Ректор, холостяк та кіт. Хто такі найуспішніші інстаблогери України

Ректор, холостяк та кіт. Хто такі найуспішніші інстаблогери України

19:00,
5 Лютого 2022
5031

Ректор, холостяк та кіт. Хто такі найуспішніші інстаблогери України

19:00,
5 Лютого 2022
5031
Ректор, холостяк та кіт. Хто такі найуспішніші інстаблогери України
Ректор, холостяк та кіт. Хто такі найуспішніші інстаблогери України
Про що пишуть і як завойовують аудиторію п’ятеро інстаграм-користувачів, які торік без накруток досягли найбільшого успіху.

Сервіс trendHERO опублікував список найуспішніших українських блогерів за приростом підписників в інстаграмі за 2021 рік. Серед лідерів — кіт, ректор національного вишу, учасник телешоу та інші. Парадоксально, але про деяких із них ви можете чути вперше. Тому «Детектор медіа» вирішив розібратися на прикладі першої п’ятірки інфлюенсерів, хто ці люди, чому цікаві аудиторії та як вони використовують популярність.

Рейтинг trendHERO враховував лише акаунти із середнім AQS (показником якості акаунту), тобто такі, які не «нахабно накручували» підписників. Директор із маркетингу сервісу trendHERO Андрій Калашник пояснює: «AQS вираховується за типом аудиторії, проведеними конкурсами, динамікою приросту, рівнем залученості і так далі […] Щоб відсіяти тих, хто дуже нахабно накрутив, — ми поставили межу в 30 AQS. Максимальний AQS — 100».

«Бачите, що люди з Кам’янця-Подільського не становлять більшості серед підписників? Але серед тих, хто лайкає, вони на першому місці. Отакі нюанси вказують на накрутку і теж враховуються в AQS», — доповнює Андрій Калашник.

 

Михайло Поплавський — співочий ректор

Музична творчість і керування київськими вишами давно прославили Поплавського, але останні кілька років «юний орел» ще й активно веде сторінки в соцмережах та намагається бути популярним серед молоді.

Михайло Поплавський 28 років керує державним Київським національним університетом культури і мистецтв, а приватним Київським університетом культури — 20. Останній діяв за сірою схемою: студентів три роки навчали в себе, а згодом переводили у КНУКіМ, щоб ті отримали державний диплом. За цей час Поплавський пережив звільнення й повернення у виш, декілька разів оголошував про завершення кар’єри та тричі був обраний у Верховну Раду. Паралельно «співочий ректор» записав щонайменше 40 треків, які можна знайти у Spotify. Серед них п’ять — минулого року.

За 2021 рік інстаграм-аудиторія Поплавського зросла на п’ять мільйонів людей (понад 600%!). Загалом за цей період він виклав понад 400 дописів. У блозі ректор розповідає здебільшого про життя університетів: святкує відкриття так званого факультету тіктока, нових кафедр чи вітає випускників. Впродовж року постійною була відеорубрика «Щастя є?!..», у якій Поплавський розповідав про секрети досягнення, власне, щастя: ведення власного бюджету, боротьбу з осінньою депресією чи користь мастурбації. Окрім того, ректор показував бекстейджі зі зйомок кліпів, прев’ю концертів та вів рубрику «Порада дня». В останній давав настанови «поплавкам» — так він називає студентів КНУКіМ та КУК.

Більшість дописів стрічки Поплавського — відеоконтент. Причому на записах він з’являється не сам: героя постійно супроводжують «поплавчині» та популярні тіктокери. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Михайло Поплавський (@poplavskiy_michail)

 

Впродовж року аудиторія Поплавського зростала постійно, але найбільше — наприкінці літа. Блогер, імовірно, не «накручував» підписників, проте не цурався збільшувати аудиторію завдяки подарункам. Щопонеділка Поплавський розігрував від однієї до п’яти тисяч гривень серед найактивніших фоловерів. На День Києва розіграв нову Mazda CX-30, а на День Прапора України — мільйон гривень.

Свою популярність мільйонер не конвертує в рекламу в блозі. Натомість увесь блог і є рекламою: самого Поплавського та його університетів. Сторінка Михайла Поплавського в інстаграмі — яскравий приклад особистої, проте не живої платформи. Команда «юного орла» створює глянцевий контент, покликаний створити враження, що в Україні є активний і трендовий ректор. Якби ще він не використовував для цього студенток…

 

Андрій Шатирко — від «Холостячки» до холостяка

Андрій Шатирко займається просуванням у соцмережах професійно: він — засновник диджитал-агенції. Крім того, цей блогер записує пісні під сценічним ім’ям Shatyrko. Всього можна знайти 20 треків його авторства, п’ять із яких записані минулого року. Українці дізналися про цього чоловіка із шоу «Холостячка», де Андрій боровся за серце Ксенії Мішиної, втім вибув через декілька ефірів. На честь шоу і своєї подруги Ксенії Андрій написав пісню «Холостячка». Крім того, на сайті його диджитал-агенції вказано, що сам проєкт був їхнім клієнтом.

У 2021 році блог Шатирка поповнився близько 180 дописами. За цей період аудиторія блогера зросла на понад мільйон підписників (250%). Він багато подорожував, думав про життя й успіх, а також викладав фото з натяками на (піар)стосунки з українською блогеркою-мільйонницею Софією Стужук.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Андрей Шатырко (@andrew_shatyrko)

 

Важливою частиною блогу Андрія Шатирка було просування власних проєктів. Наприклад, на сторінці з’являлися фото його виступів на конференціях із маркетингу. Крім того, минулого року Шатирко регулярно проводив так звані «Марафони з енергії»: «Для тих, хто хоче збільшити рівень енергії, почати більше заробляти, побудувати здорові стосунки, знайти свою справу мрії та відкрити весь свій потенціал». Частина цих заходів була безкоштовною, інша — платною. «Марафони» він організовував в онлайн- та офлайн-форматах. В описі сторінки Шатирка вказано, що загалом курс пройшли 62,5 тисячі «учнів». Окрім власних проєктів, блогер рекламував також чужі: криптобіржі, телеканали та колег по цеху.

Андрій Калашник схиляється до думки, що успіх Шатирка, зокрема, залежав від конкурсів, про що свідчать «зубчики» на графіку зростання підписників:

 

Юлія Вербинець — «та сама Верба»

Юлії Вербинець лише минулого року виповнилось вісімнадцять, але у списках інфлюенсерів вона лідирує вже не вперше. У 2017 році дівчина створила сторінку в інстаграмі та почала вести блог у стилі лайфстайл, а у 2020-му увійшла в список «30 найпопулярніших інфлюенсерів України» Forbes. Торік блогерку згадували в медіа через святкування дня народження, на яке завітали Юрій Горбунов, Дмитро Монатік, Потап та інші. Вербинець розповіла, що витратила на вечірку близько $120 тисяч.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от YULIA VERBYNETS (@yuli.verbaaa)

 

Сторінка Вербинець уже кілька разів переживала відновлення. Минулого року на неї з чергового нуля підписався майже один мільйон фоловерів. Потім сторінку знову видалили. Зараз нова версія блогу має приблизно 300 тисяч підписників.

За що акаунт Верби постійно карають, ми запитали в Андрія Калашника. На його думку, блокування можуть бути пов’язані зі скаргами: «Інстаграм блокує за використання сумнівних сервісів автоматизації, накрутку і через скарги… Наскільки я розумію, у 2021 році соцмережа оновила алгоритми блокування через скарги — це стало відбуватись швидше і жорсткіше (“ми вас забанимо, а далі доводь, що не верблюд”)».

На своїй сторінці Вербинець розповідає про власне життя та зовнішність. У неї чимало фото в купальниках з екзотичних країн та ліпсинків під популярні у тіктоку пісні. Схоже, що основний формат блогу Верби — сторіз. Юлія публікує купу зображень і відео одночасно: контент виходить подекуди однотипним, проте реклама не настільки впадає в очі.

Вербинець успішно монетизувала блог: постійно рекламує готелі, магазини одягу, косметики тощо. В інтерв’ю ютуб-каналу «Ходят слухи» вона розповіла, що щодня публікує 3-4 інтеграції вартістю від 20 тисяч гривень кожна.

Загалом б’юті-блог Юлії, на відміну від згаданих вище, виглядає як суто комерційний майданчик.

 

Ольга Шевченко — кішка в мішку?

Ольга Шевченко прославилась завдяки ролі Тані Микитенко в серіалі «Школа». Згодом у 2020 році під псевдонімом Шелбі почала викладати спочатку кавери відомих пісень, а згодом і власні композиції. В останньому їй допомагали російські об’єднання тікток-блогерів (хауси). У 2020 році дівчина переїхала в Росію.

Основна платформа Ольги — тікток, де вона має 6,6 мільйона підписників. Це втричі більше, ніж в інстаграмі. Проте блогерка активно веде профіль і тут: додала понад 160 дописів за 2021 рік. Аудиторія Шелбі в інстаграмі за рік збільшилася вдвічі — з одного мільйона до двох.

 

Блог дівчини подібний до блога Верби і здебільшого розважальний. Протягом року Ольга викладала результати фотосесій, прев’ю кліпів та домашні записи пісень. А ще рекламувала виключно російські продукти — акції в супермаркетах «Магнит» и «Лента», магазини косметики «Золотое яблоко» та «Сбербанк». Це цікаво, адже статистика говорить, що аудиторія блогу Олі досі здебільшого українська.

Кіт Степан — THE IDOL

Харків’янин Степан став мегапопулярним в інстаграмі після того, як один із дописів поширила співачка Брітні Спірс, назвавши цього кота ідолом. Про пухнастого відомо небагато: йому 13 років, власницю звати Ганна. Мабуть, більше інформації і не треба.

Степан став новим мемом інтернету: він сідає за стіл на кухні з їжею та келихом і дивиться в одну точку. На початку 2021 року сторінка мала близько ста підписників, до кінця року вона набрала майже 900 тисяч.

Котячий блог за рік поповнили на більше ніж 450 дописів. Здебільшого це сам герой у різних позах. Але іноді Степан поширює й кумедні дуети з тіктока чи самостійно робить селфі. Зараз кіт залучений у купу рекламних інтеграцій: за останні два місяці він промотував шапки Puma, взуття Crocs, сумки Valentino тощо.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Степан (@loveyoustepan)

Блог кота є найбільш життєвим та відвертим серед першої п’ятірки. Степан не намагається бути симпатичним чи зарозумілим, не прикриває свою старість молодіжною ширмою та не надає «енергетичних» послуг.

Після короткого огляду п’яти найуспішніших сторінок українського інстаграма складається враження, що ми неправильно називаємо їхніх авторів. Попри те, що ці люди мають мільйонні охоплення та багатотисячні рекламні замовлення, вони все ж є не інфлюенсерами (лідерами думки), а звичайними блогерами. Користувачами, які розповідають про своє життя, діляться емоціями та успіхами. Працюють на кількість підписників.

Перевага особистих блогів над тематичними в інстаграмі наочно ілюструє, що аудиторія цікавиться особистостями блогерів майже як зірками шоубізнесу: їхнє життя цікаве саме собою і не обов’язково доносить якісь смисли. Можливо, саме тому так складно помітити різницю між, наприклад, Шелбі та Вербою. Обидві створюють образ успішних дівчат, яких хочеться наслідувати. Обидві публікують «інстаграмні» (себто вихолощені) фотографії, які супроводжують або промоцією, або короткими підписами. Зростання аудиторії та вартість реклами у блогах доводять, що це працює.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду