11-річний школяр веде телеграм-канал, де викладає начитані ним аудіокниги

11-річний школяр веде телеграм-канал, де викладає начитані ним аудіокниги

15:00,
17 Січня 2024
1358

11-річний школяр веде телеграм-канал, де викладає начитані ним аудіокниги

15:00,
17 Січня 2024
1358
11-річний школяр веде телеграм-канал, де викладає начитані ним аудіокниги
11-річний школяр веде телеграм-канал, де викладає начитані ним аудіокниги
Захар Черников веде блог в інстаграмі, де пояснює правила вживання українських слів.

11-річний Захар Черников, родом з Донеччини, після переїзду в Івано-Франківськ веде телеграм-канал, у якому викладає начитані ним книги українською мовою для дітей. Також хлопець започаткував блог в інстаграмі, щоб заохотити однолітків вивчати рідну мову, повідомило медіа «Глузд».

Як розповіла мати хлопчика Тетяна Черникова, сім’я переїхала з Донецька до Нікополя у 2014-му, а влітку 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення, мусила тікати вже звідти до Івано-Франківська. Там Захар успішно склав іспити та почав навчатися в ліцеї імені Романа Шухевича.

За її словами, минулого літа виявилося, що у хлопчика знижується зір, і лікарі порекомендували обмежити час читання, писання та користування гаджетами.

Щоб урізноманітнити дозвілля сина, мама запропонувала йому спробувати начитати аудіокнигу, а за кілька місяців вирішили започаткувати телеграм-канал.

«Ми з мамою шукали альтернативний вихід для мого дозвілля. Дитячих аудіокнижок українською мовою було дуже мало, тому вирішив озвучувати сам. Вести канал мене мотивує те, що багато дітей слухають книжки, які я записую. Я озвучую ті книжки, які вже читав раніше і які мені дуже подобаються. Вибираю такі, щоб дітям було цікаво та захопливо», — розповів Захар.

Назву для каналу він придумав сам, а логотип — мама.

«Довго думав над назвою каналу, а коли вже лягали спати, вигадав SoloveyKoZak, і вийшла гра слів. Можна прочитати як "соловейко", що є символом України, або як окремі слова: козак — як символ волі і три перші літери мого імені англійською», — розповів хлопець.

Школяр уже озвучив 12 книжок. Він читає кілька розділів щовечора, щоб сильно не напружувати очі. У телеграм-каналі є майже 100 підписників, приєднатися до нього можна за «донат» у 100 гривень. Частину зібраних коштів передають на потреби ЗСУ, а ще Захар відкладає, щоб придбати ноутбук.

Нещодавно Захар вирішив вести також блог в інстаграмі: викладає відеоролики, де доступно пояснює основні правила вживання українських слів.

«Ми не приховуємо, що раніше у побуті розмовляли російською. Проте, коли йшли в державну установу, там говорили українською мовою. Завдяки тому, що Захар багато читає, для нього не було проблемою перемкнутися на українську. Наші родичі, які все життя прожили в Івано-Франківську, кажуть, що Захар гарно розмовляє. Син вирішив вести блог, щоб заохотити інших вчити рідну мову», — зазначила Тетяна Черникова.

Нагадаємо, оприлюднені наприкінці 2023 року результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, у межах якого оцінюють уміння 15-річних підлітків з математики, читання і природничих наук у 80 країнах, засвідчили погіршення рівня грамотності, зокрема читацької, українських підлітків.

Фото: Захар Черников / інстаграм, «Глузд»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду