Meta відмовилася блокувати Facebook та Instagram у Росії, однак вжила інших заходів

Meta відмовилася блокувати Facebook та Instagram у Росії, однак вжила інших заходів

11:10,
28 Лютого 2022
8025

Meta відмовилася блокувати Facebook та Instagram у Росії, однак вжила інших заходів

11:10,
28 Лютого 2022
8025
Meta відмовилася блокувати Facebook та Instagram у Росії, однак вжила інших заходів
Meta відмовилася блокувати Facebook та Instagram у Росії, однак вжила інших заходів
Автори:
Компанія каже, що вживає «широких заходів для боротьби з поширенням неправдивої інформації на сервісах».

Віцепрезидент Meta Нік Клегг заявив, що компанія не планує відключати соціальні мережі Facebook та Instagram у Росії.

«Українці також запропонували закрити доступ до Facebook та Instagram в Росії. Проте люди в Росії використовують Facebook та Instagram для протесту та організації проти війни та як джерело незалежної інформації, — сказав Клегг. — Звичайні росіяни використовують програми Meta для самовираження та організації дій. Ми хочемо, щоб вони продовжували доносити свій голос, ділитися тим, що відбувається, і організовувати через Facebook, Instagram, WhatsApp та Messenger».

Натомість Meta вжила інших заходів:

  • створила центр спеціальних операцій, у якому працюють експерти, у тому числі носії української та російської мов, які цілодобово стежать за платформою;
  • запустили функцію «Закритий профіль»;
  • запустили «Списки Друзів»: компанія тимчасово заблокувала можливість переглядати та шукати списки друзів в Україні з метою захисту користувачів;
  • запустили сповіщення про забезпечення конфіденційності і безпеки в Instagram: соцмережа надсилає всім користувачам в Україні сповіщення зверху стрічки про конфіденційність та безпеку облікового запису, нагадує перевірити налаштування, щоб зробити облікові записи приватними тощо;
  • розширили інструменти конфіденційності та безпеки в Messenger: наприклад, швидке розгортання сповіщення про знімки екрану та зникаючі повідомлення в наскрізних зашифрованих чатах;
  • безпечний обмін повідомленнями в WhatsApp:​​ окрім захисту повідомлень та дзвінків наскрізним шифруванням, користувачі можуть використовувати функцію «перегляд один раз» для відправки фотографій або відео, які зникають після перегляду, а також «режим зникнення» для автоматичного видалення всіх нових чатів через 24 години.

Окрім цього, компанія каже, що вживає «широких заходів для боротьби з поширенням неправдивої інформації на сервісах і продовжуємо консультуватись в справі цього з зовнішніми експертами». Facebook також розширив можливості фактчекерів для перевірки інформації українською та російською мовами у всьому регіоні та працюємо над наданням додаткової фінансової підтримки українським партнерам, котрі займаються перевіркою фактів.

«Ми попереджаємо користувачів у регіоні, коли вони намагаються поділитися деякими зображеннями, пов’язаними з війною, які, на думку нашої системи, мають більш ніж річну давність, щоб люди мали більше інформації про застарілі або оманливі зображення, які можуть бути вирвані з контексту, — йдеться в повідомленні. — Ми також надаємо людям більше інформації, щоб вони могли вирішувати, що читати, чому довіряти і чим ділитися, додаючи попереджувальні помітки на контент, який сторонні фактчекери оцінили як неправдивий, і застосовуючи спеціальні помітки до ЗМІ контрольованих державою».

Сторінки, групи, акаунти та домени Facebook, які неодноразово діляться неправдивою інформацією, отримають додаткові санкції — їх видалятимуть з рекомендацій і показуватимуть їхній контент нижче в стрічці.

Компанія також вирішила заборонити рекламу в російських державних ЗМІ і демонетизуємо їх акаунти, додавати примітки на російські державні ЗМІ та відхилили наказ російської влади припинити маркування контенту, розміщеного в Facebook чотирма російськими державними ЗМІ.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до компаній Apple, Google, YouTube, Meta та Netflix, а також PayPal та Rakuten (Viber) з проханням заблокувати свої сервіси та перестати надавати послуги росіянам. Він також закликав американського бізнесмена, засновника компанії SpaceX та генерального директора компанії Tesla Ілона Маска надати Україні доступ до супутникового інтернету, а саме: забезпечити станціями Starlink. Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету Starlink, його можна буде використовувати в цивільних та військових цілях.

Своєю чергою, Google призупинив монетизацію деяких російських каналів на YouTube, зокрема, RT, та обмежив перегляд контенту каналів з РФ. Twitter посилив боротьбу з фейками та маніпуляціями на платформі та заблокувала можливість реєструвати акаунти в Росії. У Facebook запустили для українців додаткову функцію, за допомогою якої можна закрити свої облікові записи — це має забезпечити додатковий рівень конфіденційності та безпеки. Meta Platforms Inc заборонила російським державним ЗМІ розміщувати рекламу у Facebook та монетизувати контент на своїй платформі в будь-якій точці світу, а Instagram почав маркувати акаунти та пости російських державних ЗМІ. Крім того, Меtа заблокувала на території України фейсбук пропагандиста Анатолія Шарія.

Фото: Dima Solomin / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду