просить медійників повідомляти про випадки блокування їхнього контенту в соцмережах

17:16,
31 Травня 2023
1892
ЦЕДЕМ просить медійників повідомляти про випадки блокування їхнього контенту в соцмережах
ЦЕДЕМ просить медійників повідомляти про випадки блокування їхнього контенту в соцмережах
Центр хоче запропонувати корпорації Meta змінити правила модерації контенту, які підходитимуть для воєнного часу.

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) стурбований тим, як часто соцмережі блокують контент українських медіа про війну нібито через правила спільноти, і просить медійників надсилати інформацію про блокування їхніх матеріалів. Спеціалісти ЦЕДЕМ на основі цих повідомлень напрацюють пропозиції щодо зміни правил соцмереж і звернуться з ними до корпорації Meta.

Ідеться про те, що регіональні та національні редакції українських медіа регулярно стикаються з блокуванням своїх постів у фейсбуці, інстаграмі та ютубі про перебіг російського вторгнення в Україну з 24 лютого 2022 року.  

«Небезпека полягає в тому, що блокування, яке накладає Facebook на новину про війну на офіційній сторінці медіа, становить охолоджуючий ефект свободі слова та загрозу для тих людей, які дивляться, читають чи слухають це медіа, оскільки можуть залишитися в критичні моменти без життєво важливої інформації. Йдеться про чверть українців, які, користуючись соцмережами, отримують новини із Facebook та Instagram», — повідомив ЦЕДЕМ у листі до MediaSapiens. 

Річ у тому, що блокування постів відбувається, зокрема, й через те, що в соціальних мережах діють правила модерації контенту, розроблені лише для мирного часу, в якому немає насильства, бойових дій та воєнних злочинів. Але українці уже другий рік живуть в умовах, де все це присутнє, тому існує потреба виробити інші правила модерації контенту, які підходять для воєнного часу. 

«Звертаємось до всіх редакцій, які зіштовхнулися із накладення обмежень на свій контент у соцмережах, повідомляти про це в ЦЕДЕМ, — наголосив Ігор Розкладай, заступник директора ЦЕДЕМ. — Ми розпочали велику роботу зі збору і аналізу випадків блокування контенту журналістів, фоторепортерів та всіх представників медіаспільноти, які інформують українців про перебіг війни».

Відтак ЦЕДЕМ збере і проаналізує заблоковані соцмережами публікації українських медійників і на їх основі розробить рекомендації щодо того, які мають бути правила для контенту в умовах війни. З цими рекомендаціями Центр звернеться до власників соцмереж, насамперед до корпорації Meta (платформи Facebook, Instagram, WhatsApp), де пости блокують зазвичай найчастіше.

Медійників просять надсилати на електронну пошту sn@cedem.org.ua повідомлення і про всі випадки блокування з початку повномасштабного вторгнення, вказавши при цьому посилання на профіль, контент якого заблокували, та надавши скриншоти повідомлень від служби підтримки щодо проблемного контенту. 

Перевірити наявність старих блокувань можна, зокрема, так:

  1. У фейсбуку: 
  • Для персональних профілів чи публічних сторінок за шляхом: Допомога та підтримка — Повідомлення від служби підтримки — Ваші сповіщення, або перейшовши за лінком.
  • Для груп — за шляхом: Інструменти адміністратора — Якість групи, або за лінком: https://www.facebook.com/groups/НАЗВА_ГРУПИ/group_quality 
  1. В інстаграмі — у додатку натиснувши на три риски у правому верхньому куті профілю, а потім: Налаштування та конфіденційність — Допомога — Статус облікового запису.

Нагадаємо, у березні представники корпорації Meta запевнили, що український контент в Instagram та Facebook не модерують у Росії, а дописи в соцмережах не видаляють лише через скарги.

Фото: dlxmedia.hu / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду