Геббельс, Трамп та Facebook. Наглядова рада Meta не підтримує більше третини рішень про видалення контенту в соцмережах

Геббельс, Трамп та Facebook. Наглядова рада Meta не підтримує більше третини рішень про видалення контенту в соцмережах

10:28,
1 Липня 2022
1830

Геббельс, Трамп та Facebook. Наглядова рада Meta не підтримує більше третини рішень про видалення контенту в соцмережах

10:28,
1 Липня 2022
1830
Геббельс, Трамп та Facebook. Наглядова рада Meta не підтримує більше третини рішень про видалення контенту в соцмережах
Геббельс, Трамп та Facebook. Наглядова рада Meta не підтримує більше третини рішень про видалення контенту в соцмережах
Перший щорічний звіт охоплює період з жовтня 2020 року, коли орган нагляду почав приймати оскарження користувачів Facebook та Instagram, по грудень 2021 року.

За звітний період користувачі відправили наглядовій раді понад 1,1 мільйона запитів на незалежну перевірку рішень Meta щодо модерації контенту у Facebook та Instagram. Про це йдеться у звіті наглядової ради компанії Meta. У середньому з жовтня 2020 року по грудень 2021 року рада отримувала 2649 справ на день.

У 94% звернень були запити користувачів на відновлення контенту у Facebook або Instagram, тоді як у 6% звернень просили про видалення контенту із платформ. Нагадаємо, таку можливість користувачі отримали у квітні 2021 року. Сама компанія Meta також передала наглядовій раді 47 справ, які визнала «значними та складними».

Як повідомляється у звіті, більшість постів (8 із 10) були видалені Meta за порушення правил щодо цькування, мови ворожнечі або закликів до насильства та підбурювання до нього.

З усієї маси звернень Комітет з вибору справ наглядової ради відібрав 278 справ, які відображали найбільш важливі та повторювані проблеми. Справи стосувалися понад 70 країн — «від Фіджі до Чаду, Тринідаду та Тобаго». Контент, щодо якого вели розгляд, був створений 38 мовами. До остаточного списку увійшло 130 справ, з яких у 51 випадку Meta одразу визнала, що її початкове рішення було невірним. «Хоча це лише невелика вибірка і Рада навмисно шукає складні справи, викликає занепокоєння той факт, що трохи менш, ніж у 4 з 10 включених до остаточного списку справ, Meta визнала своє рішення невірним. Така висока частота помилок порушує ширші питання, що стосуються як точності модерації контенту в Meta, так і процесу оскарження, який Meta застосовує до того, як справи потрапляють до Ради», — йдеться у звіті.

Після розгляду справ наглядова рада компанії опублікувала рішення щодо 20 з них (16 — від користувачів і 4 — від Meta). У 14 випадках рішення Meta було скасовано, а у 6 випадках — підтримано. У більшості справ йшлося про контент у Facebook (17 випадків) і лише у 3 випадках — в Instagram.

Серед справ, дії Meta щодо яких були визнані неправомірними, є ситуація, коли було видалено цитату англійською мовою, що приписується Йозефу Геббельсу. Підставою для видалення назвали порушення норми спільноти Facebook, що мають стосунок до небезпечних осіб та організацій. Розглянувши цю справу, наглядова рада встановила, що оскільки цитата не підтримує ідеологію нацистської партії чи акти ненависті та насильства цього режиму, вона не порушує й цю норму спільноти Facebook.

Серед справ, де рада визнала дії Meta правомірними, є, наприклад, факт видалення російськомовної публікації, в якій на адресу азербайджанців використовуються образливі слова, а також стверджується, що у них «немає історії у порівнянні з вірменами». «Видалення публікації в даному контексті відповідало зобов'язанням Meta у сфері прав людини», — заявили у наглядовій раді.

Також рада частково підтримала рішення компанії Meta про блокування облікового запису у Facebook колишнього президента США Дональда Трампа. Рада визнала правомірною таку реакцію компанії у відповідь на пости Трампа про штурм Капітолія у січні 2021 року. Однак закликала скасувати рішення щодо блокування облікових записів Трампа на «невизначений термін». Як йдеться у звіті, Meta відреагувала на рішення ради та скорегувала терміни блокування. Наразі оголошено про нове блокування облікових записів Трампа на два роки, починаючи з 7 січня 2021 року.

Наглядова рада Meta — незалежна організація, юридично та фінансово відокремлена від компанії. Рада здійснює незалежну перевірку модерації контенту Meta та ухвалює обов'язкові до виконання рішення щодо найскладніших питань. Статут організації було опубліковано у вересні 2019 року.

Члени наглядової ради Meta — представники різних етносоціальних груп, які мають досвід роботи з питаннями, пов'язаними з правами людини. Серед них є вчені, керівники громадських організацій, колишні судді, представники ООН та регіональних органів з прав людини. Члени ради жили у 27 країнах, говорять як мінімум 29 мовами, у рівній кількості представлені чоловіки та жінки.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що колишній президент США Дональд Трамп подав колективні позови проти IT-гігантів Facebook, Twitter і Google, а також їхніх генеральних директорів у зв'язку із блокуванням його акаунтів. Але суд відхилив позов Трампа про заборону Twitter.

Фото: The New York Times

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
22:37 / 03.07.2022
Відстой, вся та ваша Meta.Жалієшся на фальшиву сторінку, реакції нуль, а профіль відомої людини з 30 тис, в один день можуть видалити
Ігор
12:57 / 01.07.2022
Треба максимально прибрати цензуру, яка тільки шкодить. Показувати/говорити про себе треба справами, ані базіканням. У природі падальників, які з'їдають нездатних подбати про себе та місце свого існування, називають санітарами - ніхто не звинувачує гієн, шакалів, койотів, ..., які виконують свої природні функції. Бо зараз ми виховуємо корумпованих негідників, які живуть чужими здобутками. Це правильно, коли будь-яка країна, чиї діди були наглядачами у концтаборах-ГУЛАГах, проводили репресії, влаштовували голодомор, працювали поліцаями, може спровокувати корупційний/олігархічний/брехливий/шахрайський/цинічний ... сморід і привабити падальників, буде отримувати нескінченні гроші для розпилу? Зараз на кордонах, їх нащадки, не пропускають тих, хто прагне працювати. А тільки в Польщі пів мільйона мажорів призовного віку опинились зовсім випадково. Виховуємо якихось самозакоханих паразитів, світового масштабу, які 30 або 100 (з 1919 року) років будуть харчуватись за рахунок інших. Дбати про мову і дбати про державу – це дві великих різниці.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду