Запустили спеціальну платформу для оскарження блокувань сторінок медіа в соцмережах

Запустили спеціальну платформу для оскарження блокувань сторінок медіа в соцмережах

17:40,
27 Листопада 2023
1037

Запустили спеціальну платформу для оскарження блокувань сторінок медіа в соцмережах

17:40,
27 Листопада 2023
1037
Запустили спеціальну платформу для оскарження блокувань сторінок медіа в соцмережах
Запустили спеціальну платформу для оскарження блокувань сторінок медіа в соцмережах
Проєкт пілотується в Україні.

Українські медіа отримали доступ до механізму для оскарження незаслужених, на їхню думку, обмежень на соціальних платформах компанії Meta на спеціальній платформі Tech and Journalism Crisis and Emergency Mechanism. З українського боку роботу T&JM координує громадська організація «Львівський медіафорум».

Платформу T&JM створила міжнародна організація Global Forum for Media Development. Про її запуск оголосили 26 листопада на сесії «Сталість підтримки українських медіа» в межах конференції Re:Cover у Кракові.

Механізмом можуть користуватися українські медіа, якщо їхню сторінку у фейсбуці або інстаграмі:

  • видалили, заблокували або обмежили доступ до неї;
  • позначили хибним попередженням;
  • відправили в «тіньовий бан»;
  • безпідставно вилучили публікацію тощо.

Залежно від типу проблеми адміністратор T&JM або підкаже заявнику доступний спосіб її розв’язання в межах платформи, або передасть кейс модераторам платформи для оперативного розгляду.

Механізмом можна скористатись, заповнивши заявку на сайті.

«Зараз, коли Україна боронить свою свободу від російського збройного вторгнення, яке супроводжується інформаційною війною, для українських медіа життєво важливо зберігати зв’язок зі своєю аудиторією, особливо в соціальних мережах. Ми впевнені, що T&JM допоможе зберегти й посилити цей зв’язок. Ми також сподіваємось, що це стане стимулом для медіа ретельніше вивчати правила соціальних платформ і серйозніше ставитися до необхідності їх дотримуватись», прокоментувала керівниця «Львівського медіафоруму» Ольга Мирович.

Для формування списку медіа, чиї запити надсилатимуть платформі без додаткової верифікації, GFMD і «Львівський медіафорум» ініціювали створення коаліції українських громадських організацій, які мають експертизу у сфері медіа. До неї ввійшли «Львівський медіафорум», Центр демократії та верховного права (ЦЕДEM), Інститут масової інформації, «Детектор медіа», Громадянська мережа «Опора», StopFake, Лабораторія цифрової безпеки, Фонд розвитку ЗМІ, «Інтерньюз Україна».

Коаліція співпрацюватиме, щоб допомагати ЗМІ в навігації та ескалації значних інцидентів модерації з основними технологічними платформами. Творці T&JM розраховують, що дані, зібрані в ході роботи механізму, будуть використані для адвокації системних змін у політиках технологічних платформ.

«T&JM для України є пілотним; у майбутньому, проаналізувавши дієвість і потенціал механізму, має намір поширити його на інші країни. Використання T&JM є добровільним, не звільняє від модерації й не гарантує, що проблема буде розв’язана на користь медіа. Однак це додатковий шанс для медіа донести до адміністрації соціальних мереж запити, які, як свідчить практика, часто залишаються без відповіді», зазначено у повідомленні.

«Більшість скарг на обмеження, блокування чи видалення сторінок або контенту в соцмережах "розглядається" без участі живих людей — це робить штучний інтелект. Тому часто оскаржити несправедливі рішення не вдається. GFMD має прямий зв’язок із адміністрацією «Фейсбука» та «Інстаграм», і адміністрація погодилась у відповідь на запити T&JM передавати кейси на людську модерацію», — прокоментував MediaSapiens креативний директор ГО «Львівський медіафорум» Отар Довженко.

За його словами, отримавши запит від медіа, GFMD перевіряє, чи це медіа є у списку верифікованих — тих, чиї запити слід відправляти відразу; якщо у списку такого медіа немає, іноземні колеги питатимуть представників української коаліції, чи варто допомагати цьому медіа. Завдяки цій процедурі механізмом не зможуть скористатись сайти-сміттярки, російські пропагандисти і тому подібні. Завдання коаліції — адмініструвати список, вносячи в нього всіх гідних і перевіряючи, чи не потрапили туди випадково токсичні медіа.

«Ми сподіваємось, що це працюватиме швидко і в межах однієї доби ми зможемо передати запит медіа на модерацію або пояснити заявникам, якими інструментами платформи вони можуть скористатись, аби розв’язати проблему самотужки», — сказав Отар Довженко.

Нагадаємо, у жовтні фейсбук тимчасово блокував сторінку Укрінформу через новину про ХАМАС.

Фото: «Львівський медіафорум»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду