Meta може запровадити платну підписку на фейсбук та інстаграм для європейських користувачів, — WSJ

Meta може запровадити платну підписку на фейсбук та інстаграм для європейських користувачів, — WSJ

11:20,
3 Жовтня 2023
2312

Meta може запровадити платну підписку на фейсбук та інстаграм для європейських користувачів, — WSJ

11:20,
3 Жовтня 2023
2312
Meta може запровадити платну підписку на фейсбук та інстаграм для європейських користувачів, — WSJ
Meta може запровадити платну підписку на фейсбук та інстаграм для європейських користувачів, — WSJ
Користувачі в Євросоюзі зможуть обирати між платною підпискою на соцмережі та безкоштовною, але з персоналізованою рекламою.

Компанія Meta має намір у найближчі місяці впровадити платну підписку для доступу до фейсбуку та інстаграму для європейських користувачів, які не погоджуються переглядати персоналізовану рекламу в безкоштовних версіях програм. Такий план дій компанія представила у вересні Комісії із захисту даних Ірландії та представникам регуляторних органів у Брюсселі, повідомило The Wall Street Journal, посилаючись на джерела, обізнані з ситуацією.

За даними видання, даючи вибір користувачам між продовженням доступу до інстаграму та фейсбуку безкоштовно, але з персоналізованою рекламою, та платним доступом без реклами, компанія намагається забезпечити виконання вимог європейського регламенту про захист даних та закону про цифрові послуги.

Згідно з планом, представленим компанією Meta європейським регуляторам, за доступ до одного облікового запису у фейсбуку чи інстаграмі у вебверсії пропонується стягувати приблизно 10 євро на місяць та близько 6 євро за кожен додатковий пов’язаний обліковий запис. За підписку для мобільних пристроїв плату планують встановити на рівні 13 євро на місяць.

Видання зазначило, що запровадження платної підписки може стати поворотним моментом для компанії. Адже виконавчий директор Meta Марк Цукерберг довго наполягав на тому, що його основні послуги повинні залишатися вільними та підтримуватися рекламою, щоб вони могли бути доступними для людей з будь-яким рівнем доходу.

«Вам не потрібні тисячі доларів, щоб зв’язатися з людьми, які користуються нашими послугами», говорив Марк Цукерберг на конференції у 2018 році.

Щоправда, на тлі тенденції впровадження передплат у Snapchat та X, Meta цього року запропонувала платну послугу верифікації акаунтів Meta Verified за 14,99 долара на місяць.

Поки що не відомо, чи регулятори в Ірландії або Брюсселі визнають такий план відповідним законодавству ЄС, а чи наполягають на тому, щоб Meta пропонувала дешевші або навіть безкоштовні версії програм з оголошеннями, які не персоналізуються на основі цифрової діяльності користувача.

Нагадаємо, влітку Норвезька служба захисту даних тимчасово заборонила компанії Meta показувати користувачам фейсбуку та інстаграму в цій країні персоналізовану рекламу на основі їхньої активності в інтернеті та місця перебування з 4 серпня на три місяці.

Обмеження запровадили після того, як 4 липня Суд Європейського Союзу постановив, що Meta незаконно збирала дані людей, щоб таргетувати на них рекламу без їхньої прямої згоди на основі «законного інтересу» фірми.

Норвезький регулятор з питань даних також заявив 23 серпня в суді, що діяльність Meta Platforms у країні порушує європейські правила приватності даних, і це випадок, що може мати ширші наслідки в Європі. Варто зауважити, що Норвегія не є членом Євросоюзу, але є частиною єдиного європейського ринку.

На фото: логотип Meta

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду