Instagram приховає підписки користувачів з України та Росії

Instagram приховає підписки користувачів з України та Росії

11:10,
9 Березня 2022
12318

Instagram приховає підписки користувачів з України та Росії

11:10,
9 Березня 2022
12318
Instagram приховає підписки користувачів з України та Росії
Instagram приховає підписки користувачів з України та Росії
Автори:
Соцмережа також бореться з прокремлівськими ЗМІ та не показує українським користувачам профілі деяких російських діячів, на яких наклали санкції та які підтримують дії Путіна.

Корпорація Meta 8 березня повідомила, що соціальна мережа Instagram приховає інформацію про підписки та спільних підписників в українських та російських користувачів. Це зробили для того, щоб «гарантувати безпеку людей в Україні та Росії й зменшити поширення дезінформації».

«Це означає, що люди, які стежать за приватними обліковими записами в Україні та Росії, більше не зможуть бачити, на кого підписані ці облікові записи або хто підписаний на них. Ми також не показуємо ці облікові записи у списках підписників, серед підписників інших людей або у функції "взаємних підписок"», — сказали в Instagram та додали, що видалили інструменти: «Ваша активність» та «Завантаження вашої інформації» для облікових записів в Україні та Росії.

Соцмережа також не показує українським користувачам профілі деяких російських діячів, на яких наклали санкції, які підтримують дії Володимира Путіна та війну проти України.

Наприклад, для українських користувачів обмежили доступ до акаунтів керівниці російського пропагандистського каналу RT Маргарити Симоньян, директора російськомовної служби RT Антона Красовського, російської пропагандистки та телеведучої Тіни Канделакі, російського пропагандиста та телеведучого Володимира Соловйова, російських співаків Тіматі, Миколи Баскова та Олега Газманова.

Натомість облікові записи російських ведучих Ксенії Собчак та Максима Галкіна, які виступили проти російського вторгнення в Україну, — доступні.

Крім того, Instagram почине показувати нижче в панелі Stories, які містять посилання на російські державні ЗМІ. Ці Stories позначатимуть, щоб користувачі знали, що посилання ведуть на ЗМІ, контрольовані російською державою.

«Ці зміни є доповненням до кроків, які ми вже вжили, щоб контент з облікових записів, якими керують російські державні ЗМІ, було важче знайти в Instagram, а також забезпечити більшу прозорість, якщо люди намагатимуться поділитися контентом із цих облікових записів, — сказали в соцмережі. — Ми знижуємо рейтинг публікацій з російських державних ЗМІ у стрічці та розміщуємо їх нижче в панелі Stories. Ми також показуємо людям сповіщення, перш ніж вони роблять репост з цих облікових записів у своїх історіях».

Ще Instagram вирішив ускладнити пошук облікових записів, які поширюють публікації російських контрольованих державою ЗМІ, у Explore та Reels. А на запит уряду Британії Facebook обмежив доступ до RT та Sputnik у країні.

Раніше через напад Росії на Україну Instagram почав маркувати акаунти та пости російських державних ЗМІ. Під акаунтами та постами російських державних ЗМІ  в соцмережі Instagram з’явився надпис «Це видання знаходиться під контролем держави Росія». Такі надписи з'явилися на сторінках ТАСС, РІА Новини, RT, Lenta.ru, Sputnik, «Вечірній Ургант» та інші. Також Instagram припинив видавати ці акаунти в стрічки. Окрім цього, Google призупинив монетизацію деяких російських каналів на YouTube, зокрема, RT, та обмежив перегляд контенту каналів з РФ. Twitter посилив боротьбу з фейками та маніпуляціями на платформі та заблокувала можливість реєструвати акаунти в Росії. Meta Platforms Inc заборонила російським державним ЗМІ розміщувати рекламу у Facebook та монетизувати контент на своїй платформі в будь-якій точці світу. Крім того, Меtа заблокувала на території України фейсбук пропагандиста Анатолія Шарія. Водночас компанія відмовилася відключати соціальні мережі Facebook та Instagram у Росії. 4 березня Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter та почала блокувати відеохостинг YouTube. 6 березня китайська соцмережа TikTok тимчасово призупинила роботу в Росії через закон про позбавлення волі за «фейки про російську армію». Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації.

Фото: Deeksha Pahariya / Unsplash, скриншоти 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду