Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну

Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну

18:55,
3 Липня 2023
3318

Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну

18:55,
3 Липня 2023
3318
Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну
Facebook заблокував допис Ірени Карпи про Вікторію Амеліну
Адміністрація Facebook вказала на «мову ворожнечі», якої в дописі не було.

Допис української письменниці Ірени Карпи в соцмережі Facebook про її подругу, письменницю Вікторію Амеліну, яка загинула внаслідок російського ворожого обстрілу Краматорська, здійсненого 27 червня, адміністрація соцмережі заблокувала, ідентифікувавши в ньому нібито «мову ворожнечі». Ірена Карпа оприлюднила скриншот блокування та виклала наново свій допис.

У дописі Ірени Карпи вона максимально толерантно описує свої почуття та переживання з приводу втрати Вікторії Амеліної, з якою підтримувала дружні взаємини і яку чекала на річну резиденцію у Франції, сподіваючись на більш тісне письменницьке спілкування. Жодної агресивної, негативно забарвленої лексики допис не містить.

У коментарях до допису, опублікованого замість заблокованого, Ірена Карпа повідомила, що поскаржилася в техпідтримку Facebook на неадекватне блокування.

«Я його (механізм оскарження. — Ред) задіюю. Мені щоразу відмовляють», — зазначила вона.

Частина дописувачів висловили припущення, що така ситуація є наслідком активності російських та проросійських ботів, які масово вдаються до скарг на українські дописи від рейтингових у соцмережі авторів.

«Російська ботоферма пише скарги на ці пости, особливо, в тих хто, має багато підписників — по їх пропаганді вбито два генерала і 50 офіцерів в Краматорську, а не українська письменниця, вони дуже активно в себе пропихають версію про генералів і блокують всю правду, як можуть», — зокрема прокоментувала Олена Захарченко з «Центру контентаналізу».

Тим часом керівниця Українського інституту книги Олександра Коваль порадила розповісти про цю ситуацію у міжнародному ПЕН.

«Я думаю, що треба поскаржитися в PEN International PEN America і попросити їх втрутитися. В наших спогадах про Віку нема закликів вбивати росписьменників», — написала вона.

Редакція MediaSapiens звернулася по коментар до Facebook з приводу цієї ситуації та очікує на відповідь.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні ім. Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня. Вікторія вечеряла з делегацією колумбійських журналістів та письменників у ресторані Ria Lounge у центрі міста, коли російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі.

Прощання із загиблою під час обстрілу Краматорська письменницею Вікторією Амеліною у Києві відбудеться завтра, 4 липня, о 12:00 у Михайлівському золотоверхому соборі.

Чин похорону проведуть 5 липня о 15:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла у Львові. Поховають письменницю на Личаківському цвинтарі.

Як відомо, дебютний роман Вікторії Амеліної «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» вийшов 2014 року. Книга ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року — 2014», наступного року була перевидана і ввійшла до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, з командою якої вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Про те, з якими проблемами модерації найчастіше стикаються українські громадяни, читайте у публікації «Модерація під час війни: за що соцмережі видаляють дописи українців».

 Фото: Ірена Карпа / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван Сімочкін
00:22 / 04.07.2023
Захищати наших громадян від рашистської цензури Цукерберга треба було починати ще у 2014. До речі, якщо казати, чим я був незадоволений командой Порошенка, так ось тим, що за його часи НІЧОГО не було зроблено для нашого захисту від лубянської інформ-агентури в тому числі в офісах фейсбука. Ця інформ-агентура Лубянки Пороха і зжерла, вона і породила Зелену буратіну.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду